[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

I och med försäljningen av Raheem Sterling för £49 miljoner har vi vaskat fram en specialinsatt TL-panel om ämnet!

* * *

1) Är det värt att sälja Sterling för £49m? Är du glad eller bitter över försäljningen?

Tomas: – 49 miljoner pund för Raheem Sterling är en väldigt bra affär av oss, jag trodde aldrig att någon klubb skulle betala en sådan summa för honom. Han må vara ung och lovande, men än så länge har han inte presterat över tid och dessutom visat upp stora brister i delar av sitt spel. Jag hade såklart gärna haft honom kvar och sett honom utvecklats i vår trupp, men med tanke på hur han betett sig de senaste månaderna känns det mest skönt att den här soppan är över. Den här affären innehåller så många av de delar som är fel i fotbollsvärlden idag, att kontrakt inte betyder någonting för en spelare, att FFP visat sig betydelselöst och att priserna på spelare är på obehagliga nivåer. Jag är nöjd med försäljningen, men mycket besviken på Sterling. Det jobbigaste med den här affären är att vi fortsätter på spåret att vi säljer spelare när de får hög status, Alonso, Mascherano, Torres, Suarez och nu Sterling, även om man bara behöver titta igenom namnen snabbt för att se att Citys nyförvärv är den i särklass svagaste av dessa spelare så är det en trist utveckling. Vad händer om Coutinho fortsätter att utvecklas? Ska man hoppas på att hans utvecklingskurva stannar av en aning, för att vi på så sätt ska få ha kvar honom längre eller har FSG en plan kring hur vi ska vända den här trenden? I slutändan handlar det mycket om hur vi investerar pengarna, vi får väldigt bra betalt, men nu måste vi också börja köpa lika bra som vi säljer.

Cornelius: – Absolut är det värt det att sälja Sterling för 49 miljoner. Huruvida jag är glad eller bitter över försäljningen är en fråga som å andra sidan är lite svårare att svara på. I min kanske något naiva förhoppning om att Ibe ska blomma ut till en betydligt bättre och mer lojal spelare så måste jag nog ändå säga att jag är glad över att Sterling blivit såld. Han gjorde tidigt klart för i princip hela fotbollsvärlden att han inte hade några intentioner på att stanna i Liverpool, vilket utger en bitter eftersmak i hela transfersagan. Man har ju trots allt suttit flera år och höjt killen till skyarna, världens kanske största talang som spelar för ens egen klubb. Med det sagt så är dock ingen större än klubben.

Pelle: – Jag är inte bitter. Liverpool har inte sålt Luis Suarez. Eller Fernando Torres. Eller Xabi Alonso. Eller Javier Mascherano. Eller någon annan världsspelare. Liverpool har köpt en väldigt duktig ung spelare som kan utvecklas till någonting väldigt bra, men likväl även kan stagnera. Att få £49 miljoner för Sterling visar hur groteskt övervärderade engelska talanger är. Jag tycker att detta är ett överpris helt i klass med Liverpools galna köp av Andy Carroll för £35 miljoner. Jag ser detta som en prestigeförlust snarare än en sportslig förlust. Det sänder inte ut bra signaler att Liverpool sälja sin bästa talang, den saken är klar. Å andra sidan kommer ingen att sakna Sterling om några månader om han fastnar på Manchester Citys bänk Jordon Ibe stormar fram i Liverpooltröjan.

* * *

2) Vad är ditt starkaste minne från Sterlings tid i Liverpooltröjan?

Tomas: – Det känns lite som att vi skulle ha våra starkaste minnen av Sterling framför oss, hittills har han mestadels visat en potential som hade kunnat leda oss till segrar i framtiden, nu lämnar han ganska få, positiva bestående minnen, utan mest en besk eftersmak. Om jag ändå ska välja något positivt måste det bli målet mot City hemma i 3-2-segern, han var i en sanslös form då och om City hade lagt det här budet efter den matchen hade jag haft lite större förståelse.

Cornelius: – Vad är ditt starkaste minne från Sterlings tid i Liverpooltröjan?
Öppningsmålet han gjorde i 3-2 vinsten mot Manchester City förra året. Helt ärligt tror jag inte Sterling hade en aning om vad han skulle göra när läget väl uppstod. Det såg väldigt udda ut när han stannade upp framför Kompany med Hart strax bakom men en kort vridning åt höger så var det som att både Kompany och Hart gjorde beslutet att avsluta åt honom.

Pelle: – Troligtvis hans solomål mot Chelsea i Capital One Cup. Någonting som har kännetecknat grabbens individuella nummer är att slutprodukten har saknats, men den gången lyckades han både med sina dribblingar och avslut. Det var en fin individuell prestation mot en väldigt stark motståndare.

* * *

3) Tror du att Sterling kommer att lyckas i City, hur bra tror du att han kan bli?

Tomas: – Det är svårt att säga vad som krävs för att man ska kalla honom för en lyckad värvning, det är ingen lätt uppgift att leva upp till 49 miljoner, det är trots allt betydligt mer än en spelare som Aguero kostade och så bra kommer Sterling aldrig att bli. Han kommer säkert att spela till sig en ordinarie plats och jag tror att han kommer att göra City något bättre, men han har hittills aldrig varit en spelare som presterar i motgång. När vi gått tungt har också Sterling gått tungt, han har inte haft det i sig att höja sig en nivå när det behövts och frågan är om han någon gång kommer att nå dit. Hans målfacit kommer att öka, spelar man runt David Silva och Aguero får man göra många lätta mål, men han kommer aldrig att bli den spelare som leder Citys anfall och det borde man kunna kräva för en sådan summa. När United värvade Rooney från Everton kunde de bygga sitt lag kring honom, jag har väldigt svårt att se hur City, i sin jakt på titlar, ska kunna bygga ett lag kring Sterling.

Cornelius: – Det är väldigt svårt att inte svara på denna frågan subjektivt, i min mening borde Sterling stannat i Liverpool för att fortsätta utvecklas som fotbollsspelare. Han har talang men samtidigt finns det väldigt mycket kvar för honom att jobba på. City lär ge honom ett par chanser men då gäller det för honom att prestera direkt, annars lär han bli förpassad till bänken. Trots att City ofta köper spelare för mycket pengar så är det ändå så att Sterling kostade dem väldigt mycket och med det i baktanke tror jag han lär få fler chanser än till exempel Jack Rodwell fick.

Pelle: – Det är väldigt sällan som engelska spelare blir världsspelare. Jag tror inte att Sterling hade varit lika omskriven och hypad om han hade varit från ett annat land. Objektivt är det inte mycket som talar för att grabben kommer att bli en av de allra bästa i världen. Han visat att han är extremt ojämn, strulig utanför planen och brister i karaktär; framförallt de två sistnämnda faktorerna talar för att han aldrig kommer att maximera sin potential som fotbollsspelare. Det är inte varje dag som man hör talas om att Messi röker vattenpipa… Jag tror även att det kan få negativ effekt för hans sportsliga utveckling att han redan nu har så mycket betalt. Jag tror inte att spelare har samma inre drivkraft om de blir ekonomiskt oberoende för resten av livet vid 20-års ålder.

* * *

4) Bör Firmino betraktas som Sterlings ersättare?

Tomas: – Jag har knappt sett Firmino spela, så det är svårt att säga huruvida han ses som en ersättare till Sterling, men som jag förstått det rör de sig i alla fall kring samma positioner. Om alla ord som skrivs om Firmino stämmer kommer han att vara en bättre spelare för oss än Sterling och jag hoppas verkligen att det stämmer. Jag ser också försäljningen av Sterling som ett ypperligt tillfälle för en spelare som Lazar Markovic att visa varför vi värvade honom och varför han kom med ett sådant gott rykte. Nu borde han oftare ges chansen att spela på rätta position och visa upp sina offensiva kvaliteter, jag tror även att Lallana kan ha en bra säsong framför sig, lägger man in Firmino i diskussionen också känns det inte som att Sterling kommer att saknas speciellt mycket. Jag hoppas vi lägger pengarna som kommer in på att värva en anfallare, en backup till Moreno och gärna en defensiv mittfältare, luckan Sterling lämnar bakom sig känns redan under kontroll.

Cornelius: – Nej det tycker jag inte. Firmino hade snarare gått in i laget före Sterling om det stod mellan de båda två i uttagningarna. På Sterlings position har vi redan tillräckligt med spelare, t.ex Coutinho, Lallana, Ibe, Markovic, Firmino, Ojo.

Pelle: – Jag tror att Liverpool köpte Firmino i samma veva som de insåg att Sterling skulle säljas. Brassen kan därmed betraktas som en ersättare. De är inte exakt likadana spelare; Firmino kommer att tillföra mer spets i form av framförallt bättre avslut, men Sterling är snabbare och starkare.

19 kommentarer
 1. Sjuk lön Sterling får i City dvs £200000/v! Att Liverpool erbjöd hälften var ändå förmycket enligt mig. Håller med dig Pelle om att bli ekonomiskt oberoende när man är 20 år är ingen höjdare. Dessutom så blir han ju mer högavlönad än bättre spelare i City vilket inte blir lätt att leva upp till. Om han lämnar City för annan klubb så vill han väl knappast gå ner i lön?
  Nej, Sterling har gjort det svårt för sig och jag saknar inte honom alls! Jag vill inte kalla honom fula saker men ett är klart, han är bara 20 och inte torr bakom öronen.

  • Med den lönen kan han röka mycket vattenpipa!

 2. Jag tror inte vi behöver oroa oss för Sterling alls faktist! Han visade hur sjukt bra han var när vi hade Suarez och Sturridge tillsammans med honom. Men när han skulle ta över, så visade han att han hade väldigt svårt att skapa ytor på egen hand. Väldigt sällan som han tar sig förbi sin gubbe på kanten. Slog hjärndöda passningar/tappade boll som resulterade i baklängesmål ett par gånger förra säsongen.

  Hoppas inte vi tar in en ersättare för Sterling, utan satsar på Markovic, Ibe och Lallana.

 3. Ja, nu får han säkert sköta allt det offensiva själv. Aguero och Silva kan nog inte ge understöd. 🙂

  • Haha, nej nu kommer han få mycket mer hjälp. Men vad jag menar är att han har väldigt svårt för att skapa sig och sina medspelare yta! Men jag vet inte om jag håller han som en bättre spelare än Nasri, som även han kan starta och skapa anfall. Han är väl ungefär lika bra som Navas som spelar på ungefär samma sätt, men Navas har bättre inlägg. Centralt hos City har jag väldigt svårt att han ska ta plats, då det ofta är 4-4-2 eller så är väl Silva rätt självskriven om det är 4-2-3-1…

  • Sterling är en riktigt bra värvning av City. Håller du Navas och Nasri som lika bra så har du inte sett en City-match ifjol. Saken är den att City alltid spelar med två yttrar, antingen i vad som liknas ett 4-5- 1 eller ett 4-4-2. Aguero är given, Silva bakom, och sterling och deBruyne på varsin kant. Navas och Nasri var för dåliga ifjol (usla faktiskt, helt utan poäng), därför vill Pellegrini ha in två nya yttrar. Med de värvningarna har City en riktigt bra startelva, även om de säkert kommer vilja ha in en forward till också.

   Sterling har överlag gjort 2,5 fina säsonger hos oss. han är en den främste brittiska talangen på fem år. Kort sagt: en bra värvning av city eftersom de behöver två nya yttrar. Eftersom ingen Sanchez eller Hazard finns på marknaden får man gå snäppet under, och där kommer deBruyne och Sterling in. De är, iaf på papperet och att döma av de sista åren, betydligt bättre än ex Navas, Nasri, Salah, Cuadrado, Shaquiri och andra som ev finns tillgängliga.

   Sen: en bra affär för oss då det inte alls är säkert att han tar sista steget (plus så klart att han är en gnällig skitunge), och gör han inte det är han knappast värd 49 milj. Men gör han det är han värd dessa pengar och det dubbla alla dar i veckan då de kan ha en av världens fem bästa yttrar i tio år framåt.

   Men kontentan är: vi måste börja få behålla våra bästa spelare. Ska vi bli nr 1 igen och sedan bita oss fast där kan vi inte sälja våra bästa spelare hela tiden (Alonso, Masken, Torres, Suarez, Sterling). Vi vet vad oerhört svårt det är att värva rätt. T ex: av alla yttrar jag sett passera revy i LFC de sista tio åren (och det är oerhört många) så håller jag sterling som den ende på eg LFC-nivå/topp4-nivå. Det är oerhört många miljoner som lagts ut på medelmåttor och skräp, när man äntligen träffar rätt (en gång på tio kanske) så måste man försöka hålla fast vid den spelaren! annars så står Coutinho på tur ut nästa sommar om han har ett framgångsrikt år, osv osv. det liknar mer Southampton än ett topp4-lag, och det ger oss oerhörda problem.

  • Håller med, men det finns anledningar att vi inte kan behålla spelare. Vi vill/kan inte matcha lönerna som City, Chelsea, Barca mfl ger och i dagens fotboll vill de flesta bara chasha in. Finns inte många spelare som spelar med hjärtat längre utan som allt annat i samhället styr pengarna.

 4. Tro fan han kommer få spela.
  Lägger inte ut så mycket på en spelare och sen sätter han på bänken. Kanske om det börjar gå knackigt ett tag men från början kommer han få mängder med speltid.

 5. Fan va Gomez ser vältränad ut. Wisdom, Clyne, Gomez…vilka beasts. Synd att ingen är vänsterfotad.

 6. Hoppas bara att vi inte lägger ut i princip alla pengar som vi får från Sterling på benteke.

  • Då spelar de ingen roll om vi gjorde en bra affär på Sterling för benteke är inte värd dom pengarna

 7. Jag tror att Benteke kan vara en bra värvning och leverera. Dock, när vi spelar vår högtempo-fotboll så är jag rädd att det blir för slitsamt på kroppen för en tung spelare som Benteke. Det fysiska idealet för en toppforward hos oss är nog en längd under 180cm med stenhård, lite satt kropp. Men Benteke behöver inte spela varje match. Jag tror att Origi och Ings kommer att leverera. På så sätt blir vi svårlästa, samtliga är bra i djupet och har ett ok eller bra huvudspel. Sen har vi Sturridge som är en super-sharp forward när han är fit. Med Cou o Firmino som opererar o levererar bakom 2 forwards då kommer vi att bli dödligt jobbiga att möta:). Lägg till Henderson o Milners stenhårda slit, ger sig aldrig, samt deras ok teknik o passningar, ja, ni känner precis som jag att det här blir kul. Can, Ibe, Markovic då? Hur ska de, inte vet jag men de vill inte värma bänk så konkurrens saknas inte! Och inte möjligheter för BR, Disco o Co att laborera med taktiken. Defensivt så känns det som om vi kommer att bli stabila i år. Jag tror att Disco styr upp Skrtl så han blir smartare o kommunicerar bättre, leder bättre. Lovren kommer nog ta sig defensivt, vi behöver hans passningsspel. Jag tycker Sakho har störst potential, missta dig inte på hans fladdriga stil, han är bra defensivt och kan o vågar mer med boll är någon av de andra nämnda. Egentligen är jag nöjd med Origi o Ings med Sturridge o Balotelli som dark horses, Benteke ser jag mer som en försäkring och garanti så målproduktionen når +80mål i ligan. Min känsla är att det blir en bra säsong!

  • Jag önskar jag hade din optimism. Jag håller med dig i mycket men är rädd att vi kommer sakna Gerrards ledaregenskaper och Sterlings speed. Jag tror vi får många roliga matcher men även en del bottennapp. Bara att hoppas att de andra lagen också blir ojämna.
   Självförtroende och jämnhet blir nyckeln denna säsong och jag hoppas innerligt att vi får se några ungtuppar (Ibe, Markovic, Origi, Texteria, mfl) tar nästa steg och blommar ut…

 8. Känns som att vi har anfallare så det räcker i truppen. Bättre att köra Ings/Origi få chansen på riktigt innan Sturrisge är tillbaka från skada. Vår trupp är ju byggd för att spela med ensam forward vilket jag tkr är bra. Vi har så fantastiskt mycket kreativa spelare i Ibe, Lallana, Markovic, Coutinho och Firmino. Känns nästan som att vår bästa uppställning i dagsläget är 4-2-3-1 eller 4-3-3.

  Skulle gärna lägga en större slant på en ruskigt bra def mitt och släppa antingen Lucas eller Allen (helst Allen).
  Skulle väl kunna vara Carvalho eller Illarramendi, kanske t o m Kovacic.

  Backup på vänsterbacken är det verkligen hög prio? Är det omöjligt för Wisdom eller Joe Gomez att kunna vikariera där (likt Flanno) när Moreno behöver vila? Maguire är väl ytterligare ett alternativ.

  Sen är ju fortfarande den våta drömmen att vi går all-in och signar Reus! 😀

  Slut på meddelandet.

 9. Benteke rapporteras vara på väg till ManU? Hur känns det? Blir han en succé där kommer många kommentarer bli arga…:)
  Lite ruskigt hur mycket pengar United spenderar i år. Har de ingen akademi längre?

  • Skulle vara jobbigt o möta honom i United , bättre att han går till oss då 😛

 10. @Red

  Visst.. det var en träningsmatch – men kanske att ni bör nämna något om denna om ni vill uppfattas som seriösa (fans).

Kommentarer är stängda.