Mané vann giganternas kamp mot Salah i finalen. 

Det blev en LFC-präglad final i AFCON, då Sadio Manés Senegal ställdes mot Mohamed Salahs Egypten.

Då både Senegal och Egypten främst tagit sig till final genom en vattentät defensiv förväntade sig inte många en målrik final. De förväntningarna infriades i och med att finalen slutade 0-0. Närmast mål var Mané, som missade en straff tidigt i matchen.

Mané skulle dock få sin revansch i den efterföljande straffläggningen. Han fick nämligen äran att sätta den avgörande straffen och blev därmed hjälte för sitt hemland.

Av allt att döma kommer både Mané och Salah att återvända skadefria till Liverpool.

* * *

Individuella utmärkelser i turneringen:

Bästa spelare: Sadio Mané (Senegal): Jodå, det blev en av Liverpools superstjärnor som tog hem den allra största individuella utmärkelsen i AFCON. Med 3 mål och 2 assist var Manés den starkast lysande offensiv stjärnan hos finallagen.

Bästa målvakt: Edouard Mendy (Senegal): Världsmålvakten gjorde utmärkta insatser och förtjänade att vinna priset i hård konkurrens med Egyptens Mohamed Abou Gabal. Den sistnämnde fick utmärkelsen som bästa spelare i finalen, men TV-bilderna vittnade om att det var en klen tröst efter den mycket tunga förlusten.

Vinnare av skytteligan: Vincent Aboubakar (Kamerun): Den tidigare Portoanfallaren, numera i Al Nassr, gjorde hela 8 mål och vann därmed skyttligan i stor stil. Aboubakar blev därmed den första spelaren på 48 år att göra 8 mål; den senaste gången någon lyckades med bedriven var i 1974 års mästerskap där Kongo-legenden Ndaye Mulamba gjorde 9 mål.