[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Nu är sommarens transferfönster stängt och kan summeras ur ett LFC-perspektiv. Nedan följer mina personliga intryck tankar om sommarens aktivitet. Vid tidigare fönster har liknande inlägg publicerats. Det förra fönstret – januari 2013 – hade exempelvis rubriken ”Rutinerade talanger ska spetsa till offensiven”

Rodgers3

”Rodgers och scoutingteamet har byggt sin trupp”
När Brendan Rodgers anlände till klubben fanns otroligt många truppjusteringar som var helt nödvändiga att genomföra. Dessvärre fick inte Rodgers någon vidare assistans, då i princip alla scouterna hade sparkats. Förra sommaren fick Rodgers mest ägna åt att skeppa iväg överbetalda spelare, men rekryterade även några ’egna killar’ som Borini och Allen. Avsaknaden av en scoutingverksamhet, då i synnerhet en fungerande sådan, påverkade onekligen klubbens inköp både kraftigt och negativt.

I januari gjorde det nya scoutingteamet entré. Det gav genast gav resultat, då man värvade Sturridge och Coutinho, samtidigt som man aktivt valde att inte buda överpris på Ince. Man kan redan konstatera att båda nyförvärven, som hämtades från Chelseas respektive Inters bänk, har tillfört just den offensiva spetsen som de värvades för att göra.

I sommar har Rodgers också skeppat spelare. Statiska ’4-4-2-spelare’ som Carroll och Downing är borta, likaså ikonen Reina, medan legenden Carragher valde att lägga skorna på hyllan för att istället göra entré i tv-studion. Rodgers hade även modet att sälja Shelvey, som ju var en spelare som många fans trodde på, för att göra plats åt nyförvärv.

Faktum är att Liverpool har värvat en oerhörd mängd A-lagsspelare i sommar; en målvakt, tre mittbackar, en vänsterback samt tre offensiva spelare. Det innebär sammanlagt 8(åtta!) nyförvärv. Det är egentligen endast det centrala mittfältet – såvida man inte betraktar Alberto som en innermittfältare – som man INTE har förstärkt.

Summa summarum kan man onekligen konstatera att detta var fönstret där Kennys & Comollis (och till viss del Rafas) trupp förvandlades till Rodgers & scoutingteamets trupp. Nu är spelartyperna anpassade och handplockade med Rodgers spelsätt som måttstock. Kravbilden bör naturligtvis vara därefter. Nu kan man inte, åtminstone i lika stor utsträckning, hålla på att skylla på tidigare managers när dagens spelare underpresterar.

”Ett snabbare och mer tekniskt lag”
Numera innehåller truppen snabba och tekniska spelare på samtliga positioner. Även truppens så kallade ’squadplayers’ är anpassade efter Rodgers önskemål. Nu har man spelare som är tillräckligt skickliga för att kunna ha stort bollinnehav och dessutom uträtta någonting offensivt av det. Utan boll bör de vara tillräckligt löpstarka för att kunna spela presspelet som Rodgers eftersträvar.

* * *

Innan fönstret öppnade talade insatta journalister om att klubben hade en transferbudget på omkring £20 miljoner. Många ansåg att detta var för lite, med tanke på att man behövde införskaffa ett stort antal spelare. Tack vare en rad smarta försäljningar och köp har man dock lyckats spendera mindre än £20 miljoner.

I slutändan verkade Liverpool snarare ha mer pengar än vad man kunde spendera, då man ju under uppmärksammade former fick nobben av vissa offensiva stjärnspelare.

Observera att siffrorna är ungefärliga av den enkla orsaken att alla övergångssummorna inte är offentliggjorda.

Ekonomisk (ungefärlig) sammanfattning:

In – 8 Spelare- £44.8m
UT – 17 Spelare – £28m
Net spend – £16.8m

* * *

Sammanfattning IN:
Mamadou Sakho, PSG
Tiago Ilori, Sporting Lissabon
Simon Mignolet, Sunderland
Kolo Toure, Manchester City
Iago Aspas, Celta Vigo
Luis Alberto, Barcelona B
Victor Moses, Chelsea (lån)
Aly Cissokho, Valencia (lån)

Sammanfattning UT:
Andy Carroll, West Ham United
Stewart Downing, West Ham United
Jonjo Shelvey, Swansea City
Dani Pacheco, SAD Alcoron
Jay Spearing, Bolton Wanderers
Danny Wilson, Hearts
Peter Gulasci, Red Bull Salzburg
Jamie Carragher, Lägger av

Utlånade:
Pepe Reina, Napoli
Fabio Borini, Sunderland
Oussama Assaidi, Stoke City
Suso, Almeria
Jack Robinson, Blackpool
Conor Coady, Sheffield United

* * *

Kommentarer IN:

Mamadou Sakho: Rutinerad 23-åring som har över 150 ligamatcher för PSG och 14 A-landskamper för Frankrike på meritlistan. Påminner om värvningarna av Coutinho och Sturridge på så vis att han hämtas från en bänk och ska få fart på sin karriär igen genom speltid i den röda tröjan. Sakho har egentligen alltid varit ett fantastiskt råämne, som besitter goda förutsättningar att bli en mittback av yppersta toppklass. Förhoppningsvis innebär kontinuitet och speltid att han uppnår sin potential i Liverpool. Sakho är urstark i kroppen och luftrummet, läser spelet bra och är en ledartyp. Den spontana känslan är att detta kan bli kanonbra!

Tiago Ilori: Bloggfavorit som är ung, 20 år, och besitter en rad intressanta egenskaper. En elegant mittbackstyp… Hans makalösa snabbhet passar perfekt i en högt stående backlinje och känslan är att han kan bli precis hur bra som helst med rätt coaching. En spelare som jag verkligen tror på.

Simon Mignolet
: Reflexstark målvakt som är yngre, hungrigare och enligt många bättre än den tidigare ettan Reina, vars utvecklingskurva de senaste säsongerna onekligen har varit negativ. Mignolet, 25, har fått en fantastisk stark på sin LFC-karriär och borde bara bli bättre och bättre i takt med att han lär känna medspelarna bättre.

Kolo Toure: Anländer till Liverpool med över 300 PL-starter och 106 landskamper för Elfenbenskusten på CV:t. Med andra ord en otroligt rutinerad pjäs, i synnerhet då hans ligaerfarenhet kommer från spel i storklubbar som Arsenal och Manchester City. Touré tillför viktig fysik och ledaregenskaper i backlinjen, samtidigt som han fortfarande verkar vara en hungrig spelare. Kanske har det bara gjort honom gått, både mentalt och fysiskt, att inte ha varit en automatisk startspelare i City.

Iago Aspas: Hungrigt, entusiastiskt spelande rivjärn som med sina 26 år knappast är en talang, utan snarare någon som ska tillföra omedelbart. Är duktig i presspelet och kan göra en och annan balja – kommer troligtvis att bli en nyttig squadplayer – lite som Craig Bellamy för några år sedan.

Luis Alberto: Elegant 20-årig tekniker som hanterar de flesta offensiva positioner. Är precis den typen av breddspelare som Liverpool vill ha. Jag ställer dock frågetecken till snabbheten och fysiken – han spelar i lågt tempo och förefaller inte vara så bra tränad som man kan förvänta sig av en elitspelare. Hur bra kan han bli med rätt träning?

Victor Moses: Efter nej från flertalet toppspelare lånade Liverpool in Moses från Chelsea. Man kan lugnt säga att detta känns som en ’B-värvning’, men å andra sidan är han klart bättre än ingen ytterligare värvning alls. Det är inget lätt utgångsläge för Moses, som är en dynamisk, relativt teknisk och ganska rakt spelande yttermittfältare. Min känsla är att Moses bara är en tillfällig lösning och att klubben troligtvis kommer att värva in någon egenägd spelare redan i januari; en spelare som troligtvis kommer att hålla högre kvalité än Moses.

Aly Cissokho: Fransmannen är en 25-årig med massiv erfarenhet och god fysik, men som – i ärlighetens namn – Valencia har gjort sitt yttersta för att bli av med. Håller okej klass, men inte toppklass – vilket dock kan räcka för att konkurrera ut Enriqué, som ju inte heller kan beskyllas för att tillhöra den yppersta eliten bland världens vänsterbackar. Det ska bli intressant att följa ’duellen’ mellan Cissokho och Enriqué.

* * *

”Enstaka positioner blir fokus i januari”
Trots den stora mängden sommarvärvningar kommer Liverpool troligtvis att behöva fortsätta spelarjakten i januari. Om Kelly fortsätter att missa speltid, kan det – trots att flera spelare i truppen kan spela där – vara läge att införskaffa en ny backup till Glen Johnson. Även Lucas Leiva saknar seriöst konkurrens och backup på sin defensiva mittfältsposition, samtidigt som klubben alltjämt skulle behöva en offensiv klasspelare i stil med Mkhitaryan, Willian etc.

Bloggen kommer förstås att återkomma med en mängd ’scouting reports’ och förslag angående potentiella nyförvärv till de ovannämnda positionerna.