Som alla är väl medvetna om har Liverpools poängskörd de sista månaderna gjort att vi nu åter kan ses som seriösa utmanare till att plocka hem en av de åtråvärda placeringarna som innebär spel i Champions League kommande höst. Brendan Rodgers menar att det kommer krävas 74 poäng för att nå CL, mer konkret för Liverpools del innebär det att 20 poäng behöver plockas på resterande 9 matcher och ett snitt strax över 2,2 per match. Det kan även ses som att Liverpool har råd att tappa 7 poäng, vilket skulle kunna beskrivas som 6 vinster, 2 oavgjorda och 1 förlust. Sämre resultatrad än så skulle alltså i teorin innebära att Liverpool missar CL. Förra året placerade Arsenal sig på fjärdeplats med poängantalet 79, Everton hamnade på en femteplats med 72 inspelade poäng. Som tabellen har utvecklats den här säsongen handlar den dock mindre om poäng och mer om en batalj mellan framförallt fyra inbördes lag där det viktigaste är att hamna före minst ett av de andra lagen, något som troligtvis räcker. Därför har jag valt att analysera spelschemat för lagen det rör.

Tabelläget

När 9 matcher återstår ser tabellen för lag 2-5 ut enligt följande.

2) Manchester City – 58 poäng

3) Arsenal – 57 poäng

4) Manchester United – 56 poäng

5) Liverpool – 54 poäng

 

Manchester City

Laget har fram till omgång 28 där man föll mot Burnley av i princip alla redan från start ansetts som givna till en av de fyra främsta placeringarna. Hur den första halvan av säsongen såg ut sågs de också som den enda egentliga utmanaren till Chelsea om ligatiteln. Formen har dock varit svag och man är nu helt avsågade från att försvara sin ligatitel och nu istället blivit indragna i ett getingbo med lag som är betydligt formstarkare. Den här omställningen kan bli mentalt tuff för City.

Spelschemat

West Bromwich (H)

Crystal Palace (B)

Manchester United (B) *

West Ham (H)

Aston Villa (H)

Tottenham (B)

QPR (H)

Swansea (B)

Southampton (H)

 

Vi ser här att laget endast spelar en av lagets återstående 9 omgångar mot en annan utmanare, derbyt mot Manchester United. Fem hemmamatcher är också positivt för City. 5 av matcherna är dock mot lag på den övre halvan. Två av matcherna är mot lag som troligen är indragna i en blodig nedflyttningsstrid.

För att göra det ytterligare intressant har jag räknat ihop den totala poängen för samtliga motståndare. För tabellen ljuger ju aldrig? Den siffran för vilka motståndare som återstår för City uppgår till 351.

 

Arsenal

Ja vad ska man säga egentligen, Arsenal prenumererar mer eller mindre på liknande situationer som man nu åter befinner sig i. Resultatmässigt får man lätt uppfattningen att Arsenal står och stampar, men man står också och stampar högt upp. Det här är något som brukar visa sig i de resultat som lyser med sin frånvaro mot de starkaste konkurrenterna. Laget är dock formidabelt på att tappa få poäng mot andra lag. Laget har även vunnit sina 5 senaste ligamatcher.

Spelschemat

Newcastle (B)

Liverpool (H) *

Burnley (B)

Sunderland (H)

Chelsea (H)

Hull (B)

Swansea (H)

Manchester United (B) *

West Brom (H)

Även Arsenal står inför ett fördelaktigt antal hemmamatcher. Däremot har man två inbördesmöten mot Liverpool och Manchester United som kan bli väldigt viktiga, man möter dessutom Chelsea. 4 av de 9 lagen som återstår för Arsenal ligger på den övre halvan, 3 andra lag är inblandade i en förväntad bottenstrid. Det totala poängantalet för Arsenals återstående motståndare uppgår till 361.

 

Manchester United

Just nu är det svårt att få grepp om Manchester United, de lyckas ofta något turligt få med sig poäng trots att det strular i maskineriet, vilket är signifikativt för ett topplag. Väldigt sällan den här säsongen har de dock sett ut som ett topplag rent spelmässigt, och har erhållit sin höga placering mycket tack vare att andra lag också har haft det struligt under stora delar av sina säsonger. Efter Tim Krul gav bort en tidig present lyckades de mer eller mindre såga av Spurs genom en övertygande överkörning i senaste ligamatchen. Ett United med självförtroende är farligt, därför är det av största vikt att vi på söndag visar att det är vi och inte de som hör hemma i toppen.

Spelschemat

Liverpool (B) *

Aston Villa (H)

Manchester City (H) *

Chelsea (B)

Everton (B)

West Brom (H)

Crystal Palace (B)

Arsenal (H) *

Hull (B)

United har inte fördelen av att ha majoriteten av matcherna på hemmaplan, laget spelar hela 3 stycken inbördesmatcher och tvingas även upp mot Chelsea i London. 4 av de 9 matcherna är mot lag på den övre halvan. 2 av lagen är involverade i nedflyttningsstriden. Laget har ett tufft spelschema men har också möjligheten att påverka motståndarnas resultat väldigt mycket om de klarar av de inbördesmatcherna väl. Den totala poängen för Uniteds återstående spelschema uppgår till 386.

 

Liverpool

Det var glädjande att se att Liverpool fick med sig ett vitalt resultat mot Swansea under måndagen även om spelet var allt annat än övertygande. Konkurrenter har tagit sådana segrar hela säsongen så det var en styrka att se att vi också klarade det, en nödvändighet om vi ska räcka hela vägen in med tanke på att vi fortfarande har de sämsta poängmässiga utgångsläget.

Spelschemat

Manchester United (H) *

Arsenal (B) *

Newcastle (H)

Hull (B)

West Brom (B)

QPR (H)

Chelsea (B)

Crystal Palace (H)

Stoke (B)

 

Liverpool inleder avslutningen med två nyckelmatcher mot United och Arsenal. Chelsea i London är också en väldigt tuff match. Stoke på bortaplan i sista omgången är heller ingen dröm. Vi tvingas även upp mot ett Pulis lag på bortaplan, vilket alltid kan innebära problem. 4 av lagen hör hemma på den övre halvan och 2 är troligtvis inblandade i bottenstriden. Den totala poängen för motståndarna uppgår till 370.

* * *

Sammanfattningsvis kan man säga att inget lag har en walk in the park men att läget ser värst ut för Manchester United. Alla lag kan dock lätt falla på eget grepp och inbördesmatcherna är givetvis av otrolig vikt. Sedan är det alltid svårt att spekulera i om det är bra eller dåligt att behöva möta lag som är placerade i botten. Möter man hellre ett etablerat lag i ingenmansland som Stoke än ett QPR? Vad tycker ni? Tror ni att det totala poängantalet för resterande motståndare kan ha någon substans över svårigheten? Tyck gärna till med era kommentarer om det resterande spelschemat.

9 kommentarer
 1. Det kommer bli en väldigt intensiv avslutning av ligan, där vi tillsammans med United har det absolut värsta programmet kvar. Vi möter Arsenal och Chelsea på bortaplan, det näst bästa och tredje bästa laget på hemmaplan. Chelsea har 11W 3D på hemmaplan och Arsenal har 10W 3D 1L på hemmaplan, detta gör att man inte vågar hoppas på mer än 1-2 poäng på båda dessa matcher.

  Det som ändå blir viktigast är att vinna matchen på söndag, en förlust där och vi kommer hamna på plats 5-7. En vinst och vi kommer hamna på en plats 3-5.

 2. Intressant analys. Poängskörden för återstående lag är ett intressant grepp men frågan är om det är ett bra verktyg? Det som kommer bli avgörande är givetvis formen. Ta tex Liverpool som har en helt annan form nu än under hösten. Inspelade poäng är givetvis inte hela sanningen om tabelläget/svårighetsgraden i kommande matcher. Utvisningar och skador kan givetvis påverkat poängskörden negativt. Hård belastning av cupspel är en annan parameter.
  Det fina i kråksången är att vi har ett bra utgångsläge och historiskt har vi varit starka på slutet. Positivt är att vi har de två viktigaste matcherna i kommande omgångar. Förhoppningsvis är ligan redan avgjord när vi ska möta Chelsea och då har de inget att spela för. De andra motståndarna möter ju varandra i riktiga ”6-poängsmatcher” längre fram. Jag tror vi fixar det…

 3. Om vi inte förlorar söndagens stormatch tror jag vi klarar att hamna bland de 4 bästa. För allt i världen får inte united lämna anfield med gott självförtroende.

 4. Jag tror att vi kommer bli tvåa.

  Utd kommer vi att slå, Arsenal blir lika eller vinst. Chelsea slår vi, de är redan mästare då. Vi kommer att gå på en mina bland de andra, blir lika eller förlust. Men de andra lagen vi kampar mot kommer att tappa mer poäng än oss, vår poängskörd kommer att vara bra hela vägen in men jag är mer skeptisk till att övriga lags blir det samma.

  Nu ligger Utd fyra men de är för ryckiga i sin form. City kommer att loja till nu när de är avhängda och Arsenal kommer att med nöd o näppe orka hålla Utd bakom sig.

  • Hoppas du har rätt. Däremot så har vi alltid extremt svårt för Chelsea, klarade inte ens att slå dem när vi hade guldläge förra året på hemmaplan och de inte hade ett skvatt att spela för så den matchen känns 1 pinne optimistiskt att räkna med.

   Vinner vi mot United i helgen som jag tror och hoppas, så kan vi rida på den vågen till Arsenal matchen. Jag tror personligen på 4 poäng efter de här två svåra matcherna.

  • Alltid är att ta i.. Vi spela ju faktiskt ut de i tre av fyra matcher i ligacupen

  • Ja, vi var bättre än dem. Men sista åren känns det som att vi kan göra max 1 mål mot dem och då är det svårt att vinna matcher.

  • Plus att vi ju faktiskt åkte ut mot dem i Liga-cupen, vilket styrker att vi inte alltid har lätt för dem..

  • Ingen har väl sagt att vi alltid har lätt för dem. Men det är definitivt ingen övermäktig motståndare, definitivt inte i ett läge där de troligen redan vunnit ligan.

Kommentarer är stängda.