[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Match: Liverpool – Manchester United (2015-03-22)
Plats: Anfield
Tid: 14.30
TV-sändning: Viasat Fotboll (visas även på Viaplay)

* * *

Liverpool har ett drömläge att äntligen passera Manchester United i tabellen när van Gaals mannar gästar Anfield.

Den usla första halvan av säsongen gjorde att Liverpool halkade efter i racet CL-platserna. Efter nyår har laget gått från klarhet till klarhet – och vunnit match efter match. Det innebär att man är endast 2 poäng efter Manchester United inför söndagens match lagen emellan. Att matchen spelas på Anfield är knappast någon nackdel för Liverpools del, även om man i och för sig har haft underbara resultat på bortaplan under 2015.

Många minns nog den förra ligamatchen mellan lagen. Det var i mitten av december som United lyckades vinna med 3-0 på Old Trafford efter ett för deras del obligatoriskt offsidemål, virrigt försvarsspel från Liverpools sida och även en storspelande David de Gea. Den sistnämnde räddade gjorde en riktig stormatch och utvecklade sig till rena spöket för framförallt Raheem Sterling, som missade ett stort antal heta målchanser. Sterling har haft en tendens att missa många chanser under hela säsongen, men United-matchen var hans absolut mest ineffektiva insats. Lyckligtvis har Liverpool numera en skadefri (men ännu inte helt i toppform!) Daniel Sturridge, och så har både Philippe Coutinho och Jordan Henderson visat att de minsann kan skjuta. LFC är därmed inte lika beroende av Sterling som man var för 3-4 månader sedan.

De Gea förtjänar förstås beröm, men det gör även vår kära Simon Mignolet, som också har storpselat på sistone. Anärkningsvärt är att endast Fraser Forser (13) har hållit nollan fler matcher än Mignolet (12) den här säsongen. Det beror förstås mycket på att Southampton och Liverpool har spelat bra försvarsspel, men det går inte att bortse från att både Forster och Mignolet har gjort många bra matcher under säsongen.

BBC Sport rapporterar att Lucas Leiva är tillbaka i träning, men kanske inte hinner bli i matchform till söndagens drabbning. Vidare uppges Mario Balotelli vara spelklar efter att ha missat Swansea-matchen på grund av sjukdom.

För Uniteds del är Angel Di Maria åter tillgänglig efter en matchs avstängning, men Jonny Evans är fortfarande avstängd. På skadefronten är Luke Shaw och Marcos Rojo tillbaka, men det är oklart om de är i tillräckligt bra form för att kunna spela matcher.

* * *

Lästips:

Totaal Liverpool: Krönika: ”Matchvinnare Murphy”

Totaal Liverpool: ”Liverpool och konkurrenterna”

BBC Sport: ”Liverpool v Man Utd: The invisible men making both teams tick”

Liverpool Echo: ”Liverpool FC nostalgia: The day Manchester United played at Anfield…as the home team”