Oväntade turer i jakten efter ny manager för Liverpool.

Liverpool befinner sig i en intensiv jakt efter en ersättare till Jürgen Klopp. Xabi Alonso har länge varit supportrarnas favorit och förmodligen också klubbens – men nu har Alonso gått ut med att han stannar i Bayer Leverkusen nästa säsong. Detta är förstås ett tungt besked för både Liverpool och Bayern München, som båda uppges ha varit ute efter Alonso.

Ny favorit till att ta över Liverpool är Sporting Lissabons succémanager Rúben Amorim. Han har en gedigen spelarkarriär bakom sig och spelade totalt 14 A-landskamper för Portugal mellan 2010 och 2014, men det är naturligtvis framförallt hans tränargärning som gör honom aktuell för Liverpool.

Amorim har lett Sporting till stora framgångar. Hans blott andra säsong i klubben, 20/21, tog de sin första ligatitel på 19 år. I skrivande stund har de också goda chanser att vinna ligaguld den här säsongen, då de leder tabellen med 1 poäng och har 1 match mindre spelad än tvåan. Sporting har också gjort hyggliga resultat i Europa under Amorim; förra säsongen slog de exempelvis rättvist ut Arsenal i Europa League.

Taktiskt är Amorim också en bra matchning, då han förespråkar ett intensivt presspel och ett varierande anfallsspel.

* * *

En annan manager som också uppges vara aktuell är Roberto De Zerbi. Italienaren har imponerat stort i Brighton, även om resultaten inte alltid har varit fantastiska. Med ligans näst minsta(!) lönebudget har Brighton ungefär lika stort bollinnehav som Manchester City.

De Zerbi förespråkar uppenbarligen inte en lika rak fotboll som den Liverpool spelar, men om Edwards & Hughes vill styra laget åt en mer possession-inriktad fotboll kan valet mycket väl falla på De Zerbi.

De Zerbi har även en tydlig karisma och kan numera Premier League. Hans engelska är OK, vilket också Amorims engelska är. Amorim är 39 år, De Zerbi 44, så åldersmässigt är det ingen jätteskillnad. Båda tillhör den nya generationens moderna managers.

* * *

Utöver Amorim och De Zerbi figurerar egentligen inga andra namn särskilt flitigt i medierna. De som nämns ibland är Julian Nagelsmann och Thomas Frank, men för tillfället nämns de mer i förbifarten än som seriösa alternativ.

2 kommentarer
  1. Vem förespråkar ni?

    Kan man få en artikel med 5 bästa kandidaterna med pros and cons?

    Vore grym läsning!

    • Vi kommer att ta upp det i nästa poddavsnitt.

Kommentarer är stängda.