Den nya sportchefen står inför flera svåra beslut redan nu.

Rekryteringen av Richard Hughes kom inte som någon jättechock för de som följt med i ryktesfloran under de senaste månaderna. Framförallt när Michael Edwards återvände till FSG blev ryktena allt intensivare och för ett par veckor sedan offentliggjordes Hughes som ny sportchef i Liverpool.

Hughes har skaffat sig gedigen erfarenhet i Bournemouth och har varit väldigt pigg på att både använda avancerad statistik och rekrytera från mindre ligor, samtidigt som den av honom handplockade managern Andoni Iraola har visat sig vara en lyckad rekrytering. Det var på intet sätt självklart att Bournemouth skulle byta ut Gary O’Neil, som hade många beundrare både på och utanför klubben, men under Iraola har laget tagit ytterligare kliv. Där fick Hughes rätt.

* * *

Liverpool är naturligtvis en annan nivå än Bournemouth, men spelarna som scoutar i mindre ligor är nog ungefär desamma och Hughes är en person som uppges ha ett stort kontaktnät. Ett exempel på kontaktnätet är att Iraola har samma agentur som en viss Xabi Alonso, vilket inte är helt oväsentligt. Gissningsvis är agenturen beredda att gå i god för Hughes och att denne är bra att arbeta med utifrån ett managerperspektiv som de har fått via Iraola. Den tryggheten och stabiliteten för managern finns knappast hos exempelvis Bayern München.

Bayern München har för övrigt ett gäng profilerade journalister som ständigt briefas och publiceras hårdvinklade uppgifter till Bayerns fördel. Räkna med att de kommer att rapportera om att Alonso föredrar Bayern över Liverpool och att massvis av Bayer Leverkusen-spelare är aktuella för Bayern.

* * *

Liverpool har en trupp bestående av många bra unga spelare och vi kan nog förutsätta att Hughes kommer att vilja behålla ungtupparna. Däremot har flera äldre spelare utåtgående eller snart utåtgående kontrakt – där ställs Hughes inför betydligt tuffare beslut.

Thiago Alcantara och Joel Matip har kontrakt som går ut i sommar. 32-åringarna är uppenbarligen veteraner i sammanhanget och är uppenbarligen inne på sina absolut sista år på toppnivå. Tyvärr har båda varit enormt skadedrabbade under säsongen, vilket gör att Liverpool antagligen inte är intresserade av att skriva nya kontrakt. Thiago har bara spelat 5(!) minuter på hela säsongen, Matip har visserligen spelat mer men ändå också fått säsongen förstörd av skada.

Det går att hitta en viss öppning för Matip. Om den ny tränare föredrar 3-backslinje skulle Matip möjligtvis kunna få plats i truppen, men det är ändå ett rejält långskott att man skulle behålla honom istället för att signa en ny mittback. I synnerhet eftersom Jarell Quansah har slagit igenom och att ingen av lagets befintliga mittbackar är vänsterfotad. Dessutom har laget fler äldre mittbackar, vilket jag kommer att återkomma till senare i texten.

* * *

1 år kvar på kontrakten har Trent Alexander-Arnold, Mohamed Salah och Virgil van Dijk.

Eftersom Liverpool absolut inte vill riskera att tappa någon av dessa på free transfer är alternativen endast två; sälj i sommar eller skriv nya kontrakt.

Innanför Anfields väggar betraktas Trent som nästa lagkapten och 25 år gammal är han på väg in i sin peak som fotbollsspelare. Den nya sportsliga ledningen skulle visserligen kunna ha andra åsikter om Trent, men baserat på avancerad statistik och ålder är han en spelare som man utan tvekan skulle kunna ge ett fett flerårskontrakt. I och med att Trent har visat sig vara en mångsidig spelare som även kan ta plats på mittfältet, så borde en ny manager inte ha några problem med att hitta en roll åt honom.

Salah är i en annan situation. Där hade Liverpool enorma bud från Saudiarabien under förra sommarens transferfönster och nya bud förväntas komma i sommar. Salah är fortfarande en fantastisk fotbollsspelare, men fyller 32 år i sommar och har börjat få en del skador. Det tar emot att skriva, men det logiska beslutet vore att sälja honom för en enorm summa och återinvestera pengarna i yngre spelare. Övergångssumman kanske rent av skulle kunna finansiera hela Liverpools transferfönster. Inte minst med tanke på att Financial Fair Play äntligen tillämpas av Premier League vore detta ett helt logiskt beslut för Hughes.

van Dijk är inne på sin första säsong som lagkapten och är numera laget stora ledare. Det är helt rimligt att han vill prata med den nya managern innan han skriver på ett nytt kontrakt, men jag tror och hoppas att han blir kvar. Han håller fortfarande enormt hög klass och trots Salahs extremt höga individuella nivå tror jag att van Dijk vore svårare att ersätta.

* * *

Naturligtvis finns också andra spelare som kan vara av intresse för andra klubbar, men de här 5 spelarna kommer Hughes definitivt att behöva ta någon typ av beslut kring. Det kommer utan tvekan att bli känslosamma avsked för flera av spelarna. Samtidigt kanske man behöver någon slags renovering för att den nya sportsliga ledningen verkligen ska kunna göra sin grej. Den nuvarande truppen är helt anpassad efter Jürgen Klopps spelsätt, och den nya mangern kanske behöver få in vissa spelartyper som saknas i laget just nu.

När det gäller Matip och framförallt Thiago ska man inte glömma att alla deras skador har gjort ett de redan är utslussade. När vi går in i säsongsavslutningen är det istället yngre spelare som intas deras positioner i laget.