Skyttekungen vill antingen flytta till Liverpool eller stanna i Leipzig.

Idag ger duktige David Ornstein på Athletic oss en intressant uppdatering om Timo Werners framtid. Den målfarliga tysken är som bekant ett glödhett rykte till Liverpool – och pålitliga källor gör fortsatt gällande att såväl Werner som Liverpool vill att övergången ska bli av. Werner har inte gjort någon hemlighet av sin strävan att flytta till LFC, då han varit relativt öppen med det i intervjuer.

Hur som helst, dagens uppdatering från Ornstein är att Werner antingen vill flytta till Liverpool eller stanna i Leipzig ytterligare 12 månader för att kunna genomföra flytten nästa sommar. Werners kontrakt med Leipzig går ut sommaren 2023 och innehåller kontinuerligt sjunkande utköpsklausuler.

Idag ligger utköpsklausulen på €60m – en summa som Leipzig måste acceptera – men de måste inleda förhandlingar med den intresserade klubben redan vid €47,5m. Nästa sommar sjunker utköpsklausulen till €40m och sommaren därefter – det vill säga 2022 – till blott €22m.

Den nuvarande klausulen på €60m kan aktiveras fram till 15:e juni. Ingen av klausulerna är giltiga i januarifönster.

Enligt Ornstein hade Werner direkta samtal med Jürgen Klopp, Manchester United och Barcelona innan det av corona framtvingade uppehållet, samtidigt som hans representanter har varit i kontakt med Chelsea. Konsekvensen av de samtalen blev att Werner vill flytta till Liverpool.

Det som kan förhindra en övergång redan i sommar är främst den ovissa ekonomiska situationen. Det har gjort att Liverpool (och andra) har lagt sina transferplaner på is, åtminstone vad gäller stora köp som Werner. Det finns dock en känsla, menar Ornstein, att Leipzig kan komma att sälja för omkring €50m i sommar – särskilt om det finns en köpare som Liverpool – som man redan har goda relationer med. Samtidigt har Leipzig inget akut behov av att få in pengar, och mittbacken Dayot Upemacano kommer troligtvis att säljas för en stor summa i sommar. 21-årige Upamecano har bara 1 år kvar på sitt kontrakt med den östtyska klubben.