Premier League har bekräftat hur VM i Qatar kommer att påverka nästa säsongs spelschema.

Att tilldela Qatar VM var redan från början ett kontroversiellt beslut. Initialt pratades det om att det varma landet skulle låta installera avancerade kylsystem i arenorna för att turneringen skulle kunna spelas på den europeiska sommaren och därmed kunna klämmas in i fotbollskalendern som vilket VM som helst, men sedermera har detta ändrats.

FIFA har fastställt att turneringen kommer att pågå från 21:a november 2022 till 18:e december 2022.

Det har tvingat Premier League och övriga stora ligor att anpassa sitt spelschema. Idag offentliggjorde PL att 12/13:e november blir sista speldagen innan man tar ett VM-uppehåll till Boxing Day.

PL-säsongen 22/23 kommer att börja 6:e augusti och avslutas så sent som 28:e maj.

* * *

Kommentar: Ett långt speluppehåll 16 ligaomgångar in i säsongen kommer uppenbarligen att göra nästa säsong väldigt annorlunda. Det blir inte en exakt halvtidspaus, men relativt nära inpå. Säsongen kommer bli otroligt mycket mer slitsam för VM-spelarna än för övriga. VM-spelarna kommer att få en otroligt tuff och intensiv säsong, i synnerhet de som går långt i turneringen. Samtidigt kommer spelarna ”slippa” spela VM mellan klubblagssäsongerna, vilket innebär extra vila under de tidsperioderna istället. Det är förstås fortfarande tidigt att tippa VM, men jag tycker att Brasilien ser starka ut, och deras trupp kommer naturligtvis att innehålla flera Liverpool-spelare; räkna med att Fabinho och Alisson får slita hårt nästa säsong.