Häromdagen kom beskedet att Michael Edwards lämnar Liverpool efter säsongen. Den aningen medieskygga sportchefen har gjort ett kanonjobb i klubben med ett stort antal succévärvningar.

Här är ett ödmjukt försök att lista Edwards allra bästa värvningar i Liverpool.

1. Mohamed Salah
Pris: £36.9m från AS Roma sommaren 2017
Kommentar: Många var aningen skeptiska när Edwards hämtade in Salah, som många främst mindes som en ofärdig och otillräcklig spelare i Chelsea några år tidigare. Edwards hade scoutat Salah under många år och naturligtvis följt hans utveckling i Italien, där han briljerade för Fiorentina och Roma. Idag rankas Salah som världens kanske bästa fotbollsspelare och övergångssumman som Liverpool köpte honom för framstår som rena rama rånet.

2. Virgil van Dijk
Pris: £75m från Southampton januari 2018
Kommentar: Den här värvningen var Edwards i ett nötskal. Ett halvår tidigare fick Liverpool tvärnobben av ett förbannat Southampton, som var ilska över att klubben hade fört samtal med van Dijk utan deras tillåtelse. Vi kan anta att Edwards & LFC blev tvungna att bearbeta sina kollegor i Saints för att få till en januariövergång. Många var skeptiska till övergångssumman som Liverpool betalade för van Dijk, men till skillnad från Maguire & Man United har denna svindyra mittback visat sig vara väl värd pengarna och mer därtill. Edwards tvekade inte att rekommendera FSG att betala de £75 miljonerna som holländaren kostade att köpa loss.

3. Andy Robertson
Pris: £8m från Hull sommaren 2017
Kommentar: Liverpool brottades med problem på vänsterbackspositionen under många år och i princip ingen – förutom Edwards – kunde se att lösningen på problemet fanns i ett degraderat Hull. Robertson var känd som en offensivt skicklig vänsterback med usel defensiv under sina år i Hull och fick mestadels spendera tid på träningsanläggningen under sitt första halvår i LFC. När hans defensiv hade slipats till en aning hade Liverpool en av ligans absolut bästa vänsterbackar, vilket man har än idag.

4. Sadio Mané
Pris: £34m från Southampton sommaren 2016
Kommentar: Många tänkte nog ”åh nej, inte en till spelare från Southampton!” när Mané skrev på för dyra pengar. Under sina två år på sydkusten hade Mané etablerat sig som ett av Premier Leagues mest intressanta råämnen, men känslan var att det skulle kunna gå lite hur som helst i Liverpool. Lyckligtvis såg Edwards och ledarstaben potentialen hos Mané, som sedan dess har etablerat sig som en internationell toppspelare. Mané har även begränsat avsaknaden av Raheem Sterling, som man tappade ett år innan senegalesen värvades.

5. Alisson Becker
Pris: £65m från Roma sommarn 2018
Kommentar: Stackars Roma har blivit rejält plundrade av Edwards, som hämtat både Salah och Alisson från huvudstadsklubben. Precis som i fallet Robo och vänsterbackspositionen löste Edwards ett långvarigt problem på målvaktsposten genom att hela enkelt värva den bästa tillgängliga målvakten. Det var inte billigt, men det var värt det. Istället för att värva en ny målvakt varje sommar såg Edwards till att fixa till positionen de kommande 10 åren.

6. Fabinho
Pris: £43m från Monaco sommaren 2018
Kommentar: När Emre Can nobbade klubbens kontraktserbjudande såg Edwards till att ta in en spelare för att definitivt stänga igen svängdörrarna på mittfältet – den spelaren blev Fabinho. Övergången kom ur i princip ingenting; några timmar efter ryktet började blev han officiellt klar. Fabinho har gjort braksuccé i LFC och har utöver sitt fantastiska mittfältsspel gjort starka insatser som mittback; under förra säsongens skadekris var brassen backlinjens MVP.

2 kommentarer
    • Möjligt, om det finns intresse. Svårare att veta vad läsarna tycker nuförtiden när inte lika många kommenterar inläggen, men feedback är alltid välkommet. Hade lite annat fokus på kvällens inlägg men det kommer ju en morgondag också.

Kommentarer är stängda.