Liverpools anfallare har inte varit särskilt lyckade den här säsongen. Ingen av de tilltänkta anfallarna tog chansen i Daniel Sturridges frånvaro, vilket gjorde att Brendan Rodgers slutligen valde att använda Raheem Sterling som ensam anfallare.

* * *

Nedan kommer en snabb genomgång för hur läget ser ut för Liverpools anfallare:

Daniel Sturridge kommer naturligtvis att bli kvar. Han sitter på ett långt kontrakt och är en spelare som gör verklig skillnad. Var hade Liverpool legat i tabellen om Sturridge hade varit skadefir hela säsongen? Det kommer vi aldrig att få veta, men det är likväl en tanke som är svår att undvika för en LFC-supporter.

Raheem Sterling, som förvisso inte är en renodlad anfallare, kommer troligtvis också att bli kvar. Det är irriterande att ynglingen inte har förlängt kontraktet, men i dagsläget tyder inte särskilt mycket på att han kommer att lämna redan i sommar.

Rickie Lambert är en tung pjäs och enligt min mening en spelare som Liverpool bör sälja i sommar. Aston Villa eller annan klubb får gärna återkomma med bud på £5 miljoner – det borde LFC ta alla dagar i veckan för den snart 33-åriga centertanken.

Fabio Borini var som bekant inte önskvärd av Rodgers förra sommaren och är det knappast nu heller. Jag tror att Liverpool kommer att acceptera omkring hälften av summan som Sunderland budade förra sommaren.

Mario Balotelli blev visserligen matchhjälte senast. Man kan lugnt säga att Balotelli grep det sista halmstrået i och med målet mot Tottenham, men hur många tror egentligen att han blir kvar i sommar?

Iago Aspas kommer troligen att säljas till Sevilla. Vissa rapporter uppger att Sevilla måste köpa loss honom för €6 miljoner i sommar. Det låter som en vettig deal för alla inblandade.

Divock Origi bör vara tämligen given i nästa säsong anfallsuppsättning, trots att han inte har skördat några större triumfer i Lille under den här säsongen. 19-åringen är som bekant både stark och snabb, samtidigt som han även besitter en schysst teknik och jobbar hårt. Han måste onekligen bli en bättre avslutare, men belgaren är en oslipad diamant som Rodgers säkert är rätt man att slipa till. Origi kommer troligtvis att få inleda som ’squadplayer’ och därefter få arbeta sig upp i anfallshierarkin.

Danny Ings är en anfallare som mycket väl kan hamna i Liverpool. Visst, detta är ingen spelare av yppersta världsklass, men han är en ung spelare med intressanta egenskaper. Dessutom bör dessa egenskaper kunna passa Liverpools spelsätt väl, samtidigt som han är tillgänglig för en schysst summa. Jag betraktar honom som en mer lämplig anfallare i Liverpools system än Borini, Balotelli och Lambert. Ings är ett potentiellt fynd.

27 kommentarer
 1. Innan i tisdags hade jag lagt Balo till listan på spelare som ska lämna, och jag tror faktiskt att jag fortfarande gör det. Balo, å absolut Lambert å Borini ut. Två talanger i Ings å Origi in, samt ett riktigt stort namn: Lacazette vore mumma, lr Higuain, Dybala osv.

  Vi har en bred trupp i dagsläget, med två spelare per position oavsett vilket spelsystem BR väljer att ställa upp med. Däremot måste vi byta upp oss i kvalitet. Det gäller förutom i anfallet även på mittfältet och i backlinjen. Det vill jag se sommarens transfers handla om.

  • Vet inte vilken position som är Cans framtida tilltänkta men på defensiv mitt är vi synnerligen tunna.

 2. Jag tänker ju, i min argumentation ovan, Lucas och Can som def mf. Jag har svårt att se BR vilja spela med 3-backslinje med två wing-backs. För mig är BR fortfarande en 4-3-3-tränare. Jag tror att vi i sommar kommer att testa att återgå till det. Samtidigt känns han som en tränare som vill kunna byta spelsystem under matcher (jmfr med Mou som är helt tvärtom. Karl har inte bytt spelsystem på 20 år) och då behövs en bred trupp med valitet.

  • Jag tycker helt tvärtom. Vill fortsätta med det nuvarande systemet. Tycker laget får ut max av väldigt många spelare.

  • Det passar onekligen bra idag och med denna trupp. Men jag tror fortfarande vi kommer att testa att återgå till en 4-backslinje till sommaren igen. Den som lever får väl se

 3. Tror att Borini, Lambert, Aspas och eventuellt Balotelli kommer att ryka i sommar. Tillskott i Ogiri är välkommet, tillsammans med Sturridge kan detta bli väldigt trevligt. Sterling kommer att skriva kontrakt snart tror jag, förlängningar av kontrakten brukar av någon konstig andledning komma i samband med att de nya TV-avtalen blir klara (se bara Hazard).

  Men en anfallsbesättning med Sturridge och Ogiri med Sterling som back-up är alldeles för svag för att klara en hel säsong. Vi behöver få in en världsklassanfallare inför nästa säsong. Dels för att Sturridge väldigt sällan spelar fler matcher än 20 per säsong, men även att Ogiri inte är världsklass ännu och Sterling inte är en renodlad anfallare.

  • Vill inte veta den som är den men han heter faktiskt origi

 4. Vill bara göra en ”liten” jmf med Danny Ings och SuareZ. Tycker de faktiskt har en del egenskaper som påminner om varandra. Hungriga, ungefär samma spelstil och målfarliga samt ett bra spelsinne.Jag tror på Ings och hoppas han kommer.

 5. Jag tror med att Rodgers vill tillbaka till 4-3-3. Mycket för att han vill föra spelet mer. Nu så fick vi ganska stora problem med Tottenham för att Lucas inte var med och spela, men förra säsongen så valde han bort Lucas totalt för att han är inte en lika bra passningsspelare som Gerrard är.

  Jag tror att han vill ha en spelare med Lucas defensiva kvaliteter men som har en betydligt bättre passningsfot som kan sätta igång spelet snabbt. Är Emre Can den han söker? Eller är han bättre i en liknande roll som Henderson?

  Jag tror att inför nästa år så kommer en ny defensiv mittfältare så att Can kan spela tillsammans med Henderson i en box to box roll.

  Då kommer vi ha 3 offensiva spelare i uppställningen och kan välja utav:
  Sterling, Coutinho, Ibe, Markovic, Lallana och kanske Origi som wingers.
  Sturridge, Origi, Sterling som anfallare… Sen räknar jag nästan med att de flesta andra försvinner.

  Jag hoppas därmed att en defensiv mittfältare, box to box mittfältare(gerrards ersättare) som ska vara av HÖGSTA kvalité, en anfallare att konkurrera med Sturridge av väldigt hög kvalité och en högerback ska in i sommar.

  • Jag tycker att Liverpool har visat att man kan föra spelet med 3-4-2-1. Om man bara har en defensiv mittfältare i truppen kommer ju denne att saknas oavsett system. Kantspelet blir en väldigt stor skillnad mot för 4-backslinje, med 3-4-2-1 kan Liverpool ha betydligt offensivare kantspelare. Samtidigt verkar mittbackarna äntligen ha hittat trygghet när de får vara 3 på planen. Win-win överallt.

  • Jag håller med dig. Men att spela med Lucas i en sån formation, även om han gjort de grymt bra defensivt, så saknar man tempot, passningarna och drivet framåt.

   Men i en 4-3-3 uppställning, som Rodgers brukar anamma med 1 defensiv och 2 lite offensivare, så blir han svagheter inte alls lika synliga.

   Ska jag vara helt ärlig så spelar det mig ingen större roll om hur vi spelar, så länge vi spelar bra och vinner matcher. Men jag tror att Rodgers vill tillbaka till sitt 4-3-3…

 6. Balo och Sturre på topp nästa match,,,någon som sätter imot=O)

  • Hoppas att Sturre som mest sitter på bänken på Lördag. Kan behöva lite vila efter de senaste drabbnigarna och med hans skadehistorik i tanken.

 7. Min mening också, men oavsett så vore det ju bra att få in spelare till båda systemen. Som vanligt blir man lite sugen att tänka på nya spelare då. Vad sägs om att byta ex:
  Enrique – Coentrao
  Johnson- van der Wiel
  Touré-Höwedes
  Allen-Nainggolan
  Gerrard-Pjanic
  Borini-Origi
  Lucas-Song/Carvalho
  Lambert-Ings
  Balotelli-Lacazette

  Idag kan jag inte se att vi har för få spelare i truppen för att klara både liga-,cup- och Europaspel. Men kvaliteten på många ”nr 2” är för dålig, och därför måste Sterling, Sturridge, Can, Hendo osv. spela jämt. Att ersätta bredden ovan med mer intressanta namn (kanske några av de föreslagna) skulle onekligen ge oss möjlighet att konkurrera om titeln kommande år.

  Lucas och Balo är väl de två jag är tveksamma till om man ska ersätta. Lucas behövs också kvar tillsammans med en ny def mf ifall Can ska spela mittback. Jag tror dock att Cans stora roll kommer att bli som defensiv mf, om vi nu inte hittar ngt annat monster där. Vad jag sett hittills gör att jag inbillar mig att han kan bli en av världens bästa på den positionen. Den spelförståelse, säkerhet med bollen, passnings-,brytnings och placeringsskicklighet han besitter får man i stort sett inte hos någon defensiv mittfältare. Ofta är de bra defensivt men kassa framåt (se Lucas).

 8. Min priolista
  1. Ersättare till Gerrard
  2. Defensiv mittfältare a al Lucas med bättre egenskaper gällande att deltaga i spelet
  3. Ny målvakt, en som kan sätta igång spelet och tar mer plats
  4. Ny anfallare, en spelare av klass som gärna får kosta.
  5. Ny kantspringare – ska vi fortsätta med dagens system så kommer våra spelare på denna position behöva vilas/att bli skadade. Det är extremt krävande att ta ansvaret fullt ut i den här rollen.
  6. Ny anfallare 2, i hänseende att vi skeppar några av de vi har plus får in Origi så tycker jag att typ Ings för 4-5 vore perfekt.
  7. Mittback – finns tid och kassa kanske vi kan rensa lite i det vi har och köpa en ny mittback som har spelsinne och på ett bättre sätt kan vara med i uppbyggnadsfasen… typ så som Can gått in och varit.

  Det jag på rakt arm vill bli av med är Lambert och Borini. Lovren är inte realistisk att hoppas på att han ska försvinna. Balotelli hoppas jag på ska få det att funka under våren, annars skeppa.

  Det är ju en otrolig bonus att Ibe kommit in och presterat på sättet han har gjort, fantastiskt roligt och bra för kassan i sommar.

  • Håller med i grunden, men jag anser att 1 och 2 på listan kan vara en spelare och därmed lejonparten av värvningsbudgeten, en riktig stjärna (vet dock ej vilken).
   Ny målvakt håller jag med om, men bara om det känns helt rätt. Inte någon som gjort en bra VM-turnering och sen sitter på bänken i klubblaget, då vill jag t.o.m. hellre fortsätta med Mignolet för att inte röra till det (jag får väl köpa något lugnande till matcherna).
   Anfallare behövs, men om vi bara kör med en striker känns det konstigt att lägga ut stora summor på en spelare som ska roteras med Sturridge, hellre då lägga ännu mer för mittfältaren och nöja oss med Ings, Origi och Sterling.
   Punkt 5-7 känns som bonus eller om spelare säljs.

  • Vad är egentligen ”ersättare till Gerrard”? Baserat på förra säsongen är det en ’deep-lying playmaker’, baserat på Gerrard föregående år är det något annat.
   Min priolista är;
   1) Anfallare av hög klass,
   2) Defensiv mittfältare av hög klass,
   3) Målvakt av hög klass.

   Jag tror att klasspelare på de positionerna skulle göra verklig skillnad. Sedan behövs väl varje lagdel förstärkas med ytterligare någon enstaka spelare, typ anfallsuppsättningen kompletteras av en prisvärd Ings.

  • Hade varit kul att haft någon i klass med Suarez i klubben igen, men det är svårt att hitta och kompletta anfallare är ruggit dyra. Då vår budget nog bara tillåter en absolut toppvärvning per säsong så ser jag hellre en central mitt, box till box eller defensiv, som kan ”äga” matcher. Det känns som vi håller på att bli lite anonyma centralt. Jag gillar både Henderson och Lucas, men de är inte Gerrard eller Yaya Toure. Henderson kan kanske utvecklas till en världsstjärna, men jag är tveksam.
   Fördelen med anfallare av klass såg vi förra året, man kan vinna matcher på en halvchans och kan avgöra matcher tidigt, men kan vi bara köpa en riktig stjärna hoppas jag på en mittfältare och sen håller jag istället tummarna för att Sturridge är skadad mindre än tio matcher.

  • Liverpool behöver inte värva en av världens bästa anfallare. Varken Suarez eller Sturridge var extremt dyra när de köptes, eller sågs för den delen som världsklasspelare. Jag ser som sagt gärna Ings, men ser inte den uppsidan i honom. Liverpool har ägt många matcher den här säsongen men tappat poäng pga dåliga avslut. Det håller inte. Men jag kan absolut hålla med om att mittfältet måste förstärkas. En ung Mascherano hade jag verkligen inte tackat nej till.

   Verkar även som att James Milner är högaktuell, han skulle nog väldigt gärna ha den ’box-to-box’-rollen som du efterlyser.

  • Håller helt med dig om problemet när målen inte kommer, alla matcher går i vågor, mer eller mindre, att då inte göra mål på sina ”vågtoppar” känns väldigt frustrerande dels för oss supportrar, men säkerligen mentalt jobbigt för spelarna. Minns en period förra säsongen när det var tvärt om, spelet var inte lysande men bara vi fick kontroll på bollen så small det. Ofta mål i första halvlek och det mentala trycket lättade för oss men ökade för motståndarna. Så jag håller med om att jag gärna sett exempelvis Lacazette i laget och hans prislapp skulle nog vara liknande den när vi köpte Suarez. Problemet är att utan större försäljningar vet jag inte om pengarna räcker till både den nivån på anfallare och en ung Mascherano (ja tack), då känns mittfältaren mer akut, åtminstone när Sturridge är hel.
   Milner skulle jag absolut inte tacka nej till, men det är ändå inte riktigt den ”statusen” på spelare som jag önskar. Han känns lite som Henderson, en väldigt bra PL-spelare, men en bit ifrån toppen. Sen har han åldern och nog lönen emot sig, men som sagt skulle jag inte tacka nej till en spelare till med den attityden som han har.

  • Skulle säga att det är en spelare som kan styra mittfältet och leverera klass i sista delen av plan. Det är väl tvek om Gerrard gör det tillräckligt idag men han kan fortfarande, anser inte att Hendo har den kvaliteen

  • OS: Men vad gör man i så fall av Henderson? Är det inte meningen att mittfältet ska byggas kring honom och Coutinho? Samt en ny defensiv mittfältare. I en idealisk värld hade jag också värvat den spelaren du efterlyser – mitt val hade varit Valencias André Gomes – men det handlar ju om prioriteringar. Det verkar som att Liverpool går hårt för Milner och Pjanic – kanske är det så att det inte är så himla givet att Henderson förlänger?

 9. Micke.A: Vi får väl se vad sommarens transferbudget ligger på. Glöm inte att Liverpool antagligen kommer att försöka sälja Borini+Aspas+Balotelli+Lambert. Det är 4 anfallare. Om man får in 20-25 miljoner för dessa och införskaffar Ings för ca 4m, så betyder det att man kan värva en till anfallare för 16-21m och ändå gå +/- 0 i transfersummor på anfallsfronten. Origi är ju redan köpt. För 16-21m skulle man kunna få någon väldigt bra anfallare, törs jag säga.

  • Kan vi få in över 20 miljoner på de spelarna skulle jag inte klaga. Svårt att veta hur eftertraktad Balotelli är, känns som allt mellan att behöva köpa ut honom från kontraktet till att få 20 miljoner av en amerikansk klubb är möjligt. Det troliga är nog utlåning till Italien, 50 procent av lönen och en köpoption som det finns kryphål i (ja, det finns en viss bitterhet mot italienska klubbar).
   Oftast tycker jag att summorna blir mindre än vad som ryktats vid försäljningar, men efter Assaidi ska jag kanske sluta vara så negativ.
   En CL plats skulle ju onekligen inte göra någon skada inför nästa värvningsrunda.

  • Balotelli, Borini, Lambert och Aspas går nog att få pengar för. Kommer troligtvis bli nästan £5 miljoner för Aspas, £3-4 miljoner för Lambert och minst £7-8 miljoner styck för Borini och Balotelli. Det är vad jag tror i alla fall. Typ Galatasaray kommer nog hugga på Balotelli om han är tillgänglig för £7-8m.

  • Hoppas du har rätt. Min negativa bild säger att Sevilla inte vill köpa loss Aspas. Vi får aldrig ett till erbjudande i närheten av det vi fick januari för Lambert. Borini vill kämpa ett år till och hans värde fortsätter sjunka. Balotelli har för hög lön för att någon klubb vill värva honom.
   Mitt glas brukar vara halvtomt. 🙂

Kommentarer är stängda.