Tisdagskvällens match mot Spurs var otroligt viktig för Liverpools del. En seger var i princip ett måste för att kunna haka på i racet om CL-platserna. En seger blev det också – men det var sannerligen inte enkelt att ta alla 3 poängen.

Tottenham har verkligen gjort framsteg under Mauricio Pochettino. Den 42-åriga argentinaren gjorde som bekant ett fint jobb i Southampton och fortsätter på den inslagna vägen i Spurs. I början av säsongen såg Spurs svaga ut, men de har blivit allt bättre under säsongens gång. Det var betydligt svårare för Liverpool att vinna kvällens match än säsongens första möte på White Hart Lane.

Det finns likheter mellan Liverpool och Spurs lagbyggen. Man har unga managers som förespråkar ett offensivt presspel. Man har många unga spelare som är under utveckling. Man har sålt sin största stjärna och köpt in många nya spelare för pengarna. Jag tycker dock att Liverpool har en annan defensiv trygghet, vilket visade sig i kvällens match.

Ett effektivt Liverpool hade haft en två- eller tremålsledning i halvtid. Spurs kändes aningen ihåliga, samtidigt som deras innermittfältare slarvade i passningsspelet. Liverpool hade effektiva sätt att komma igenom Spurs försvar i den första halvleken. Oftast anföll Liverpool på högersidan, där Jordon Ibe spelade väldigt bra. Ibe är oerhört bra i 1mot1-situationer och skapade sig snabbt ett övertag på Spurs vänsterback Rose. Det gjorde att Liverpool ofta kom fram relativt enkelt i anfallen. Ibes framfart de första 45 minutrarna var naturligtvis ingenting som Pochettino missade. Det var väldigt tydligt att Rose fick betydligt mer understöd i den andra halvleken. Därmed förlorade Liverpools sitt effektivaste sätt att såra Spurs på deras planhalva. Liverpool förlorade dock inte matchen.

Jag tycker att det var extra glädjande att två inhoppare var involverade i det matchavgörande 3-2-målet. Mario Balotelli borde egentligen ha gjort mål redan första gången lagen möttes den här säsongen – men bättre sent än aldrig, antar jag. Balotelli var precis där han behöver vara – nämligen i straffområdet. Att en annan inhoppare – Adam Lallana – spelade fram Balotelli var också bra för laget. Liverpool behöver få igång poängproduktionen från så många spelare som möjligt och kvällens match var ett stort framsteg på den fronten. Jag hoppas för övrigt att Balotelli fortsätter att få hoppa in istället för Rickie Lambert. Visst kanske Lambert är bra om någon lyckas pricka hans panna ett par meter från målet, men han tillför sällan något särskilt. Tvärtom spelar Lambert i princip fotboll i ’slow motion’, vilket inte går i världens mest tempostarka liga. Även om Balotelli har dåliga dagar, så tar jag honom framför Lambert alla dagar i veckan.

Slutligen vill jag passa på att nämna Daniel Sturridge. Nej, han gjorde ingen fantastisk insats. Nej, han är inte i toppform. Det är helt normalt, med tanke på den långa skadefrånvaron. Det som Sturridge gör – och som han är ganska ensam om att göra i dagens Liverpool – är att han utmanar motståndarna i straffområdet. Han väljer medvetet insidan, eftersom han därmed har goda möjligheter att antingen skaffa sig en het målchans eller fixa en straff. En spelare som Raheem Sterling väljer i princip alltid utsidan i liknande situationer, vilket inte resulterar i straffar. Kanske kan även Sterling och hans agent ta sig en funderare och börja överväga att bli mer realistiska i sina lönekrav. Jag tycker absolut inte att Sterling förtjänar att få lika bra betalt som en färdig världsklasspelare, detta av den enkla orsaken att han inte är i närheten av att hålla världsklass än. Det är verkligen frusterande att en ung spelare som Rodgers har gett i stort sett obegränsat förtroende och stöd framför orimliga lönekrav till klubben.

29 kommentarer
 1. Bra skivet!!
  Har missat lite av Sterling debatten ang lönekravet! Vad är det för summa i veckan hans agent begär ?

  • Löjligt. Bara 100 i veckan är mkt för en spelare som missar så många klara målchanser.

  • Men han bidrar med så mycket och han är 19 år. Känns inte som att vi kan värva en spelare av samma kaliber och komma undan billigare. Tar hellre Sterling alla dagar i veckan för 120′ än falcao för 400′. Ge killen 120′ och ett 5års kontrakt och släng in en utköps klausul på 100milj £. Det är viktigt att ha en stomme av bra spelare så att tex förlora Sterling till en rival för 250 milj i sommar skulle kännas riktigt tungt.

  • Snackas om att Sterlings marknadsvärde är £40-50m. Det är väldigt mycket för en spelare som (vilket andra redan nämnt) bränner mängder med målchanser. Jag tycker verkligen inte att Sterling förtjänar 100k/veckan men samtidigt vore det verkligen inte bra för Liverpool att tappa honom. Knepigt läge.

  • Men Mario lär ju tjäna runt 100 och hand bidrar med ingenting och då tycker jag att Sterling utan problem borde få 120. Visst bränner killen chanser men han är i första hand ingen striker utan en spelare som slår sin motståndare och drar till sig fler för att skapa ytor åt andra.

   Ingen klagade på Suarez och han var ju en utpräglad striker men första åren i Liverpool brände han 10 per mål han gjorde. Sterling kommer aldrig bli en striker eftersom han inte är en sådan som speltyp och har inte målsinnet som behövs samt skott. Sturridge är en striker och det såg man så tydligt igår vilket rörelse schema han har gentemot Sterling men även en striker bränner sina chanser.

 2. Håller med fullständigt ang. Balo vs Lambert!
  Blir som du säger väääldigt slowmotion när Lambert är på planen, och det ter sig allt märkligare att han är där när Balo inte ens varit på bänken sista tiden…

 3. Måste bara nämna att jag önskar att alla hade Cans vinnarskalle! Den får knappt plats i en astronauthjälm! Älskar de!

 4. Hade Sturridge varit i förra säsongs form redan nu, så hade han gjort två strutar i första halvlek. Vilka frispelningar som Tottenham gav honom, men löpsteget och avslutningarna är inte riktigt där än. Som du nämner, Sturridge har intentionerna och man ser tydligt att han är en världsklasstriker, Sterling är en otrolig talang, men inte där riktigt ännu.

  Tror dock att nu när TV-avtalen är klara, så kommer Sterling att skriva på och Liverpool kommer att matcha hans krav.

 5. Får först erkänna att alternativen var väldigt få, men nu får det fasiken var slutspelat med Hendo och Gerrard som de sittande mittfältarna. De två gubbarna tillsammans personifierar de koner som lagen anfaller mot på träningsanläggningarna, möjligtvis med en ännu sämre placeringsförmåga. Möjligt att jag underskattar Tottenhams form, men med en Lucas och kanske till och med en Allen, så hade vi inte släppt in de där två målen igår.

  • Jag tror att Henderson behöver en renodlad defensiv mittfältare bredvid sig. Henderson måste kunna lita på att någon annan ligger rätt i positionsspelet för att komma till rätt med sitt presspel. Annars verkar han bli mer passiv i löpandet. Och han måste löpa för att vara bra. Jag tycker att Allen är bättre som defensiv mittfältare än vad Gerrard är.

  • Detta är ju en post som Brendan måste se över och lägga stora summor på för man såg i förra matchen och denna hur viktigt det är att ha en sådan spelare. Frågan är ju vilken som kan tänkas gå till oss och som har tillräcklig kvalite för att utföra uppgiften?

   Jag gillar Allen fast han får mycket skit och vara bättre än Gerrard i den defensiva positionen kan inte vara svårt i dagsläget. Man såg i denna och förra när han flyttades ner att han inte hänger med alls längre. Ska Brendan spela med Gerrard så skall han spelas där framme och inte vara stoppklossen på mittfältet.

  • Ja, detta var såklart inte kritik mot Henderson som spelare utan kombinationen med honom och Gerrard. Den är dödlig, och då menar jag för vårt egna bästa.
   Problemet jag har med Allen i den rollen är att han är alldeles för svag, alternativt ouppmärksam när han blir attackerad. Tappade räkningen på hur många gånger han blev av med bollen i fysiska dueller i matchen mot Everton. Kanske kommer tillbaka med matchvana i och för sig. Var ju ett bra tag sedan han spelade ett gäng matcher på rad.

   När kommer Kolo tillbaka? Tror ni att vi kommer ta tillbaka honom in i laget för att kunna flytta ner Can på mitten då?

  • Såg visserligen bara fram till 1-1, men redan då hade Tottenham fått komma rättvända, utan någon större press, centralt nära vårt straffområde en handfull gånger. Nu är Tottenhams offensiva mitt i väldigt bra slag, men jag tror också att en Lucas eller Allen hade kunnat täcka upp bättre. Förra säsongen kom väldigt många målsituationer från den ytan. Jag vill inte se Gerrard i den defensiva rollen. Han är inte tillräckligt bra i positionsspelet för att väga upp sin långsamhet.

 6. Våra mittfältsalternativ nästa år är alldeles för dåliga. Det syns redan nu. Allen är inte bättre än Steven. Allen är en katastrof. hendo har löpningen som sin stora tillgång, men brister både i spelförståelse och i placering. Can och Henderson skulle jag rekommendera på de två positionerna nu. Hellre Lovren in på backen än att spela Allen lr Hendo lr Gerrard som defensiv mf.

  Till nästa år måste vi få in en till defensiv mf (om inte Lucas blir kvar och Can flyttas upp dit) samt gärna två ”vanliga” mittfältare (med Steven och förhoppningsvis Allen bort).

  • Liverpool måste ha in en defensiv mittfältare oavsett om Lucas blir kvar eller inte. Det går inte att bara ha en defensiv mittfältare i hela truppen. Emre Can är uppenbarligen en fantastisk tillgång för backlinjen och det har visat sig varit otroligt svårt för Liverpool att hitta bra mittbackar…

 7. Är det bara jag som är upprörd över hur fantastiskt usel Gerrard var?
  Varför ens ha honom i elvan om han ska stå 4 meter ifrån närmsta spelare och jogga omkring?

 8. Är det bara jag som tycker att vi är totalt ofarliga på offensiva hörnor? Vi kanske inte har bästa huvudspelarna men samtidigt så är det endast 1/10 slagna hörnor som varit värda att slå. Nästan varje hörna är för låg eller skit rent utsagt.. Aldrig någonsin farligt känns det som.

  • håller med fullständigt,
   om man jämför med förra säsongen när vi var totalt livsfarliga på alla fasta situationer. Varför gör inte skrtl och sakho mål nu?

  • Troligen för att man har bättre koll på de få huvudspelare som finns och att kvaliteten på hörnorna har varit katastrofal..

  • Tror att det var Offside som pratade om det där på senaste podden, hur fans till sitt egna lag alltid upplever att man dels har svårt att göra mål på fasta och samtidigt släpper till alldeles för mycket på egna försvarande situationer. Tydligen säger statistiken att det bara är 3% mål som görs på hörnor. Men det är klart förra året hade vi ett enormt flyt på alla sorts fasta situationer så det är klart att det hjälper känslan av att vi är enormt dåliga i år.

  • Många av Liverpools offensiva hörnor fastnar på deras första gubbe. Måste antingen bero på att någon spelare inte tar löpningen där eller att hörnorna slås åt helvete för dåligt…

 9. Känns kanske lite dumt att säga att det är ”bra” att Gerrard blir borta 1 månad men nu tror jag att vi kan blomma ut ännu mer oc vi slipper ha någon på planen som inte tillför något

  • Jag förstår hur du tänker men han skulle spelat matcher i EL och FA-cupen. Nu har vi ett ganska tight schema och behöver spelare tillgängliga (även Gerrard) så vi kan rotera. Allen är skadebenägen, Lucas är borta, inte bra.

  • Kolo och Can kan flyttas upp och lira defensiv mf men båda kan också behövas i trebackslinjen.

 10. Fantastiskt härligt att se alla våra unga lirare ta för sig, nu senast Ibe. Tänk, Can, Coutinho, Sterling, Moreno, Manquillo, Flanno, mfl, framtiden är röd och ljus!

  • Jepp, dessutom verkar en kille som Sheyi Ojo som klippt och skuren för det nuvarande spelsystemet. Jag tror att han kommer vara en stor tillgång i A-laget inom 2-3 år. En personlig favorit.

 11. Kollade på BBC’s Match of the Day angående matchen mot Tottenham. Tydligen så var det, om man kombinerar de båda lagen, den lägsta genomsnittsåldern i en match denna säsongen i PL (24 år). Och detta med att vi hade Gerrard i startelvan 🙂 Framtiden ser väldigt bra ut, men det viktigaste är att vi lyckas behålla våra bästa spelare och inte fortsätter att vara en säljande klubb. Tror mycket väl att vi och Tottenham kommer att kunna slåss om titlar inom ett par år om båda lagen får behålla sina spelare.

  Får hoppas att spelare som Sterling och Henderson kritar på nytt kontrakt och att de unga spelare vi har fortsätter utvecklas som de gjort.

Kommentarer är stängda.