PL vill ändra hur VAR används vid tighta offside-situationer.

Man kan lugnt påstå att VAR har gjort många inom fotbollen upprörda sedan det introducerades. En typ av situation som gör många frustrerade är den extremt statiska inställningen ”en offside är en offside” oavsett om marginalen är 1 millimeter eller 1 meter.

Enligt både Daily Mail och Mirror vill Premier League inte ha dagens statiska bedömning av offside-situationer, som till exempel innebar att Jordan Hendersons matchavgörande mål mot Everton dömdes bort för offside, trots att det var otroligt svårt att överhuvudtaget se offsiden på videomaterialet.

Redan i februari var PL i kontakt med FIFA angående VAR-bruket vid offside och domarchefen Pierluigi Collina var tydlig med ståndpunkten ”en offside är en offside” oavsett hur liten marginalen är.

Det holländska fotbollsförbundet och Eredivisie har dock ignorerat FIFA:s riktlinjer. Istället för ett statiskt användande har holländarna en 10-centimeters-princip som de kallar för ”linjedomarens beslut”. Det innebär att VAR-domaren använder två 5-centimeters-linjer för att granska situationer och om de tillsammans uppnår 10 centimeter eller mindre är det upp till domarna på planen att ta beslutet.

Mike Riley, numera domarchef i England, söker nu feedback från det holländska fotbollsförbundet beträffande hur detta har fungerat. Enligt Daily Mail måste Riley skicka in sina förslag på förändringar till FIFA senast nästa söndag för att de ska kunna granskas innan nästa årsmöte. Utöver offside-regeln förväntas PL föreslå förändringar kring hands-regeln. I dagsläget måste frispark eller straff ges, oavsett distansen eller intentionen, om bollen träffar en arm som är placerad över axelhöjd. PL gillar inte hur regeln är utformad just nu.

FIFA har också sina egna idéer. En viss Arsene Wenger är deras globala utvecklingschef. Den rutinerade fransmannen vill se en förändring av offside-regeln som innebär att en spelare är onside sålänge någon del av kroppen som kan göra mål är jämnsides med den sista försvararen. Det skulle vara ett gynnsammare system för offensiva spelare, men inte ta bort den nuvarande problematiken med VAR:s millimeter-offsider.