En titt hur statistiken såg ut i gårdagens tunga förlust på Old Trafford.

Sofascore är en fantastisk källa för statistik. Det går att utläsa mycket i deras utförliga statistik från matchen mellan Liverpool och Manchester United.

Siffrorna visar tydligt att Liverpools startelva hade betydligt högre medelålder, och att spelarna fick ett lägre snittbetyg efter 90 minuters spel:

LiverpoolManchester United
Startelvans medelålder28,5 år25,8 år
Snittbetyg6,767

Liverpool hade stort bollinnehav och var skottvilliga, men United hade fler stora chanser, fler ramträffar och ett betydligt vassare kontringsspel:

LiverpoolManchester United
Bollinnehav7030
Totalt antal skott1712
Skott på mål54
Skott utanför74
Blockerade skott54
Stora chanser14
Stora chanser missade12
Ramträffar01
Spelvändningar03
Avslut från spelvändningar02
Skott innanför straffområdet158
Skott utanför straffområdet24
Målvaksräddningar25

Under Jürgen Klopps tidiga år var de snabba spelvändningarna något av lagets signum. Allt eftersom motståndarlagen har anpassat sitt spel och ofta parkerat bussen mot Liverpool har utvecklat Klopp utvecklat lagets possession-spel genom att ta in exempelvis Thiago.

Med ett mittfält som varken höll måttet med eller utan boll blev Liverpool uppätna av Manchester United stora delar av matchen. Man var för oskickliga för att kunna föra spelet och lyckades heller inte åstadkomma några av de snabba spelvändningar som tidigare varit lagets signum.

ten Hag, å sin sida, var smart i sin laguttagning. Genom att välja bort Maguire till förmån för snabbare mittbackar blev United mindre sårbart vid defensiva spelvändningar och snabba offensiva spelare istället för Ronaldo skräddarsyddes Uniteds startelva för att hantera Liverpool.

Att Liverpool hade 8 spelare skadade och 1 avstängd, i jämförelse med Uniteds 2 skador, hjälpte sannerligen inte heller. Med både Jota och Nunez otillgängliga kunde ten Hag och alla andra konstatera att Firmino skule starta för Liverpool. Detta i motsats till den mer oförutsägbara laguttagningen som varit fallet om alla varit tillgängliga; Firmino, Jota och Nunez är trots allt helt olika spelartyper och motståndarna kan säkerligen vara tryggare med sin defensiva gameplan om endast en är tillgänglig. Det är enkelt att se ett scenario där ten Hag väljer Magure istället för Martinez om Nunez spelar; då uruguayanen skulle kunna dominera mot Martinez fysiskt, även om han också utgör ett djupledshot.

Hur gårdagens match hade slutat om Liverpool haft ett liknande skadeantal som United kan vi bara spekulera om. Klart är att Liverpool kommer sakna ett stort antal spelare även de kommande veckorna och måste hitta ett sätta att hantera detta. Förhoppningsvis kommer Nunez och de skadade spelarna att komma in med energi och entusiasmera sina lagkamrater, men laget måste omedelbart hitta vägar att vinna även med nuvarande tillgängliga spelarmaterial.