Fråga: ”Undrar om vad du tror om Liverpools ungdomsverksamhet? Det lilla jag har läst tyder på att saker börjat röra på sig efter att Steve Highway slutade.”

Svar: Min uppfattning är att Liverpools ungdomsverksamhet fortfarande är under uppbyggnad. Rafa Benitez senaste kontraktsförlängning ger som bekant spanjorer en helt annan makt över ungdomsverksamheten. Nu har Benitez möjligheten att omorganisera och förändra verksamheten som han önskar.

Ledarna spelar förstås en oerhört avgörande roll i de unga spelarnas utveckling. Enligt min mening är ledarna det viktigaste elementet. Utan bra ledare får man inte fram bra spelare. Klubben har som bekant gjort flera viktiga rekryteringar sedan förra sommaren.

Benitez landsman Rodolfo Borrell rekryterades som U18-tränare. Borrells massiva erfarenhet från tiden i Barcelona ger naturligtvis en tydlig fingervisning om vilka kvalitéer han vill rekrytera och utveckla hos spelarna. Här prioriteras spelintelligens, spelskicklighet och teknik.

Kenny Dalglish var onekligen den mest uppmärksammade rekryteringen. Hans officiella titel är någon slags ambassadör, men han har många olika arbetsuppgifter. Exempelvis åkte Dalglish till Island och scoutade januariförvärvet Kristjan Gauti Emilsson, och enligt tidningarna övertygade han Raheem Sterling att skriva på för Liverpool.

Jag tror att Dalglish är en oerhört viktig rekrytering. Utöver de arbetsuppgifterna som jag redan har nämnt är han ett bra ansikte utåt. Det faktum att Dalglish finns i klubben ger energi och positiv PR. Dessutom tar Dalglishs närvaro bort lite uppmärksamhet från andra, som säkert mår bra av att få lite mindre uppmärksamhet ibland.

Liverpool har förstås många, många fler anställda vars arbetsuppgifter är kring ungdomsverksamheten, men nu nämnde jag två relativt nyliga rekryteringar. Jag tror att ledarnas betydelse är väldigt underskattad.

Jag vet även att Benitez har jobbat hårt med att minska både det mentala och fysiska avståndet mellan ”The Academy” och reserv/A-lag. Också det är naturligtvis väldigt viktigt på flera sätt.

På spelarfronten tycker jag att man bör kolla på vilka individuella spelare klubben får fram, och inte på lagets resultat. Det är trots allt betydligt bättre att få fram en A-lagsspelare och prestera uselt lagmässigt, än att inte få fram någon spelare men vinna flera FA Youth Cup-titlar.

Det är förstås roligast om man både får fram spelare och vinner, men den här säsongen har U18-laget det svårt. Det beror till stor del på att Borrells träningsmetoder är ovana för spelarna, och att han dessutom har ändrat spelsystem. På sikt kommer ju dock dessa förändringar att vara positiva för spelarna.

Jag tycker att Liverpool har en bra bredd i verksamheten. Kolla bara på vänsterbackspositionen. Vad jag har hört såldes Christopher Buchtmann till Fulham eftersom han helt enkelt ansågs ligga efter Chris Mavinga, och dessutom tror klubben mycket på U18-lagets vänsterback Jack Robinson, som även huserar i Englands U17-landslag.

På sikt är jag övertygad om att Benitez förändringar kommer att bära frukt. Frågan är bara hur lång tid det tar. Men även i dagsläget tycker jag att man kan glädjas åt flera spelare som har tagit klivet från U18- till A-laget, där Martin Kelly är den som sticker ut klart mest, tycker jag.

1 kommentar
  1. Tack för svaret. Vad kan man säga mer än att du äger..

    Tycker dock att det tråkigt att dom släppte Buchtman. Tror det är lite tidigt för att kunna avgöra vem som kommer att bli bäst av Robinsson, Mavinga eller Buchtman..

    Tack än en gång för ett väldigt insiktsfullt svar.

Kommentarer är stängda.