Liverpool har tagit ut den trupp som representera klubben i Europa Leagues gruppspel.

Reglerna för trupperna är inte helt okomplicerade. Nedan följer den mest relevanta informationen:

– Senast 1:a september ska klubbarna ha gett UEFA en lista över de ”A list players” som ska representera klubben i gruppspelet. Denna trupp får bestå av maximalt 25 spelare. Av dessa 25 är 8 platser reserverade till ”locally-trained players”. Liverpool har skickat in sin lista och det är därmed den truppen som gäller hela gruppspelet.

– Av de 8 ”locally trained players” får maximalt 4 vara ”association-trained players”. Det betyder att minst 4 måste vara “club trained players”.

– Med ”club-trained player” avses spelare som mellan 15 (eller början av säsongen som denne fyller 15) och 21 (eller slutet av säsongen som denne fyller 21) har varit registerad för sin nuvarande klubb i 3 säsonger eller 36 månader. Eventuellt lån är irrelevanta i sammanhanget. Det är även irrelevant vilken nationalitet spelaren innehar.

– Med ”association-trained player” avses spelare som mellan 15 (eller början av säsongen som denne fyller 15) och 21 (eller slutet av säsongen som denne fyller 21) har varit registerad för en klubb som ingår i samma fotbollsförbund som den nuvarande klubben i 3 säsonger eller 36 månader. Eventuellt lån är irrelevanta i sammanhanget. Det är även irrelevant vilken nationalitet spelaren innehar.

– ”B list players” ingår ej i denna 25-mannatrupp. Med detta avses spelare som är födda 1:a januari 1994 och senare som har spelat för klubben under en oavbruten tid på minst 2 år efter sin 15:e födelsedag. Spelare som är 16 år får också registeras som ”List B” om de har tillhört klubben i minst 2 års tid utan avbrott. Det finns inga begränsningar för hur många ”B list players” som får anmälas. De kan anmäla så sent som dygnet innan matchen i fråga.

* * *

Liverpool har anmält föjande trupp bestående av 21 spelare:

Målvakter: Simon Mignolet, Adam Bogdan.

Backar: Nathaniel Clyne, Kolo Touré, Dejan Lovren, Joe Gomez, Mamadou Sakho, Alberto Moreno, Martin Skrtel.

Mittfältare: James Milner, Philippe Coutinho, Roberto Firmino, Jordan Henderson, Adam Lallana, Lucas Leiva, Emre Can, Joe Allen.

Anfallare: Christian Benteke, Daniel Sturridge, Divock Origi, Danny Ings.

* * *

Liverpool utnyttjar alltså inte möjligheten att anmäla 25 spelare. Det saknas 4 av den enkla orsaken att klubben inte har anmält en enda ”club-trained player”. Detta innebär även att det inte finns plats för en spelare som João Carlos Teixeira. Eftersom portugisen var 19 år när han anslöt till Liverpool kommer han inte att bli ”club-trained” enligt reglerna. Detsamma gäller förstås även spelare som Tiago Ilori och Lazar Markovic. Jag hade sett sett fram emot att se den trion i Europa League, men avsaknaden av akademispelare ställer till bekymmer.

Jag noterar även att Jon Flanagan, som rimligtvis bör vara klubbens enda ”club-trained” spelare i ”A list players” inte finns med.

* * *

Liverpool har även ett antal ”B list players” som inte behöver finns med i listan av ”list A players” för att få spela. Jag tänker på exempelvis Jordan Rossiter och Pedro Chirivella. Den sistnämnde kom till Liverpool i juli 2013 och har därmed varit i klubben i mer än 2 år. Däremot var Liverpool tvungna att registrera Joe Gomez som ”A list” eftersom han inte har varit i klubben i 2 år.

3 kommentarer
  1. Tycker det är sjukt trist att inte Ilori får chansen att visa upp sig i Liverpool i Europa League, speciellt då han i mina ögon passar perfekt för Rodgers filosofi om att spela med possession fotboll och flytta upp backlinjen (han är snabb nog att hänga med på kontringar mot vårt mål). Tror vi har gjort ett stort misstag där! Dessutom är Teixeira en hyfsat spännande lirare som gärna hade fått visa framfötterna i Europa League för min del, samma gäller med Markovic.

    • Ännu ett konstigt beslut av vår stora ledare…

    • Ilori och Lazzo blev utlånade, de får sin speltid ska du se 🙂

Kommentarer är stängda.