Det dröjde inte lång tid förrän känslan av att årets Liverpool lärt sig skapa resultat försvann. Överkörningen hemma på Anfield senast var pinsamt smärtsam och går till historien som ett av få tillfällen vi resultatmässigt blev så avklädda av ett annat lag från England. Jag läste någonstans att senast vi förlorade med 3-0 på Anfield var någon gång på 60-talet.

Jag tillhör den majoritet av supportrar som inser hur mycket bättre livet som Liverpool-fan har blivit sedan FSG tog över det sjunkande skepp Liverpool var under Hicks och Gillet. Ändå blev jag återigen bryskt påmind om hur stora problem vi faktiskt har. Det kanske låter dramatisk att måla upp situationen vi befinner oss i som problematisk – vi har god ekonomi, bygger ut vår arena och aspirerar på en plats i Champions League. Jag vill inte trampa någon som sympatiserar med sig Leeds på tårna, men nu jämför jag vår situation med vad den borde vara för att ta oss dit vi vill. Tillbaka in i ”the big four”.

Ni som följer Tony Barrett på Twitter såg möjligen hans tweet i veckan om att 13 av de 24 spelare som Liverpool signat mellan 2012-14 har lämnat klubben permanent eller på lån. 54% av de spelare som vi signat har alltså ett till två år senare misslyckats med att imponera tillräckligt för att få stanna kvar i årets trupp. Spelare som Ilori utan ett framträdande i A-laget och vissa, som Markovic och Lambert med ett endast ett fåtal chanser. Utöver dessa hittar vi en drös av misslyckade köp och lån i form av Sahin, Assaidi, Moses, Aspas, Balotelli, Borini, Alberto,Manquillo och Cissokho.

När jag läste denna tweet, blev känslan om en osund spelaromsättning, ännu mer påtaglig. Jag valde därför lite snabbt att se över hur det sett ut från 2010 då FSG tog över. Spelare som vi värvat under den perioden och som nu lämnat oss är ytterliggare 14 spelare;

Wilson, Poulsen, Meireles, Shelvey, Cole, Jovanovic, Suarez, Carroll, Doni, Coates, Downing, Adam, Bellamy och Enrique som fast han inte lämnat oss ändå bidrar med lika mycket som de övriga nämnda spelare – skillnaden är endast att han fortfarande får lön för sitt obefintliga bidrag. Under perioden 2010-15 har även Ayala, Pacheco, Konchesky, Suso, Aquilani och Sterling lämnat oss. Notera att spelare som kommer från de egna leden som Robinson och Spearing eller spelare som Gerrard, Agger, Reina och Carragher inte är medräknade i denna cirkus.

Rodgers har varit här sedan juni 2012 och har effektivt rensat ut spelare från såväl Houllier’s, Benitez och Hodgson’s era sånär som på Henderson, Lucas och Skrtel som vid tillfällen med nöd och näppe har lyckat hålla sig kvar i truppen. Han har till och med lyckats med att omsätta spelare som han själv varit delaktig i att ta hit. Det förefaller onekligen så att någon del av Liverpools värvningsstrategi är trasig. Hur fördelningen av ansvar mellan kommittén och Rodgers ska fördelas är det få som vet och jag tänker inte ge mig in på en gissning, men klart är att systemet är bristfälligt. Trots de massiva pengar som omsatts har de spenderats dåligt. De har spenderats på spelare som misslyckats, vilket alltid kommer ske, men de har även spenderats på spelare trots att andra positioner hade varit att föredra. Värst av allt är att de har spenderats på spelare som Rodgers uppenbarligen inte har trott på från start och spelare som aldrig givits en ordentlig chans.

Hela föregående säsong kantades av offensiva mittfältare på ytterbackspositioner, mittfältare som mittbackar och offensiva mittfältare som anfallare. I år har vi inlett serien med en 18-årig högerback utan erfarenhet av Premier League – som vänsterback. Efter Dejan Lovrens löjeväckande försvarsspel mot West Ham samt övergångarna för Markovic och Ilori var det droppen som fick det att rinna över för mig, och den som jag ställer ansvarig för det är Rodgers. Efter en säsong där vi var snubblande nära att vinna ligan och säljer en spelare för £80m, hur kan det tillåtas att vi finner oss själva i en situation där vi inte ens har naturliga spelare som bedöms vara bra nog till samtliga positioner?

Man ersätter inte en världsklassanfallare som Luis Suarez rakt av, det förstår vi alla, men ett rimligt krav kan tyckas att göra ett ordentligt försök. Den här säsongen har Rodgers fått det han pekat på, hans ursäkter om att spelare och laget behöver acklimatisera sig med varandra duger inte. Han har själv varit högst delaktig i att försätta truppen i den sitsen.

Vi står nu inför en resa till Old Trafford utan Coutinho, med en Firmino med kort vila efter landslagsuppehåll, en skadad Lallana och en Markovic ute på lån. Hoppas Rodgers har en plan för hur det ska lösas.

Men framförallt hoppas jag att FSG har en plan för hur detta ska lösas. En dålig höst eller en mellansäsong till är för mycket för mig. Om inte Rodgers finner sig i att jobba under en DoF då så måste han gå. Hans prestige och katastrofinsatser på transfermarknaden har till stor del kostat oss en plats i topp 4.

20 kommentarer
 1. Bra skrivit, du sätter verkligen ord på mina funderingar. Vill så gärna tro på Rodgers men inser att jag nog varit en aning naiv !

 2. Håller med dig i typ allt, mkt bra skrivit.

 3. Jag håller inte med om att rodgers får allt han pekar på. Vi måste ju inse vart vi är och acceptera det. Vi kan inte locka till oss dom riktigt bra spelarna utan måste nöja oss med kategorin under. Därför är det svårare att pricka rätt. Sen måste vi inse att det inge är någon Quick fix att ta oss tillbaka till topp 4. För i ärlighetens namn så år vi ganska långt efter dom fyra lagen. Sen kan man föra diskussionerna om rodgers är rätt man att ta oss tillbaka dit. Där kan jag hålla med om att man kan diskutera. Det jag vill få sagt är att oavsett vem såsom tränar laget om vi vill få det att funka så är nyckeln till framgång långsiktighet och tålamod om vi får en tränare som man tror på.

  • Självklart får han inte Messi, Ronaldo och Pogba, men detta fönster har han fått in exakt de värvningar han bett om i form av Benteke, Milner, Clyne, Ings och Firmino. Om spelet inte fungerar har han inget kvar att skylla på förutom sig själv, det säger sig självt att han inte har många chanser kvar att få ordning på saker.

 4. Vansinnigt bra skrivet, håller med till fullo, tror tyvärr Rodgers personliga problem går ut över hans jobb. Känns tungt med tanken på ytterligare en omstart.
  Men absolut, in med Klopp!

 5. Robin,

  Väldigt välskriven och bra text. Verkligen!
  Tack.

  Håller även med i det du skriver och tycker som Hank är inne på att du sätter orden på rätt sätt.
  Sen är jag säkert ytterligare aningen lite mer skeptisk än vad ”medelsupportern” är när det kommer till BR:s vara eller icke vara.
  För mig har han egentligen redan bevisat att han bara lever på lånad tid.
  Givetvis hoppas jag ju dock att jag har fel och att BR kan överbevisa mig. Och borträknat senaste matchen så har han ju i det (väldigt) lilla förstärkt sina aktier här hos mig – trots 2 av 3 ganska mediokra insatser då.

  Nåväl, en cirkus är vad det är med alla värvningar hit och dit och all ”politik” som Rodgers håller på med.
  Kan ju omöjligt vara ett vinnande koncept på sikt.

  Så konsekvenser/förändringar är väl att vänta (från klubbens/styrelsens håll),
  Sen hur de ter sig – ja det beror väl egentligen bara på hur mycket ”flyt” vi kan ha fram till jul.

  Nåväl, min kommentar är just en kommentar – och ingen ”krönika” så ska väl inte skriva längre.

  Vill ju egentligen bara skriva Tack Robin!

 6. Spot on, RobinD!

  Oavsett hur mycket / lite inflytande Rodgers har i värvningarna (uppenbarligen mer och mer makt ju längre tid som gått) så är det ju ett grovt underbetyg till en tränare som inte lyckats förvalta det bättre än så här. Hur många miljarder har vi värvat för under hans period? Som vanligt lider alltför många röda fans av tunnelseende och kommer med ursäkter och håller Rodgers om ryggen. Nej han har inte haft 4 omgångar på sig, han har haft 3 år och det är hans och kommitténs egna fel om de ska envisas med 10 in och 10 ut varje fönster. Tror fan det inte blir någon arbetsro eller chans för spelare att utveckla sig då. Men kom inte det med som ursäkt, gör bättre research och köp spelare som behövs på EN position och inte alltid spelare som kan spela på halva planen. Då får man medelmåttor. Imponerad av Swansea och West Ham hur de värvat. Ayew som halva Europa ville ha snappade de upp gratis.

  Enda anledningen till att Rodgers inte fick kicken nu har han Suarez och Sturridge att tacka för. Vi hade försvarsproblem även då, men vad gjorde det om vi släppte in 3 när vi gjorde 5 framåt?

  • Precis, så är är det, peka på alla men man får/kan inte köpa någon, DOCK så sket Rodgers i det blå skåpet redan förra sommaren och det är där det börjar gå snett.

   Årets värvningar känns bättre men ändå saknas det någonting, en bra MB hade varit klokt.

 7. Lovren, Borrni och Allen… 3 spelare i absoluta världsklass enligt BR!! Här måste ju varningsklockorna ringa förfullt, killen ska inte ha nåt med spelaraffärerna
  styrelsen göra.

  Och jag ställer mig även frågande till hans vara som manager, vi är identitets lösa, har ett gäng osäkra spelare som är livrädda att hamna i BR svarta bok, en dålig match på fel position, vilket inte är ovanligt o du är rökt….

 8. Väldigt mycket spekulationer om vad som görs, vem som ansvarar för vad osv. Många fans tycks tro att det bara är att peka på en spelare och köpa honom. Men tänk om inte spelaren vill? Jag tror att man i många fall tvingas att kompromissa. Exempel: Vi behöver en ny högerback. Alternativ 1 vill inte, 2 är för dyr, 3 väljer en annan klubb. Då återstår tillslut bara att göra bästa möjliga av situationen. Kanske plocka upp någon ur egna leden, chansa på en ung spelare utan erfarenhet eller byta spelsystem till en trebackslinje?
  Hur som helst så är Rogers bekymmer att han måste prestera med det han har. Om han verkligen lyckas med det är frågan. Fergusson i ManU var en manager som fick laget att prestera trotts att de inte alltid hade det på pappret bästa laget. Moyes i Everton är också ett sådant exempel (om än på en lägre nivå).
  Någonstans måste Rogers börja leverera resultat och spel för tiden börjar rinna ifrån honom.

 9. När man var ung så bankade farsan alltid in i mitt huvud att köp aldrig något du inte behöver och måste du köpa något så köp något dyrt med kvalitet, det lönar sig i längden.

  Alla värvningar är chansningar men kvalitet kostar. Dock så ser jag att vissa dyrare värvningar är mindre chansningar än andra. Hur mycket har vi inte slängt i papperskorgen egentligen nu? Det är ju det som är det dyra egentligen. Samla ihop pengarna av alla dessa skräpvärvningar och köp klass från början. Lite gammalt gott svenskt bondförnuft.

 10. Har alltid försvarat BR. Han har alltid låtit unga spelare fått chansen. Men nu börjar tålamodet ta Slut. . Lazar Markovic är i mina ögon en 20-21 årig supertalang som ska spelas i minst hälften av matcherna i EPL. Samma sak gäller Iĺori. Har man som tränare ett rykte att låta talanger få speltid och sedan låter dessa två otroliga råämnen inte ens få tiden så leker han med klubbens pengar.. trodde aldrig jag skulle skriva det här.. men jag hoppas innerligt att FSG tappat förtroendet för BR i Januari och att Real samtidigt gått illa.. Bring RAFA home !!!!!!

  • Varför inte sikta in sig på Klopp?
   Jag antar att han redan måste blivit tillfrågad, allt annat vore ren galenskap av våra ägare. Sen kanske han ville ha ett break nu under hösten, set måste ju vara enda anledningen till att Rodgers inte fick kicken redan i våras.

   Det är ju sorgligt uppenbart att Rodgers inre räcker till i en klubb som Liverpool. Det finns ju många exempel på tränare som gör det bra i mindre klubbar, men som inte alls lyckas bör de for chansen i en storklubb (jag dryftar mig till att fortfarande kalla vår klubb för en sådan..)

   Rodgers räddades av en suarez i hysterisk form och en Sturridge som lyckades hålla sig skadefri. Efter att suarez lämnade har väl våra forwards på 38+4 ligamatcher åstadkommit fem mål?? Det är ju hysteriskt uselt. Det om något bevisar att Rodgers inte på något sätt är något att luta sig mot när det börjar kärva. Hans tankar fungerar utmärkt när han har två av världens bästa forwards på topp, men tankeverksamheten tycks gå knackigare när han inte har det.

   Nej, låt honom inte förstöra mer nu. Vi skulle döma honom efter tre år bad han om. Dessa tre år har gått, och han förtjänar ett rött kort och ett rivet kontrakt.

  • Klopp måste väl anses som en topptränare? Undrar om han vill ta tag i det Liverpool egentligen? Det ryktas ju om att han följer Liverpool. Hade älskat att vi fick in en tränare med klara idéer som byggde långsiktigt. Hade kunnat tänka mig en två-tre skitår om man trodde på idéen och byggde en stomme och börja plocka in en kanske två killar på transfer med klass. Vi har många bra spelare nu fast inget lag vad jag känner. Hur många gånger bytte vi inte spelsystem förra året egentligen?

   Storklubb är vi fast tveksamt om vi kan klassas som toppklubb.

 11. Det är väl bara Man City o Swansea som öppnat bra, resten kass till ok, eller? Ingen ursäkt men hold your horses! Jag tror att det här kan bli kul.

  • Det är en sak att inte resultaten är med oss men spelet är ok. (Vi har ju nästan överpresterat resultatmässigt med tanke på spelet, vi kunde lika gärna bara haft tre pinnar i år med lite otur)

   Tre år har br haft på sig att bygga sitt lag med nästan oändliga resurser och jag ser ett lag utan klara direktiv eller spelidé. Hur lång tid skall det ta och bygga ett lag? Ser så mycket talang i laget och tror att det inte krävs så mycket att få ihop det hela fast det kommer aldrig att funka att byta sex-sju spelare varje år. Vi måste få en stomme att bygga runt.

  • Brushanen, nu handlar ju den här krönikan om Liverpools värvningsstrategi och inte om lagets inledningen av ligan. Och om Liverpool mot alla odds kommer på fjärde plats i år, så kommer man göra detta trots värvningsstrategin och inte tack vare denna…

 12. Vi har 4:e dyraste laget i ligan ( rätt komiskt, men tanke på vilka spelare vi har, ingen spelare på fifas top 50 lista bla ) hoppas detta kommer att spegla av sig resultat/placeringsmässigt när säsongen är över , 34 omgångar kvar, vilket bör generera mellan 65-70 p om vi ska vara med å spela om 4:e platsen dvs ca 2p per match …

 13. Jag måste gratulera skribenten till den fantastiska inblick han verkar ha i Liverpool FC. Att veta att Rogers fått allt han pekat på är ju fantastisk info. Ser fram emot mera bakom kulisserna-material framöver.

  Seriöst, med ironin lagd åt sidan. Det finns poänger i inlägget men tyvärr än mer som haltar, enligt min mening. Det känns som ett famlande efter trådar som slutligen ska knytas i hop till en slutsats att allt är Rogers fel, och det i samma inlägg som man även konstaterar att man inte överhuvudtaget har en susning om var ansvaret ligger mellan Manager och Transferkommitté.

  Att man väljer att framställe en positiv överraskning som Joe Gomez som något negativt tycker jag är speciellt tråkigt.

 14. Lite Hamrén över Rodgers.
  Har sett massa positiva saker efter dåliga insatser (som ingen annan har sett) och han går vilse i sitt egna prat.

Kommentarer är stängda.