[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Framförallt Manchester City har problem med kvoten för ’homegrown’-spelare som finns i både Premier League och UEFA:s cuper. Att värva HG-spelare som har slagit igenom i PL är väldigt dyrt. Det har Liverpool tidigare fått erfara och i sommar måste de klubbar som vill värva exempelvis Luke Shaw och Ross Barkley punga ut övergångssummor som man egentligen borde få färdiga världsklasspelare för.

Att fostra spelare i den egna akademin är det givna ’motmedlet’ för att fylla HG-kvoten. Det är billigare att värva en 15-årig Raheem Sterling till akademin än att köpa en 25-årig Raheem Sterling till A-laget. Ett mellanting, mellan att värva till akademin och svindyra färdigare spelare, är att kolla längre ner i seriesystemet. Många av de engelska spelarna som idag är värda £20m+ har trots allt en gång i tiden spelat i the Championship eller ännu längre ner i seriesystemet.

En klubb som har varit lyckosam med den typen av värvningar är Arsenal. Då syftar jag på namn som Theo Walcott, Alex Oxlade-Chamberlain, Aaron Ramsey och Carl Jenkinson. Det finns förstås även fler exempel, som Tottenhams rekrytering av Gareth Bale – walesaren visade sig bli en helt okej värvning för Spurs.

* * *

Nedan följer några intressanta spelare som huserade i the Championship säsongen 13/14:

Will Hughes, 19 år, Derby County
Kommentar: Den unga LFC-supportern med ett trollspö till vänsterfot, det fina spelsinnet och härliga tekniken fortsätter att briljera för Steve McClarens Derby. Innermittfältaren är troligtvis ett namn för väääldigt många PL-klubbar, men glöm inte att Derby fortfarande har chansen att gå upp i PL. De ska ’bara’ besegra QPR på Wembley. Om Derby inte går upp kommer Liverpool mfl säkerligen att göra seriösa försök att ’sno’ Hughes.

Jamaal Lascelles, 20 år, Nottingham Forest
Kommentar: Reslig mittback som är stark och spelar fysiskt – men ändå har en elegant spelstil och är oväntat bra med bollen. Hans största beundrare jämför honom med en ung Rio Ferdinand, men jag är inte beredd att gå riktigt så långt. När jag har sett Lascelles har han oftast sett bra ut, men inte riktigt tagit för sig och stundtals varit lite passiv. Det skulle vara väldigt intressant att se honom i U21-landslaget framöver. PL-klubbar har länge varit ute efter Lascelles, men Nottingham håller väldigt hårt i honom. Ganska hypad spelare som inte kommer gå billigt. Skulle trots prislappen kunna vara en smart värvning för många klubbar, då utvecklingspotentialen är stor, och färdiga engelska klasspelare som bekant är svindyra. Det skulle inte förvåna mig om Man City försöker signa honom.

Sam Byram, 20 år, Leeds United
Kommentar: Väldigt snabb högerback, som även kan användas högre upp i banan. Har ett schysst driv och vilja att gå framåt. Fick sitt störa genombrott säsongen 12/13, men har tyvärr varit skadedrabbad och inte fått samma kontinuitet säsongen 13/14. Har tidigare ryktats till Liverpool och känns rent spontant som en lämplig spelartyp för Rodgers lagbygge, men det känns väl minst sagt tveksamt om HB-positionen är en prioritet i dagsläget.

Liam Moore, 21 år, Leicester City
Kommentar: Här talar vi om en fysiskt välutvecklad spelsinne som besitter både styrka och hyfsat snabbhet. Är i grund och botten mittback, men har precis som Andre Wisdom fått speltid på högerbackspositionen i A-lagssammanhang. Många PL-klubbar har varit ute efter honom det senaste året och Fulham fick bud nobbade i januari. Det naturliga vore förstås att han stannar i Leicester, med tanke på att de har gått upp i PL. Såvida Moore inte återgår till mb-positionen och spelar bra där är han knappast aktuell för Liverpool, som ju har en liknande spelartyp (Wisdom) under kontrakt. Dessutom måste Wisdom betraktas som mer lovande i dagsläget, då han har visat mer på ungdomslandslagsnivå än vad Moore har, än så länge.

Obita
Jordan Obita, 20 år, Reading
Kommentar: Har fått ett stort genombrott i Reading och blev utsedd till lagets bästa spelare den här säsongen. Att han är bekväm på vänsterbackspositionen är ett stort plus på dagens spelarmarknad, där duktiga vänsterbackar som bekant är lite av en utrotningshotad art. The Reading Post beskriver Obitas säsong: The academy graduate started the season unsure of whether he had a future at the club but forced his way into Adkins’ plans with an eye-catching showing during the tour of Portugal last summer. Playing as a left winger, he produced some sparkling attacking displays before Christmas and scored his first senior goal when he bagged the winner in the 3-2 win at Nottingham Forest. Even more impressive, however, is the way he has adapted to being asked to fill in at left-back since the turn of the year.

3 kommentarer
  1. Trippier i Burnley ska vara en ytterback som gör väldigt mycket poäng av vad jag har hört.

  2. Även Danny Ings, som ryktats till oss tidigare, är väl värd att nämnas.

    Vad tror ni om Wisdom? Gillat grabben sen jag såg honom dominera på Emirates i FA Youth cup-finalen mot Arsenal våren 2009. Fått spela mestadels högerback de senaste åren men jag tror han gör sig bäst som mittback på lång sikt.

  3. Man hoppas fortfarande på att Liverpool går efter Hughes. När man nu tagit tiden att kolla på Derby spela så har Hughes visat fina kvalitéer. Tror inte han är redo än men man borde köpa honom nu och låna tillbaks honom till Derby i ett år eller två beroende på om dom kommer till PL och stannar där.
    Han har visat att han klarar av Championshipfotboll med bravur och nu måste han, sakta men säkert, spela upp sig till PL nivå.

Kommentarer är stängda.