Nästa talang att granskas är Jon Flanagan, 18, som bekant fick sitt stora genombrott under förra säsongen. Ja, vi minns nog alla Flanagans storspel i debuten mot Manchester City när Liverpool vann med 3-0. Flanagan följde upp den gedigna debuten med ytterligare starka insatser, och mottog välförtjänt beröm från Kenny Dalglish, fans, media & alla andra inom och runt fotbollscirkusen. Nu har hypen lagt sig en aning. Vi har vant oss med att Flanagan spela i A-laget och göra det på ett acceptabelt sätt, samtidigt som fler talanger också har visat framfötterna sedan dess.

Den här säsongen har Flanagan matchats lite då och då, samtidigt som han har debuterat i U21-landslaget. Det är givetvis anmärkningsvärt att 18-åringen, som aldrig har spelat pojklandslagsfotboll (han blev kallad till U19-landslaget en gång under sommaren men tackade nej på grund av skada), har avancerat direkt till U21 utan att mellanlanda i yngre landslag.

Flanagan är kanske inte stereotypen av en ”modern” supertalang, då han är en ytterback som lever på karaktär, inställning, positionsspel, närkampsspel och andra defensiva färdigheter snarare än spektakulära offensiva färdigheter. Flanagan har en så kallad funktionell teknik och förmågan att spela sig ur situationer, men han är saknar offensiva spetsegenskaper.

En positiv omständighet kring Flanagans utveckling är att Liverpools ledarteam lyckades göra honom redo för PL-spel utan att låna ut honom. Liverpools träningar och coaching med unga spelare håller alltså så pass hög kvalitet att de inte måste lånas ut för att bli redo för Liverpools A-lag. Ledarteamet måste naturligtvis göra en individuell bedömning med varje enskild spelare, men det går bevisligen att utveckla unga spelare utan att låna ut de.

På kort sikt bör Liverpool fortsätta matcha Flanagan precis som man gör. Han ska inte spela varje vecka, men få speltid med jämna mellanrum. I hans fall är inte U21-landslagsspel någon belastning, utan snarare ett bra komplement till det matchande han får i Liverpool. Det räcker med en snabblick på Englands nuvarande U21-landslagstrupp för att begripa att Flanagan har mycket goda möjligheter att ta en ordinarie plats till höger i lagets backlinje.

På lång sikt har Flanagan förmodligen en framtid som karaktärsspelare & kultspelare i Liverpool. Han måste dock utveckla sitt offensiva spel för att kunna ta en ordinarie plats. I dagsläget framstår Martin Kelly som en betydligt mer komplett ytterback, men Flanagan är ännu yngre och betydligt mindre skadedrabbad än Kelly.