Italiensk fotboll i allmänhet och Serie A i synnerhet har aldrig varit någon av de ligor som jag bevakar intensivast, men likväl finns naturligtvis en rad spelare i ligan som är värda att hålla ett extra öga på. Eftersom italiensk fotboll är så pass olik engelsk är att värva från Serie A alltid riskabelt – vilket Rafa Benitez bittert fick erfara under sin tid i Liverpool – men givetvis innehåller ligan en stor mängd skickliga spelare.

Liverpools scoutingverksamhet jobbar globalt. Serie A är en liga av högre kvalitet än de flesta andra och är givetvis en måltavla för många scoutingresor från Merseyside. Jag har som sagt ingen superkoll på ligan, utan är snarare en ganska oregelbunden åskådare, men jag har identifierat några spelare som jag betraktar som guldkorn. Spelare som helt klart är sevärda och intressanta inför kommande transferfönster.

Guldkorn i Serie A:

Stevan Jovetic, 21 år, Fiorentina
Kommentar: Mycket skicklig talang som vi vet att Liverpool ville värva för några år sedan. Jag älskar hans förmåga att kunna spela på många positioner – den här killen kan spela anfallare, släpande anfallare samt yttermittfältare – och göra det förbannat bra oavsett på vilken av positionerna han spelar. Jovetic är en väldigt sevärd spelare. Det absolut största orosmolnet är att han var skadad under hela förra säsongen. Förhoppningsvis får han vara skadefri den här säsongen – då kommer han att bli ett hyperintressant namn nästa sommar.

Josip Ilicic, 23 år, Palermo
Kommentar: En lång, vänsterfotad sloven med härlig teknik och ett spektakulärt skott. Ytterligare en mångsidig spelare som hanterar de flesta offensiva mittfältspositionerna. Rent spontant känner jag att han är en spelare som skulle kunna passa in väldigt bra i Premier League. Det ska bli väldigt intressant att se hur försäljningen av Pastore påverkar Ilicic – kommer han att växa ännu mer eller bli sämre utan argentinarens närvaro?

Alexandre Pato, 22 år, AC Milan
Kommentar: Har varit en talang länge, men inte riktigt tagit det sista klivet. I skrivande stund står han på 50 mål på 102 matcher för Milan – ett utmärkt målfacit. Trots detta har han inte cementerat en ordinarie plats i klubbens startelva och kan egentligen inte betraktas som en av lagets viktigaste spelare. Det i kombination med att han alltjämt har ett väldigt högt marknadsvärde gör att Milan troligtvis kan tänka sig att sälja honom. Men precis som i fallet Jovetic, är Patos skadehistorik ett orosmoln.

Gabriel Torje (21 år) & Kwadwo Asamoah (22 år) Udinese
Kommentar: Torje var med i mitt bidrag av ”sommarens unga fynd”. Asamoah är en spännande mittfältare, som är bäst centralt. Asamoah är inte bara snabb och passningsskicklig – utan även kompakt och fysiskt stark.