Bollinnehav första halvlek: 65,9% – 34,1%
Bollinnehav andra halvlek: 59,4% – 40,6%

* * *

Matchreferat:

Liverpool förlorade för 14:e gången i ligan den här säsongen när Swansea lyckades vinna med 1-0 efter ett sent mål av Graham.

Swansea inledde matchen klart piggast; de passade runt bollen inom laget och Liverpools bollinnehav var minimalt. När bortalaget väl fick tag i bollen blev man snabbt stressade av Swanseaspelare, vilket ledde till felpassningar och återtaget bollinnehav för Swansea.

Det var också Swansea som skapade de klart hetaste målchanserna i den första halvleken, men Doni klev fram och visade att han är en bra målvakt – ja, brassen briljerade, även om han gjorde en rejäl blunder när han plockade upp en bakåtpassning, vilket ledde till både gult kort och en indirekt frispark i farligt läge. Det är väldigt sällan man ser den typen av situationer på den här nivån, men LFC-spelarna lyckades blocka frisparksförsöket och Doni kom undan ett förnedrande baklängesmål. Jag vill dock understryka att det var Donis räddningar som var den huvudsakliga anledningen till att Liverpool hade 0-0 i paus.

Liverpool var betydligt bättre i andra halvlek. Samtidigt tröttnade Swansea mer och mer allt eftersom matchen pågick, vilket mycket väl kan ha varit en konsekvens av deras otroligt intensiva presspel, som ju verkligen måste vara jobbigt att utöva. Swansea försökte åtgärda problemet genom att göra byten, men matchbilden var klart förändrad – Liverpool höll i taktpinnen och såg ut att gå segrande ur striden.

Dessvärre missade Liverpool alla sina målchanser. Oftast var avsluten urusla, men när de väl fick till de – som exempelvis när Carroll försökte sig på en cykelspark – stod Vorm i vägen. Den holländska linjemålvakten har gjort en lysande säsong och stod åter igen för en mycket stark insats mellan stolparna.

I den intensiva Liverpoolpressen uppstod kontringslägen för Swansea. I den 86:e minuten utnyttjade de ett av dessa när Graham rakade in 1-0, som blev matchens enda mål och därmed segermål. Det var helt otagbart för Doni, som trots förlusten kan vara nöjd med sin insats som vikarie till småskadade Reina.

Förlusten innebär att Liverpool på 38 ligamatcher har facit 14-10-14 översatt i vinster-oavgjorda-förluster. I och med den usla statistiken placerade man sig på en blygsam 8:e plats i tabellen, som ju består av 20 lag. En riktig mittenplacering, alltså.