Sommaren 2009 skrev jag ett inlägg vid namn ”Sommarens unga fynd.

Nu, två år senare, tänker jag göra en uppföljning, för skojs skull.  Jag hade elva spelare på listan, som inte var någon inbördes ordning. Tanken är att klistra in stora delar av det gamla inlägget, och i tillföra något slags facit.

Javier Pastore, 20 år, mittfältare, Huracan
Pris nu: £8 miljoner
Pris om 2 år: £25 miljoner
Kommentar: En ruggig spelare på alla sätt… Synd att han verkar vara mer eller mindre klar för Palermo.
TVÅ ÅR SENARE KOMMENTAR: Liverpool borde ha värvat honom när han hade chansen. Han har till och med gjort ännu större succé än vad jag förutspådde, då han troligtvis är värd mer än £25 miljoner nu.

Matias De Federico, 19 år, Huracan
Pris nu: £7 miljoner
Pris om 2 år: £17 miljoner
Kommentar: Det är alltid en liten chansning vad gäller flytfotade dribblers från Sydamerika, men jag tror på honom.
TVÅ ÅR SENARE KOMMENTAR: Flyttade till Corinthians där han floppade. Numera utlånad till argentinska Independiente. Inte värd £17 miljoner.

Nicolas Otamendi, 21 år, back, Sarsfield
Pris nu: £5 miljoner
Pris om 2 år: £10 miljoner
Kommentar: Bästa backtalangen i Argentina, som ju är ett land där det tenderar att ploppa upp klassbackar med jämna mellanrum.
TVÅ ÅR SENARE KOMMENTAR: Flyttade till Porto efter förra sommarens VM-slutspel. Succé i Porto och min prognos känns pricksäker.

Gareth Bale, 19 år, vänsterback, Tottenham
Pris nu: £5 miljoner
Pris om 2 år: £15 miljoner
Kommentar: Jag vet inte vad det är med Spurs, men alla verkar bli sämre där. Jag tror fortfarande stenhårt på Bale.
TVÅ ÅR SENARE KOMMENTAR: Skönt att kunna säga ”jag har alltid trott på Bale” och verkligen mena det. Hans nuvarande prislapp är naturligtvis ännu högre än £15 miljoner.

Micah Richards, 21 år, back, Manchester City
Pris nu: £7 miljoner
Pris om 2 år: £17 miljoner
Kommentar: Richards var grym under Svennis, jag tror att en taktiskt skicklig coach är viktig för hans spel. Potentialen är skyhög.
TVÅ ÅR SENARE KOMMENTAR: Kan tänka mig att han är värd ungefär det jag förutspådde, men hård konkurrens har inneburit mindre speltid i City. Hade nog haft en bättre utveckling om han hade flyttat för två år sedan.

James McCarthy, 18 år, mittfältare, Hamilton
Pris nu: £4 miljoner
Pris om 2 år: £15 miljoner
Kommentar: En mittfältare i stil med Steven Gerrard. Årets unga spelare i Skottland kommer att bli en storspelare, var så säkra. Mycket möjligt att han dyker upp i Premier League redan kommande säsong.
TVÅ ÅR SENARE KOMMENTAR: Flyttade till Wigan, där han har utvecklats på ett bra sätt. Wigan skulle troligtvis kräva omkring £15 miljoner för att släppa honom. Bra prognos igen.

Eden Hazard, 18 år, mittfältare, Lille
Pris nu: £8 miljoner
Pris om 2 år: £20 miljoner
Kommentar: Årets unga spelare i Frankrike har allt som krävs för att bli en riktig världsstjärna. Skulle inte förvåna mej ett dugg om Arsene Wenger slår till och köper belgaren redan i sommar.
TVÅ ÅR SENARE KOMMENTAR: För två år sedan trodde många att jag överskattade hans potential, men nu tvivlar ingen. Dock värd ännu mer än £20 miljoner i dagsläget!

Steven Defour, 21 år, mittfältare, Standard Liege
Pris nu: £13 miljoner
Pris om 2 år: £18 miljoner
Kommentar: Är redan ganska dyr, men helt klart värd summorna som nämns. En av Europas mest underskattade talanger och kanske även spelare överhuvudtaget.
TVÅ ÅR SENARE KOMMENTAR: Skador, skador och skador har förstört utvecklingen för den här talangen. Har fått från en av Europas mest underskattade till mest överskattade talanger. Verkar inte ha kroppen som krävs för elitfotboll. Kass prisprognos av mig! Men ett tydligt exempel på hur skador kan förstöra en till synes lovande karriär.

Lulinha, 19 år, mittfältare, Corinthians
Pris nu: £7 miljoner
Pris om 2 år: £12 miljoner
Kommentar: Den senaste säsongen var inget vidare för Lulinha, men han är ändå en jättetalang. Hans teknik och spelsinne är grymt, han kan bli en 10:a av världsklass. Måste hitta mer jämnhet i sitt spel.
TVÅ ÅR SENARE KOMMENTAR: Största floppen av alla. Ett bra exempel på hur talanger kan utvecklas åt skogen fel. Verkar inte längre vara önskvärd i Corinthians, som lånar ut honom gång efter gång. De ångrar säkerligen att de nobbade stora bud på honom när han var som mest hypad som tonåring!

Nicolas Lodeiro, 20 år, mittfältare, Nacional
Pris nu: £3 miljoner
Pris om 2 år: £10 miljoner
Kommentar: Har gjort en fenomenal säsong hemma i Uruguay och kommer troligtvis att flytta till Europa i sommar. Ett fynd, men passar nog bara in i vissa typer av lag.
TVÅ ÅR SENARE KOMMENTAR: Köptes av Ajax efter rekommendation av en viss Luis Suarez, men misslyckades i Holland. Oklart var han kommer att spela nästa säsong. Hans värde känns oförändrat, inte en chans att någon skulle betala £10 miljoner.

Gojko Kacar, 22 år, back/mittfältare, Hertha Berlin
Pris nu: £10 miljoner
Pris om 2 år: £17 miljoner
Kommentar: Serben har visat att han är mycket bra som såväl mittback som innermittfältare. Kan tänka mig att många gillar hans mångsidighet, ledaregenskaper, spelskicklighet och huvudspel. Den sistnämnda egenskapen gör honom till ett offensivt hot, speciellt i samband med fasta situationer.
TVÅ ÅR SENARE KOMMENTAR: Svårt att bedöma… Flyttade till Hamburg förra sommaren och har skaffat sig ett gäng A-landskamper för Serbien, men är givetvis inte värd i närheten av £17 miljoner i dagsläget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer väntar på godkännande
 1. Du borde börja som scout för liverpool! Själv hade jag knappt hört talas om tex hazard innan förra sommaren. 🙂
  Keep up the good work!

 2. Lokalize
  Evaluate
  Repeat

  Nu får du leta nya talanger igen tycker jag! Väldigt underhållande

 3. Bra facit måste jag säga. Priserna har ju dock förändrats väldigt mkt på de två åren. Så du är spot on i de allra flesta fallen om det inte vore för de ökade priserna. Jag hade gått störst bet på Lulinha som ju var väldigt lovande. Men Brasilien skrek samtidigt efter en supertalang eftersom det inte kommit fram någon sen Robinho. Nu så finns hoppet på Neymar istället. Vore spännande med en ny lista, och jag kan hjälpa dig med lite namn om det skulle gå trögt, pelle. 😉

 4. Ja vi kan väl lugnt konstatera att 3 spelare som vi skulle ha värvat då var Pastore, Hazard och Bale. Men som sagt, det är noggrann scouting som krävs för att hitta de största framtida stjärnorna och sen skall de slippa skador osv.

 5. Pastore, Otámendi, Hazard, Bale, McCarthy hade ju inte vart fel, dock tveksamt om de skulle fått samma utveckling hos oss med tuffare konkurrens och sämre förutsättningar i många fall med tränare och oroliga ägartider.

  • Ekwall, Hur många storklubbar har ett mycket bättre facit? Och då har de x antal heltidsanställda scouter….

 6. David, Haha, tack. Det råder uppenbarligen delade meningar om hur framgångsrik jag var. Men det är inte så lätt som somliga tror att sia i tid.

  Johnny, Jo har en ny på gång faktiskt… Men vill helst avvakta ett tag till för att se fler ungdomsturneringar.

  #98, Nej du får inte hjälpa! Däremot är du och andra också för den delen välkomna att skriva egna listor som jag också publicerar i samma inlägg.

 7. Ekwall och fotboll hör inte ihop. Håll dig till Europa bara Pelle skit i överstegs dribblarna från Brazil så är du nästan 100%. YNWA

 8. Pelle2x de har det ABSOLUT och de sitter inte och skriver att de hade jättemycket rätt och är nöjda när de har fel.

  • Ekwall, Det är skrivet med glimten i ögat. Men de spelarna som är värda mer än jag förutspådde, är jag extra nöjd över. För att ta en simpel liknelse; om du köper en aktie för 5 kronor, och förutspår att den ska bli värd 20 kronor om 2 år, blir du ju bara extra nöjd om den är värd 40 kronor efter 2 år.

   Och visst. Vi kan ju jämföra med de som Liverpool värvade sommaren 2009. Dvs Glen Johnson, Alberto Aquilani, och Soto Kyrgiakos. Tillsammans kostade de cirka £40 miljoner.

   Vem av Johnson, Aquilani, Kyrgiakos har ökat i värde de senaste 2 åren?

   Kombinera ihop mina unga sommarfynd för sammanlagt £40 miljoner – i precis vilken kombination som helst – och det hade blivit bättre spelare för pengarna. Även den sämsta möjliga kombinationen. Den bästa möjliga kombinationen hade blivit Pastore+Hazard+Bale+Richards+McCarthy… De hade kostat mindre än £40m – tillsammans.

 9. pelle, Absolut! Det kan jag göra. Har även en ”spelare att hålla koll på i Copa America”-lista. 😉

 10. Tycker det här är en riktigt bra lista. Att någon trodde på Bale då var lite otippat, men kolla på han nu. Det var ett fantastisk ”ungt sommarfynd” :D!