[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Sommarens transferfönstret är stängt. Nu kommer mitt traditionsenliga inlägg där Liverpools transferaktivitet sammanfattas.

Inför fönstret författade undertecknad inlägget ”De vill jag se i Liverpooloch pekade ut ett antal position som i behov av förstärkning. Se nedanstående text i kursiv och därefter en färsk kommentar med ’facit’:
Målvakt som kan konkurrera med Mignolet. Facit: Ingen, men Victor Valdes kan fortfarande signa.
Möjligtvis en högerback. Facit: LFC lånade in Javi Manquillo.
Etablerad och dominant mittback som går in i startelvan. Till slut fick Brendan sin Dejan.
Vänsterback som går in i startelvan. Facit: Alberto Moreno.
Ung defensiv mittfältare som backar upp Gerrard. Facit: Trodde först att Emre Can kunde vara denna spelare, men han verkar vara mer ’box-to-box’ och Lucas blev istället kvar.
Offensiv mittfältare/playmaker. Facit: Adam Lallana.
Snabb yttermittfältare som breddar truppen och gärna får göra en del mål. Facit: Lazar Markovic
Målfarlig anfallare med fysisk närvaro alternativt en kreativ anfallare som kan komplettera Suarez/Sturridge. Facit: Rickie Lambert.

Dessutom värvade Liverpool en viss Mario Balotelli, vilket naturligvis var en konsekvens av att Luis Suarez lämnade klubben för spel i Barcelona.

* * *

Lagdel för lagdel:

MÅLVAKTER:
In: Ingen
Ut: Pepe Reina
Kommentar: Oförändrat, men LFC kan som sagt komma att rekrytera Victor Valdes, som enligt min mening vore en kalasvärvning. Simon Mignolet är en målvakt som har kapacitet att göra avancerade räddningar, men jag tror att Liverpool hade hoppats att han skulle utvecklas mer än fallet har varit hittills. Belgaren verkar sakna den auktoriteten som riktigt stora målvakter har.

BACKAR:
In: Dejan Lovren, Alberto Moreno, Javi Manquillo (lån)
Ut: Daniel Agger, Jack Robinson, Martin Kelly, Andre Wisdom (utlånad), Tiago Ilori (utlånad), Sebastian Coates (utlånad)
Kommentar: Den lagdelen som i stort sett gavs skulden för att laget inte lyckades vinna ligaguldet förra säsongen. Rodgers ville verkligen ha både Lovren och Moreno. Efter dryga förhandlingar med Southampton respektive Sevilla skrev duon på för klubben. Manquillo anländer på tvåårslån och eventuellt har Atletico Madrid möjligheten att köpa tillbaka honom för ’peanuts’ om några år. Trotjänaren Agger är en personlig favorit, men det var rätt att släppa honom till Brøndby. Min känsla är att Rodgers har fått in två atletiska och tekniska ytterbackar, vilket han nog gärna ville ha. Lovren var väldigt bra i Southampton, men gjorde inget bra intryck i Lyon dessförinnan. Nu får kroaten verkligen en lysande möjlighet att etablera sig i en storklubb – det är bara att hoppas att han tar den.

Emre 3

MITTFÄLTARE:
In: Emre Can, Adam Lallana, Lazar Markovic
Ut: Conor Coady, Jordon Ibe (utlånad), Luis Alberto (utlånad), Joao Carlos Teixeira (utlånad)
Kommentar: Kraftigt förstärkt lagdel. 94:orna Can och Markovic är redan väldigt bra, men naturligtvis också fortfarande otroligt utvecklingsbara. Can tillför en intressant kombination av fysik och spelskicklighet, medan Markovic är en superspännande offensiv talang. Troligtvis kommer Markovic initialt att användas som inhoppare. 26-årige Lallana är den som förväntas leverera så fort han blir tillgänglig för spel. Lallana är som bekant en väldigt teknisk och kreativ spelare vars ankomst innebär att Rodgers har ytterligare en offensiv toppspelare till sitt förfögande.

ANFALLARE:
In: Mario Balotelli, Rickie Lambert, Divock Origi (utlånad direkt)
Ut: Luis Suarez, Iago Aspas (utlånad)
Kommentar: Balotelli kommer inte att kunna ersätta Suarez, men italienaren är en toppspelare med stora kvalitéer. Lambert är en smart värvning som kommer att bli användbar för Rodgers, vilket man kunde se redan i ligapremiären mot hans tidigare klubb Southampton. Betänk även att Fabio Borini blev kvar i klubben, vilket betyder att man har en etablerad PL-spelare som fjärdeanfallare. Aspas är inget avbräck.

* * *

Mycket kort sammanfattning av Liverpools transfers: LFC har tappat sin individuellt bästa spelare (Suarez) men de många bra nyförvärven gör att man har betydligt fler toppspelare i truppen. Därför är min bedömning att den här säsongens trupp är klasser bättre än fjolårssäsongens dito.

* * *

Några spontana tankar

… Utöver Suarez lyckades inte Liverpool genomföra några bra försäljningar. Möjligtvis kan man räkna in Reina till Bayern München dit, men LFC hade nog hoppats på en betydligt större övergångssumma för Agger. Man hade säkerligen fördragit att sälja Aspas och Coates istället för låna ut. Och framförallt ville klubben sälja både Lucas och Borini. Kommer de uteblivna försäljningarna att påverka Liverpools möjligheter att klara av att förhålla sig till Financial Fair Play i framtiden?

… Detta är numera Rodgers trupp. Benitez-överlevare som Agger och Reina är inte längre kvar. Nästa sommar ryker nog även Johnson.

… Liverpool köpte Suarez för ca £23 miljoner och Carroll för £35 miljoner. Nu är de sålda för £75 miljoner respektive £15 miljoner. De köptes alltså för sammanlagt £58 miljoner och såldes för sammanlagt £90 miljoner. Liverpool gick £32 miljoner plus i övergångssummor. Min krassa tolkning är att Suarez succé var större än Carrolls fiasko. Kanske värt att tänka på när man hånar Comolli?!

…. Förutom värvningarna blir många av Liverpools unga spelare – som Sterling, Henderson etc – bara bättre och bättre. Värt att tänka på när man analyserar truppen. Man kan inte bara kolla på vilka som har kommit och gått. De allra flesta har blivit ’ett år bättre’. Liverpool har inte längre särskilt många veteraner som har blivit ’ett år sämre’, även om det fortfarande finns några gamla rävar kvar. Och några gamla rävar behöver man, trots allt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

17 kommentarer
 1. Ska även bli oerhört intressant att se vilka från reserv/juniorlagen som ges bänk eller korta matchminuter. Randall, Rossiter, Chirivella, Brannagan, Wilson, Canos, Ojo, Kent och Sinclair är spelar jag tror skulle kunna få lite erfarenhet i de många cupmatcher som väntar.

 2. Tycker som du skriver vi ska vara väldigt nöjda med vårt fönster, vi var snabbt ute och värvade våra första mål, vilket gav ett lungt o behagligt avslut på sommarne, Ayre ska ha alla creed!

  Balotelli är pricken över iet, en riktig joker som förhoppningsvis lyfta oss ytterligare en nivå med sin fysik och oförutsägbara spelstil.
  Enda frågetecknet är väl Manquillo dealens utformning, vad står det egentligen i det finstilta? Vore surt o agera farmarlag..

 3. Bra bedömning av behoven och utfallet blev ju nästan exakt! Jag hållerrd att vårt lag och trupp är betydligt bättre men om vi hade haft kvar Suarez istället för Mario hade vi varit kandidater till titeln. Det blir nog svårt nu men jag tycker det ska bli en super spännande säsong i år. Anfallstrion Sturridge, Sterling, super-Mario kan nog bli riktigt kul att titta på. Hoppas nu försvaret blir tätare i år. Jag tycker Dejan visat goda takter hittills.
  Bänken i år är riktigt vass. Kommer bli svårt att peta spelare i truppen. Spelare som Lucas, Enrique, Johnson kommer nog sitta i kostym i flertalet matcher i år.

 4. Bra analyserat och tycker också att fönstret blev riktigt bra. Skulle vara roligt att veta vilka spelare som BR ville ha innan fönstret, men som det har låtit på pressen så har han nog fått in de flesta iaf. Kudos till staben iallafall för ett riktigt bra fönster.

  • Ja just ja det enda negativa är väl att vi inte lyckats sälja av en del spelare som bara lyfter lön.

 5. Behöver verkligen Liverpool vara orolig för FFP?
  Detta fönster gjorde man ändå inte av med så mycket pengar Netto med tanke på Suarez försäljningen.
  Lönemässigt lär väl troligtvis inte heller vara så farligt? Blev av med 3 väldigt höga löneposter, fick in Balotelli som, om han sköter sig, har bra lön. Lallana kanske kliver in på hyfsad lön. Annars känns det inte som lönerna ökat markant?
  Om några år har vi en arena som tar ännu mer publik=ökade inkomster.

  Något jag inte tänker på när det kommer till FFP?

 6. Comollis värvningar… så här några år efter var det väl kanske inte helt åt helvete, tyckte det var lite intressant just det du skrev och kolla upp vilka och hur. Har inte tagit hänsyn till vilka försäljningar som gjordes mer än Torres. Vi skeppa väl Meireles, Babel, Poulsen, Ngog mfl under den här tiden.

  1 Andy Carroll
  2 Luis Suárez

  Som Pelle skriver gick vi 32 miljoner plus. Jag tyckte inte om Carroll från början men om man sammanfattar det så får man väl vara nöjd. Tar man in att Torres var en accelerator för affären – då gick vi 47 miljoner plus på allt.

  3 Jordan Henderson – Börja knackigt – nyckelspelare just nu. 18 miljoner pund ut.
  4 Charlie Adam – Jag gilla aldrig den här värvningen, kändes som en typisk brittisk benknäckare. Men sett till han välkomnades med öppna armar av många här så var det väl en ok värvning. 3,5 miljoner back.
  5 Stewart Downing – Flopp. Var väl en okej spelare men höll inte måttet och kostade löjligt mycket. 15 miljoner back.
  6 Doni – Ingen kommentar.
  7 José Enrique – Har inte glänst men ändå visat sig vara nyttig under åren. 5,5 miljoner ut.
  8 Sebastián Coates – Kändes rätt då, vem glömmer drömmålet mot QPR? Blir nog ingen storförlust i slutändan. 8 miljoner ut.
  9 Craig Bellamy – Klockren det året han var här.
  10 Jordan Ibe – Ser ut att vara vår näste Sterling.
  11 Danny Ward – Ingen uppfattning.

  Totalt har det väl gått ut 50-55 miljoner på dessa spelare.. Då har vi trots allt Henderson, Enrique, Ibe och Coates kvar vilket motsvarar ca 35 av dessa. Jag är ingen fan av värvningarna han gjorde men nu när vi har gått vidare från den perioden så var kanske inte experimentet så katastrofalt ekonomiskt. Sportsligt var det sämre men vi vann Ligacupen och var i final i FA-cupen…. dessutom tvåla Kuyt in ett hattrick mot Utd!

 7. Vi har sämre startelva i år (såklart), men mycket bättre trupp och framför allt en bra bänk, något som var oundvikligt med europaspel och CL. Nu behöver vi inte slänga in Smith när vi ligger under borta mot Chelsea i år. Ett under att vi klarade oss med den tunna truppen i fjol.

  Jag tror kanske vi kommer spela mer oavgjort, eller inte lyckas kvittera när X-faktorn med Suarez är borta. Han var ofta tungan på vågen i många matcher.

  Får vi in Valdes så är jag riktigt nöjd med vår business. Är dock inte lika kritisk till Mignolet och menar han kan utveckla sina sämre sidor som Pepe gjorde, men Valdes vore onekligen en förstärkning.

  Helt rätt väg för Liverpool att gå. Nu får vi hoppas att Mario Balotelli mognar och blommar ut hos oss.

  • Håller med. Jag har funderat en del på det där med vår tunna trupp. Har man ändrat på scoutingen mot för några år sedan? Vi verkar inte ha lika skadebenägna spelare längre så som under Rafa. Eller har vi ett bättre läkarteam nu mer? Kombo kanske?

  • Min förhoppning med en bredare trupp är att det, trots fler matcher, blir hårdare konkurrens än förra året vilket leder till att laget höjer sig, vilket kompenserar Suarez-transfern. Dessutom har Rodgers och laget ytterligare ett år tillsammans och laget har utvecklats enormt taktiskt, särskilt i offensiven men den har sin grund i defensiven som inte minst forwards är jobbar hårt med (Balo markerade på hörna för första gången i sitt liv senast mot Spurs och nickade undan fler gånger!). Nu har vi spetsigare spelare på fler platser. Lallana, Markovic, Balo, Lovren och ett år bättre Sterling kommer bidra mycket till lagets framgång. Summa summarum, jag tror inte att vår startelva är sämre än förra årets. Mind you Joakim, vi bettade om Liverpools placering förra säsongen – jag vann (jag väntar på din erkännande). Men du har chansen att igen – var så god att utmana!

  • Förstår vad du menar med bredare trupp och fler som kan steppa upp. Det kommer dock vara jämna matcher där en världsspelare briljans kan avgöra på egen hand. Man kan se det lite som hur Zlatan avgjort matcher i landslaget, mot Ungern till exempel, utifrån i princip ingenting.

   Åh, det har jag glömt bort totalt. Vad tippade vi? Du 2:a och jag sämre? I år tror jag Liverpool kommer komma bland de 4:a bästa, förmodligen 3:a eller 4:a. Tror Chelsea och City blir för bra i år. Vad tror du? Grattis till vinsten av vadet. Ingick vi någon insats också, eller bara äran?

  • Kul att du minns det. Ja tippade att vi skulle bli 1-2, du 3-4. Vi spelade nog om pengar, men för mig räcker äran. Jag står fast vid 1-2 i år, även om jag tror att Chelsea kan vinna ligan relativt stort, förutsatt att D.Costa är skadefri och inte hamnar i alltför mycket trubbel med sitt trash-talk och fulspel. City blir svåra men Toure gör nog inte en lika bra säsong i år och de är lite mätta, och CL är viktigare för dem än ligan, därför kommer vi före dem. Liverpool ska bli riktigt intressanta att se när Lallana och Markovic kommer igång, då kommer det att gå undan på många fler håll än SAS. Jag tror att det kommer vara många lag som likt Tottenham tycker att de spelade ganska bra mot oss men att resultatet blev ett helt annat (storvinst för Liverpool).

 8. Egentligen gör det inget men du har lite fel angående Lovrens tid i Lyon.
  Han var ordinarie mittback, rankades som franska ligans bästa mittback och jagades av bland annat Barca, Real, Juventus, United, Liverpool, Chelsea m.m.
  Sen kom en otäck skada och han var borta länge och när han väl kom tillbaka var han helt ur form. Så ingen av storklubbarna ville ha honom. Var lite av en chock när Southampton ville ha honom, det var en stor chansning men det löpte väl ut.

 9. Jag gör en jämnförelse av spelare vi har tagit in och dom vi har sålt.

  IN UT
  Valdes? Reina

  Lovren Agger
  Moreno Cissokho (inlånad)
  Manquillo Kelly
  Robinson

  Can Coady
  Lallana Moses (inlånad)
  Markovic Alberto (utlånad)

  Balotelli Suarez
  Origi Aspas (utlånad)
  Lambert

  Bortsett Suarez så har vi tagit in bättre spelare än som har lämnat oss