Häng med på Totaal Liverpools kortfattade guide om hur LFC och dess konkurrenter kan tänkas agera under sommarens transferfönster.

* * *

Liverpool:

För en gångs skull sitter LFC i en ganska bekväm sits. Man ser ut att kunna behålla samtliga nyckelspelare, samtidigt som nästan alla de viktiga spelarna är i en bra ålder. Lägg därefter till att spelare som den aningen segstartade Naby Keita och den skadedrabbade Alex Oxlade-Chamberlain förväntas tillföra mer nästa säsong, så blir helhetsbilden väldigt positiv.

Flera spelare kommer naturligtvis att lämna. Klubben sörjer nog inte att den tidigare ordinarie duon Alberto Moreno och Daniel Sturridge sitter på kontrakt som går ut – faktum är att man kanske inte ens har erbjudit de nya kontrakt. Varken Moreno eller Sturridge blir särskilt kännbara tapp, men de måste förstås ersättas. Det måste också spelare som Simon Mignolet och Divock Origi göra, om de beslutar sig för att flytta för att få mer speltid. BBC hävdar dock att Origi blir kvar, oavsett om han förlänger kontraktet eller inte. Det är även troligt att Nathaniel Clyne lämnar på permanent basis, medan det sedan länge är överenskommet att Southampton kommer att köpa loss Danny Ings i sommar.

Enligt BBC vill LFC ha kontinuitet i sommar. De hävdar att en vill värva en mångsidig spelare som kan backa upp på vänsterbackspositionen, men som inte är vänsterbacksspecialist. Dessutom vill LFC, enligt BBC, ha in en mångsidig offensiv spelare. Den spelaren ska ersätta Sturridge, men det blir ingen renodlad anfallare utan ett mer mångsidigt alternativ.

* * *

Manchester City:

Ligamästarna har överlag en bredare trupp än Liverpool, men de har betydligt fler äldre spelare som förstås måste ersättas förr eller senare. Fernandinho, som fyllde 34 förra veckan, är det mest uppenbara exemplet, men också exempelvis 33-årige Vincent Kompany börjar bli till åren.

Men, om det finns någon klubb som kan klara av att ersätta åldrande spelare, så är det Manchester City. De har enorma ekonomiska resurser i ryggen och de har en fantastisk manager i form av Pep Guardiola. Medierna verkar tro på 3-4 starka värvningar för City, varav en spelare bör vara defensiv mittfältare och en annan bör vara vänsterback. Räkna med ett lika starkt City nästa säsong.

* * *

Manchester United:

Här kommer det förstås att hända mycket. De kommer att försöka skeppa så många av sina överbetalda spelare som möjligt, men frågan är om de lyckas hitta någon som tar exempelvis Alexis Sanchez. De brottas också med problem bland de relativt få spelarna som de verkligen vill behålla; det är inte omöjligt att spelare som Paul Pogba och David de Gea kommer att försöka tvinga fram övergångar. Visst har duon underpresterat den här säsongen men de är ändå givna nyckelspelare i klubbens nysatsning.

Uniteds ambition är förmodligen att värva ett stort antal spelare. Det som vi kan vara säkra på är att en ny mittback och yttermittfältare står högt upp på önskelistan. Kanske kommer de åter igen att tvingas betala överpriser för spelare, eftersom de inte längre kan erbjuda CL-spel.

* * *

Arsenal:

Förra sommaren gjorde klubben två fina rekryteringar när innermittfältarna Lucas Torreira och Matteo Guendouzi hämtades in för, i sammanhanget, mindre summor. De kommer att behöva göra liknande fynd i sommar för att ha en chans nästa säsong. Enligt BBC är deras transferbudget utan CL-spel £40 miljoner, men det kan förstås ändras om klubben vinner Europa League-finalen. Ingenting tyder dock på at Arsenal kommer att göra en stor ekonomisk satsning i sommar. Att tappa Aaron Ramsey på free transfer är tungt i den bemärkelsen, den övergångssumman hade behövts till deras egen transferbudget.

Arsenal har många okej mittbackar, men de saknar riktiga toppspelare på positionen. Det är ett genomgående tema i deras trupp, men som mest uppenbart bland just mittbackarna. Min gissning är att de kommer ha hög spelaromsättning; både köpa och sälja ett stort antal spelare.

* * *

Chelsea:

Klubben skulle förmodligen vilja göra flera stora värvningar, men det är som bekant mycket möjligt att de inte kommer att få värva överhuvudtaget. Christian Pulisic är dock klar, och visst är amerikanen en stor talang, men det finns ingenting som tyder på att han redan nu är tillräckligt bra för att ersätta Eden Hazard, som ju verkar flytta till Real Madrid.

I brist på transfers kommer nog mycket handla om Callum Hudson-Odoi, som går in på sitt sista år på kontraktet. Eftersom talangen nyligen slet av hälsenan är en sommarflytt plötsligt osannolik, men det betyder ju inte per automatik att han kommer att förlänga kontraktet med Chelsea.

* * *

Tottenham:

Spurs har minst lönebudget bland storklubbarna, vilket gör att de också har svårast att förlänga kontrakt med spelare. Den här gången är det Christian Eriksen och Toby Alderweireld som sitter med 1 år kvar på kontrakten. Det är problematiskt och kanske måste ledningen ta sig en funderare om en eventuell ökning av lönebudget.

De uppges redan förhandla om Ryan Sessegnon, som ju är den typen av ung och utvecklingsbar spelare som klubben gärna köper. Det är inte helt lätt att förstärka deras startelva, men räkna med att de köper in en högerback som får mycket speltid direkt. De måste förstås också ersätta nämnde Eriksen och Alderweireld om de lämnar .