Om punkterna går igenom skulle det innebära stora förändringar inom engelsk fotboll.

Project ”Big Picture” är ett hett samtalsämne i England. Idag har Premier League-klubbarna ett möte om förslaget och hur det ska hanteras

Detta förslag uppges komma från John W Henry på FSG, men de ska ha pratat igenom saken med Manchester United-ägarna Glazer innan de tog upp saken med Rick Parry. LFC-fans känner igen Parry som sin tidigare ordförande, men numera är han ordförande i English Football League (EFL).

De divisionerna som tillhör EFL är Championship, League One och League Two. Det vill säga alla divisioner som räknas som professionella under Premier League. Tidigare var också högstadivisionen med i EFL, men de bröt sig ur i samband med att Premier League bildades år 1992.

* * *

Så, vad är egentligen the ”Big Picture”?

Dessa är huvudpunkterna i förslaget:

– Premier League ska reduceras från 20 till 18 klubbar.

– EFL Cup och Community Shield ska skrotas.

– Skrota principen om att varje PL-klubb har en röst när de PL beslutar förändringar. Just nu behöver 14 av 20 klubbar rösta för ett förslag för att det ska genomföras.

– Makten kommer att finnas hos de 9 klubbar som varit i PL längst (Arsenal, Chelsea, Everton, Liverpool Man United, Man City, Southampton, Tottenham, West Ham).

– Endast 6 av de 9 klubbarna behöver rösta för en förändring för att den ska genomföras.

– PL ska omedelbart öppna en räddningsfond på £350m, där £250m riktas till EFL, samt £100m till Football Association (FA) för uteblivna intäkter under 19/20 och 20/21.

– 25% av PL-klubbarnas årliga intäkter ska gå till EFL-klubbar. Just nu ligger siffran på 4%.

– Playoff till PL ska spelas mellan 16:e placerade PL-laget, samt lag 3,4 och 5 i CC.

Förslaget innehåller även fler punkter, men ovan är de som betraktas som huvudpunkterna, enligt brittiska medier.

* * *

Vilka olika intressen finns?

Storklubbarna vill minska antalet inhemska cup- och ligamatcher, inte minst eftersom antalet CL-matcher förmodligen kommer att öka i framtiden.

Storklubbarna vill även ha större makt inom PL.

EFL-ordföranden Parry är positiv till förslaget. Många EFL-klubbar blöder ekonomiskt och de £250 miljonerna som omedelbart skulle delas ut skulle vara extremt välkomna slantar i tomma klubbkassor. Dessutom är 25% av PL-klubbarnas intäkter en enorm ökning mot nuvarande 4%. Detta skulle främst ge klubbar i League One och League Two en helt annan ekonomisk trygghet än nu, resonerar Sky Sports.

Daily Mail uppger dock att Championship-klubbar har stöttat Parrys positiva inställning till förslaget, medan klubbar från League One och League Two är betydligt mer kritiska för tillfället.

* * *

Sky Sports rapporterar att PL överlag inte gillar idén att ge storklubbarna för stor makt. Ett exempel som tas upp är om en klubb ska få nya ägare; just nu måste 14 av 20 klubbar rösta JA, men med den föreslagna modellen skulle alltså 6 storklubbar kunna bestämma om exempelvis Newcastle eller Burnley får köpas upp av en viss intressent.

De mindre PL-klubbarna missgynnas inte bara av minskad makt utan också av ett ökat hot att åka ur PL, eftersom antalet lag i lag ska minskas, enligt förslaget.

* * *

Föga oväntat finns det många negativa röster. En talesperson för Boris Johnson kommenterade förslaget enligt följande: ”It is clear that this proposal does not command support throughout the Premier League, and it is exactly this type of backroom dealing that undermines trust in football governance.”

Fler politiska röster har vädrat sitt missnöje med förslaget, medan ett stort antal brittiska krönikörer också är negativa.

* * *

Vad händer nu?

Åtminstone 14 av 20 PL-klubbar måste acceptera förslaget för att det ska kunna genomföras. Enligt Daily Mail är minst 8 PL-klubbar mot förslaget just nu, de som namngivs är Brighton, Crystal Palace, Fulham, Sheffield United, West Brom, Burnley.

Gissningsvis är storklubbarna desto positivare till förslaget.

* * *

Uppdatering:

Som väntat var inte förslagen särskilt populära på onsdagens PL-möte.

Det som klubbarna kom överens om var att erbjuda ett nödpaket till klubbarna i League One och League Two – inte Championship. Klubbarna ska få sammanlagt £27,2m samt erbjudas sammanlagt £50m i räntefria lån.

Vidare kom klubbarna överens om att fortsätta jobba som ett ”kollektiv” med transparens kring alla framtidsplaner som handlar om strukturen och de ekonomiska bitarna av engelsk fotboll.

1 kommentar
  1. Är det nu ägarna visar sitt rätta jag. Det här visar väldigt mycket på maktfullkomlighet.

Kommentarer är stängda.