Liverpool har lagt sina transferplaner på is för tillfället.

Det är David Maddock på Mirror som har publicerat en artikel om hur corona påverkar Liverpools agerande på transfermarknaden i sommar. Maddock menar krisen har skapat en ny ekonomisk verklighet, som kan innebära att ligans näst rikaste klubb – som enligt honom är Liverpool – inte köper spelare överhuvudtaget i sommar.

Maddock uppger att Liverpool planerar sina köp två år i förväg, men att man kommer reducera köpandet så mycket som möjligt i sommar. Två spelare som man riktat blickarna på – och följt under de tre senaste åren – är Timo Werner och Houssem Aouar . Werner har en utköpsklausul på omkring £50m och Lyon begär runt £40m för bollvirtuosen Aouar. Över en 5-årsperiod skulle transfersummorna och löner öka utgifterna med omkring £150m, men enligt klubbar som Maddock varit i kontakt med vore den typen av utlägg otänkbart just nu.

Det ekonomiska landskapet har förändrats, och de flesta klubbarna har redan accepterat att övergångssummor kommer att minska radikalt, inte bara för att det finns mindre pengar i omlopp, utan också för att många klubbar befinner sig i en svår ekonomisk sits.

Enligt Maddock budgterar Liverpool och alla andra PL-klubbar med ett stort inkomstbortfall, som kommer ske även om man spelar klart ligasäsongen. Dessutom vet klubbarna fortfarande inte om publik kommer att tillåtas under nästa säsong. Inkomstbortfallet vid spel inför tomma läktare är omkring £3m per match, vilket kan bli omkring £100m sett över en hel säsong. Därför är det otänkbart att dra på sig ytterligare stora utgifter genom spelarköp under de kommande 12 månaderna.

Maddock spekulerar i att Liverpool och övriga klubbar kommer att gå in i nästa säsong med samma trupp, undantaget för att man kommer att göra sig av med överflödiga spelare om så är möjligt, och inte förlänga kontrakt med spelare vars kontrakt går ut. I Liverpools fall handlar detta om Adam Lallana och Nathaniel Clyne.

Med allt detta sagt är Liverpool trots allt en klubb med god ekonomi. Det kommer att finnas PL-klubbar med betydligt större problem i sommar, i synnerhet i tabellens nedre regioner.