___________

Inför matchen:

Startelvan: Reina, Flanagan, Carragher, Skrtel, Enrique, Gerrard, Spearing, Shelvey, Bellamy, Carroll, Suarez.

Bänken: Doni, Aurelio, Maxi, Henderson, Coates, Kuyt, Downing.

* * *

Matchfakta:

Newcastle – Liverpool 2-0 (1-0, 1-0)
1-0: Papiss Cissé 19′
2-0: Papiss Cissé 59′

Skott på mål: 3 – 2
Skott utanför: 4 – 3
Inlägg: 16 – 26
Hörnor: 3 – 6
Offsides: 2 – 5
Gula kort: 3 – 3
Röda kort: 0 – 1
Totalt antal passningar: 453 – 463
Passningsprocent: 79,9 – 80,1
Bollinnehav: 48,6% – 51,4%
Bollinnehav första halvlek: 53,3% – 46,7%
Bollinnehav andra halvlek: 45,7% – 54,3%

* * *

Matchrapport:

Liverpool inkasserade ytterligare en ligaförlust när Newcastle kunde vinna med 2-0. Januariförvärvet Papiss Cissé stod för båda målen i en match som innehöll en rad tilltrassliga situationer som domarteamet hade svårt att hantera.

Andy Carrolls återkomst till Newcastle blev – minst sagt – knappast vad han hade hoppats på. Han var väldigt involverad under matchinledningen, där han både hade en nick tätt över och fick ett gult kort för filmning. Det gula kortet var inte mycket att snacka om, men visst kändes det otroligt onödigt gjort av Carroll att slösa bort målchansen på det sättet – särskilt när han mer eller mindre hade skapat den helt själv genom två riktigt bra prestationer. Nåja, han fick skylla sig själv som valde att filma.

Liverpool fick även se  Danny Simpsons arm rädda en boll på mållinjen. Man protesterade naturligtvis vilt, och visst borde det nog ha blivit både straff och utvisning i den situationen, men samtidigt var det otroligt tilltrasslat och förmodligen snudd på omöjligt för någon av domarna att se var på Simpson som bollen träffade. Snopet värre för Liverpool.

Istället skulle Newcastle visa prov på stor effektivitet, vilket ju alla Liverpools motståndarlag verkar göra nuförtiden. Man måste trots allt säga att Hatem Ben Arfas inlägg – som gick precis över Martin Skrtel och i stort sett prickade Cissés skalle – höll väldigt hög klass. Sedan att nicken gick stolpe in var naturligtvis flyt, men inlägget hög klass; det var ett betydligt bättre inlägg än de som Liverpools yttermittfältare brukar slå.

Känslan var att 1-0-målet gjorde att Newcastle kunde växa, samtidigt som Liverpool såg allt svagare ut. Man saknade pondus och tremannamittfältet med Steven Gerrard, Jay Spearing och Jonjo Shelvey förlorade helt enkelt ”mittfältskriget” mot sina motståndare.

I andra halvleken skapade Newcastle flertalet chanser. 2-0-målet hängde i luften och kom också i den 59:e minuten när Cissé satte sitt andra för dagen. Solklar offside, men domarteamet valde att inte blåsa. Jag tycker att det var riktigt dåligt av linjedomaren faktiskt, men samtidigt var det inte därför som Liverpool förlorade den här matchen.

Liverpool har svårt att göra mål. Man skapade visserligen inte jättemånga chanser i den här matchen, men man hade ändå några riktigt heta chanser både i inledningen samt andra halvkek där Luis Suarez brände en fantastisk målchans. Newcastles James Perch lyckades rädda Suarez avslut. Denne Perch var inblandad i mycket under matchen.

Jag tycker att det var helt otroligt att Perch lyckades undvika rött kort i den här matchen. Han fällde och höll i motståndare till höger & vänster, och lyckades irriterande nog dessutom få Pepe Reina utvisad. Reina borde visserligen ha vetat bättre när han gjorde en ”rörelse” med sin skalle mot Perchs dito, men tv-bilderna visade också att det bara var just en ”rörelse” och troligtvis ingen kontakt överhuvudtaget. Perchs filmning var precis lika pinsam som Carrolls, men tyvärr – för Liverpools del – gick domaren bara på den ena.

Den här förlusten var föga oväntad, med tanke på Liverpools ligaform. Nu blir det verkligen hyperintressant att se om Doni håller i FA-cupsemifinalen på Wembley – vi kan ju på goda grunder anta att José Enrique inte kommer att fortsätta mellan stolparna…