Flytten till Anderlecht blev inte av – eftersom serben krävde för hög lön.

När klubbarna kom överens om övergångsvillkoren förväntade sig många att Lazar Markovic skulle skriva på för Anderlecht, inte minst eftersom han varken då eller nu är ett dugg aktuell för spel i Liverpools tröja. Dessvärre uteblev övergången, vilket av allt att döma berodde på Markovic själv.

Enligt den belgiska tidningen HLN förhandlade Markovics agent med Anderlecht i två timmar under transferfönstrets sista dag, men parterna kunde inte komma överens om villkoren. Anderlecht erbjöd Markovic ett treårskontrakt med option på ett fjärde år – men han vägrade acceptera lönen.

Anderlechts manager Hein Vanhaezebrouck gör ingen hemlighet av att fiaskot berodde på Markovic: ”Vår president och klubbdirektör gjorde allt för att övertyga Markovic. De väntade tills Liverpool sänkte priset. De gjorde ett nästan galet försök att få honom, men det var inte tillräckligt. Det är hans eget fel att övergången inte skedde,” sa Vanhaezebrouck till belgiska medier.

Det återstår att se om Markovics beslut kommer att gynna honom ekonomiskt i längden. Hans kontrakt går ut nästa säsong och utan en övergångssumma kan han naturligtvis kräva högre lön – men Liverpool accepterade en minimal övergångssumma från Anderlecht – samtidigt som klubbar ogärna vill punga ut höga löner för spelare som knappt har spelat fotboll på flera år. Det kan alltså bli svårt för Markovic att hitta en, enligt honom, lämplig klubb nästa sommar om han fortsätter att håva in pengar från Liverpools frysbox.

* * *

Markovic har också kommenterat den uteblivna övergången. Han förnekar att det berodde på pengar: