Vad säger statistiken om James Maddison och Jack Grealish?

Leicesters spelmotor James Maddison och Aston Villa-kaptenen Jack Grealish är två engelsmän som imponerat under Premier League-säsongen. En januariövergång för någon av spelarna känns avlägsen, men när de engelska storklubbarna ska förstärka trupperna i sommar är Maddison och Grealish troligtvis på de flesta klubbars radar. Spelarna lär troligtvis även vara på förbundskapten Gareth Soutgates radar inför EM, som drar igång i mitten av juni.

För att någon av Premier League-giganterna ska få möjlighet att krita kontrakt med Maddison eller Grealish krävs troligtvis en gigantisk summa, men vad skulle en köpande klubb egentligen få om man värvade någon av mittfältarna? Med hjälp av statistik ska vi nu jämföra Maddison och Grealish; på vilka områden liknar de varandra och hur skiljer de sig åt?

Statistiken är hämtad från Premier Leagues egen sajt samt Understat, BeIN Sports och SofaScore. Statistiken gäller bara spel i Premier League under säsongen 2019/20.

James Maddison
Klubb:
Leicester
Ålder: 23
Längd: 175 cm
Bästa fot: höger

Jack Grealish
Klubb: Aston Villa
Ålder: 24
Längd: 175 cm
Bästa fot: höger

Det finns flera likheter mellan mittfältarna. Förutom att de båda är högerfotade engelsmän, i ungefär samma ålder och längd, så är de också den kreativa kraften på mittfältet i sina respektive lag. Grealish har i ett par säsonger kämpat om uppflyttning från Championship med sitt Aston Villa och har denna säsong fått sitt ordentliga genombrott i Premier League (även om han spelat i högstaligan tidigare). James Maddison slog igenom på den högsta nivån föregående säsong, efter sin övergång från Norwich, och har till skillnad från Grealish belönats med en landskamp för sina prestationer. Det är därför inte konstigt att Transfermarkt värderar Maddison till 60 miljoner euro och Grealish till 35. Litar vi på sajtens värdering av spelarna så kan vi utgå från att Villa-spelaren, som faktiskt representerat både Irland och England på U21-nivå, skulle vara det billigare köpet av de två.

Mittfältarna har lirat ungefär lika mycket denna säsong, vilket är bra för denna jämförelse. Grealish har deltagit i 22 matcher (alla från start) och totalt noterats för 1 974 minuter. Maddison har också 22 starter, men har utöver det agerat inhoppare i en fight. Leicesterspelaren har dock några minuter färre på planen än Villa-kaptenen, med totalt 1 953 spelminuter – inga stora skillnader alltså.

Position

Enligt statistiksajterna som vi tittat på i denna jämförelse beskrivs spelarna som mittfältare som kan spela både i mitten och till vänster. Tittar vi på spelarnas värmekarta från Premier League-säsongen så ser vi att de till stora delar har bollen i just dessa ytor. Ju rödare färg, desto fler bolltouch i det området.

Klart och tydligt är att båda utgår från vänsterkanten i spelet med boll. James Maddison har ett större rött område än Grealish, och är därmed involverad i spelet över större delar av planen. Vi ser att Maddison i större utsträckning har bollen på egen planhalva och centralt i banan, än Grealish. Han har alltså bolltouch på fler områden på planen än vad Grealish har. Grealish har däremot mer boll i offensivt straffområde än Maddison.

Tittar vi ute vid hörnflaggorna ser vi att båda slår hörnor. Maddison verkar slå från båda sidorna medan Aston Villa nästan uteslutande använder Grealish som hörnläggare när han kan slå med inåtskruv.

Passningar

Här ser vi statistik vad gäller spelarnas passningsspel.

Maddison har slagit betydligt fler passningar än Grealish, 1113 mot 895. Gräver man vidare i statistiken så kan en förklaring vara att Leicester som lag har mer boll och slår fler passningar än Villa. Tittar vi på hur stor andel av lagets totala antal passningar spelarna slår så ligger de väldigt lika, med Grealish knappt före. 24-åringen har slagit tio procent av alla Aston Villas passningar denna säsong, medan Maddison slagit nio procent av Leicesters. Vi kan därmed fastslå att lagen spelar lika mycket via de båda spelarna, men att Leicester äger mer boll än Birminghamlaget.

Intressant nog ser vi samma procentuella andel (nio och tio procent) när vi kikar på andel bolltouch av lagets totala. Maddison har 220 touch fler än Grealish, men i procent av lagets totala antal har spelarna ungefär lika stor andel. Om vi kopplar tillbaka till värmekartorna som vi såg tidigare så är en förklaring till Maddisons större röda område – förutom att han rör sig över större ytor – också att han har fler touch på bollen än Grealish.

Ungefär lika många av passningarna når rätt adress. I passningsprocent har Maddison 83 procent lyckade passningar, vilket är lite färre än Grealish som har 85 procent. Procenten säger ingenting om hur svåra passningarna är, men spanar vi på hur många som går framåt i banan så är statistiken likartad. Maddison har slagit 29 procent av sina passningar framåt, medan Grealish ligger på 28 procent. Båda spelarna slår alltså lite färre än en tredjedel av passningarna framåt.

Även i antalet passningar som leder till skott per 90 minuter är de jämna. Maddison har 2,71 passningar per 90 min till medspelare som tagit avslut, mot Grealish 2,69.

Tittar vi på assist så leder Grealish, på fem mot tre. Tar vi bort frisparkar/hörnor så har Grealish fortfarande fler, då två av Maddisons assist kommit från hörna, medan en av Grealish kommit från liggande boll.

Raden med ”förväntade assist” mäter antalet mål som en medspelare förväntats göra på en passning från Maddison eller Grealish. Grealish har 4,55 förväntade assist under säsongen, vilket är lite färre än de fem som han faktiskt stått för. Maddison har i sin tur fler förväntade assist än faktiska målgivande passningar, men färre assist än Grealish.

Grealiah har stått för fler assist än Maddison under säsongen

Den största skillnaden ser vi på antalet genomskärare. Maddison har slagit 17 genomskärare (flest i ligan) medan Grealish ligger på noll stycken (om Premier Leagues statistik är korrekt). Maddison har också slagit betydligt fler krossbollar än Grealish.

Raden med Xg Chain mäter förväntade mål i bollinnehav där spelarna varit involverade någonstans i ”passningskedjan” fram till avslut. Här har Grealish det högsta värdet.

Sammanfattningsvis vad gäller spelarnas passningsspel så är deras statistik slående lika. Spelarna står för nästan lika stor andel av lagets totala passningar och bolltouch. De har nästan samma passningsprocent, andel passningar som går framåt i banan och antal passningar som leder till avslut. Det som skiljer är att Grealish har fler assist och har slagit merparten av sina assist i öppet spel, medan Maddison slagit betydligt fler genomskärare och slår fler krossbollar. Grealish har fler ”förväntade assist”, men han tappar också bollen oftare än Maddison.

Offensiv/avslut

Nu kikar vi på spelarnas mål och avslut.

Jack Grealish har stått för ett mål mer än Maddison. Har står också för en betydligt större andel av laget totala målskörd, hela 23%.

Jack Grealish har också fler förväntade mål än Maddison. Eftersom de spelat nästan identiskt antal minuter så kan vi av detta utläsa att Grealish oftare tar avslut i positioner som förväntas leda till mål. Båda spelarna ligger över det förväntade antalet mål, vilket innebär att det gjort mer av avsluten än vad som normalt förväntas.

En tydlig skillnad mellan spelarna är var på planen de tagit sina avslut och gjort sina påsar. Maddison har gjort fyra av sex mål utanför straffområdet, medan Grealish gjort sex av sju innanför detsamma. Maddison har tagit fler avslut, men han tar hela 56 % av sina avslut utanför boxen. Grealish däremot tar majoriteten av sina avslut inuti boxen, vilket också går i linje med antalet förväntade mål. Det går också i linje med värmekartorna vi såg inledningsvis. Där såg vi att Grealish oftare haft boll i straffområdet, och nu ser vi också att det är i boxen som har gör sina mål.

Maddison har gjort majoriteten av sina mål utanför straffområdet.

Spelarna är nästan identiska i antalet avslut i procent som går i mål, hur ofta de träffar målet och hur stor andel av skotten som tas med den bästa foten (höger). Ett av Maddisons fyra mål utanför boxen har kommit på frispark. Ingen av spelarna har gjort mål på straff.

Vi ser också att Grealish vunnit 35 fler frisparkar för sitt lag. Någon statistik var på planen detta skett har jag inte hittat, men av Grealish värmekarta kan vi fastslå att många måste vara på offensiv planhalva, vilket ju innebär att Grealish indirekt skapat många målchanser i forma av fasta situationer för sitt lag.

Defensivt

Jack Grealish har stått för ett misstag som lett till mål. Mins jag rätt så var det i premiären på Old Trafford. Maddison har i sin tur inga misstag som blivit mål för motståndarna, men det är i princip den enda statistiken han leder vad gäller det defensiva arbetet. 

Grealish har fler brytningar, betydligt fler blockerade skott, fler resningar och har vunnit fler nickdueller. Maddison har fler tacklingsförsök, men Grealish har vunnit en betydligt större andel av sina närkamper – fler än varannan.

Vi kan också utläsa att Grealish dragit på sig färre frisparkar men fler gula kort. Ingen av spelarna har noterats för någon utvisning.

Sammanfattning

Av statistiken som presenterats ser vi många likheter mellan spelarna. Det är väldigt jämnt i många av kolumnerna vilket gör det svårt att avgöra vilken av spelarna som har den bättre statistiken. Grealish har stått för fler poäng och har även fler förväntade poäng, i ett lag som enligt tabellen är sämre, så kanske är det ändå 24-åringen som hittills denna säsong har de bättre siffrorna?

3 kommentarer
  1. Well done, rolig och intressant jämförelse!

    Hade även varit roligt om man tagit med Richarlison då det är en spelare som jag kan tycka till viss del är lite liknande de båda nämnda. (Förstår att detta var en jämförelse mellan engelska spelare och att han därför inte kvalificerar sig.)

    Något som också hade varit roligt hade varit om ni lagt till en kategori där ni analyserade hur spelarens chanser varit att slå sig in i Liverpool och vad spelaren tillfört!

    Hoppas på mer liknande läsning framöver!

  2. Väldigt trevlig jämförelse av två intressanta engelska spelare. Gällande statistiken så blir den ju lite missvisande då de spelare i två helt olika typer av lag, Madison i ett lag som håller och äger mycket boll och Grealish i ett lag som backar hem och parkerar bussen.

    Gällande vem som skulle passa bäst hos oss så tror jag mer på Madison än Grealish, dels så gör Madison fler mål utanför boxen (något vi saknar) och så verkar han vara en jäkel på att slå dom där avgörande djupledsbollarna som Mo och Mané är så bra på att utnyttja. Men samtidigt så bygger väldigt lite av vårt spel just genom mittfältet, men mot lag som vi dominerar bollinnehavet så hade det varit välkommet med en spelare som kan ta avsluten utanför straffområdet + frisparkarna utanför straffområdet.

    Tror dock ingen hamnar i Liverpool, verkar som att vi söker lite annan typ av spelare till mittfältet.

  3. Bra genomgång, intressanta spelare båda två men jag ser ingen plats för de i Liverpool.

Kommentarer är stängda.