Nu kan vi sammanfatta transferfönstret 2010.

* * *

Jag tänker bara ta upp de övergångar som direkt berör A-laget.

IN:
Raul Meireles, Porto
Christian Poulsen, Juventus
Paul Konchesky, Fulham
Brad Jones, Middlesbrough
Danny Wilson, Glasgow Rangers
Jonjo Shelvey, Charlton Athletic
Joe Cole, Chelsea
Milan Jovanović, Standard Liege

UT:
Javier Mascherano, Barcelona
Yossi Benayoun, Chelsea
Albert Riera, Olympiakos
Kristian Nemeth, Olympiakos
Diego Cavalieri, Cesena
Mikel San Jose, Athletic Bilbao
David Martin, Milton Keynes Dons
Albert Aquilani, Juventus (lån)
Philipp Degen, Stuttgart (lån)
Emeliano Insua, Galatasaray (lån)

* * *

Mina betyg på värvningarna. Kör med klassiska skala 1-5.

Betygsförklaringar:
5 – Fantastisk värvning
4 – Bra värvning
3 – Godkänd värvning
2 – Tveksam värvning
1 – Usel värvning

* * *

Raul Meireles, 27 år, Porto
Betyg: 4
Kommentar: Det är svårt att hitta innermittfältare som kombinerar passningsskicklighet och målfarlighet med grovjobb. Att Liverpool dessutom högg när han bara hade ett år kvar på sitt kontrakt med Porto gjorde att prislappen landade på en human nivå. Jag har stora förhoppningar på Meireles, men det finns frågetecken för hans kondition, vilket skulle kunna ställa till det i Premier League.

Christian Poulsen, 30 år, Juventus
Betyg: 3
Kommentar: Dansken är som bekant en hård, oöm, tuff innermittfältare. Jag tycker att han främst tillför bredd och stabilitet. Det kanske inte låter särskilt märkvärdigt, men det var egenskaper som behövdes i Liverpool innan han köptes. Tveksam form de senaste säsongerna sänker hans betyg.

Paul Konchesky, 29 år, Fulham
Betyg: 3
Kommentar: Liverpool behövde en vänsterback som gick rakt in i startelvan. Man fick en rutinerad PL-spelare med offensiva egenskaper, men som inte besitter någon spetskompetens. Det som gör att Konchesky blir en godkänd värvning är främst att han är home grown och bristen på andra hyggliga alternativ i samma prislapp – det fanns helt enkelt ingen bättre spelare tillgänglig för samma penning. Dessutom vet Roy Hodgson precis vad han kan få ut av honom.

Brad Jones, 28 år, Middlesbrough
Betyg: 2
Kommentar: Ytterligare en spelare som känns lite inkvoterad på grund av nya home grown-reglerna. Faktum är att Jones inte var speciellt lyckad i Middlesbrough under fjolårssäsongen och, med tanke på att han trots allt kostade flera miljoner pund, kan han han heller inte beskrivas som något fyndköp. Jag är tveksamt inställd till värvningen, men hoppas bli motbevisad i Carling Cup.

Danny Wilson, 18 år, Glasgow Rangers
Betyg: 4
Kommentar: Förra säsongen blev Wilson Rangers yngsta Champions League-spelare någonsin och framröstad till årets unga spelare i skotska ligan. Han kanske inte är någon spelare som kommer att tillföra massvis på kort sikt, men på lång sikt tror jag att den här killen kan bli riktigt bra, och för Liverpools status som klubb var det viktigt att vinna dragkampen om hans signatur.

Jonjo Shelvey, 18 år, Charlton Athletic
Betyg: 4
Kommentar: Ytterligare en spelare med enorm framtidspotential. Att Liverpool hostade upp pengar och hade tillräckligt stor attraktionskraft för att kunna locka till sig en av Englands absolut bästa 92:or kan visa sig bli viktigt i framtiden. Den här killen är – precis som Wilson – en talang utöver det vanliga.

Joe Cole, 28 år, Chelsea
Betyg: 5
Kommentar: Många klubbar och kanske framförallt Harry Redknapp (jösses vad han slickade Coles röv i intervjuer) gjorde stora ansträngningar för att värva honom, men det var Liverpool som vann dragkampen. Det var en statusmässigt och symboliskt väldigt viktig värvning för klubben, och förstås också rent sportsligt, även om hans inledning i klubben blev olycklig. Hur som helst, alla de ovannämnda faktorerna gör tillsammans honom till en fantastisk värvning.

Milan Jovanović, 29 år, Standard Liege
Betyg: 4
Kommentar: En etablerad och erfaren spelare som har hade en fantastisk tid i belgiska ligan. Nu ska han ta sig an Premier League, och jag tror att han kommer att bli bra för Liverpool, även om det kanske tar ett tag, då han måste anpassa sig till den engelska fotbollen innan han kan blomstra. Han är oerhört snabb och en gedigen avslutare.

* * *

Snabb statistisk fakta om nyförvärven:

Antal: 8
Medelålder: ~25,88
Snittbetyg: ~3,63
Lagdel med flest nya: Mittfältet

Statistiken visar att…

 • Liverpool har värvat många nya spelare.
 • Medelåldern på Liverpools nyförvärv varken är orimligt hög eller orimligt låg.
 • Jag tycker att klubben i medelsnitt har värvat ungefär mellan godkänt och bra.
 • Mittfältet har förstärkts mest.

* * *

Vad gäller transferfönstret i stort, blev den stora plumpen i protokollen förstås det enorma misslyckades med att inte lyckas rekrytera ytterligare en anfallare, men det har jag ju redan skrivit om…

* * *

Bland spelarförlusterna blir Mascheranos bittra sorti mest kännbar. Å andra sidan tillför ersättaren Meireles andra – och kanske fler(?) – egenskaper än argentinaren. Kanske blir laget som helhet inte försämrat av den rockaden?

* * *

Jag tror att Liverpool kommer att få fortsätta jaga en klassytter och en anfallare i kommande transferfönster.

* * *

Preliminära januari-targets ”i min bok”:

 • Simao Sabrosa, Atletico Madrid. Har mindre än ett år kvar på sitt kontrakt, tror nog Atletico vill casha in i januari, om han inte har förlängt innan.
 • Piotr Trochowski, Hamburg. Samma kontraktssituation som Simao. Vill säkert röra på sig.
 • Xherdan Shaqiri, Basel. Fantastisk talang som jag ämnar att ”scouta” den här säsongen. Roy har järnkoll på schweizisk fotboll.
 • Christian Eriksen, Ajax. Också en makalös talang som är hyperintressant.
 • Connor Wickham, Ipswich. Tror han kommer göra som Theo Walcott gjorde, d.vs flytta från The Championship till Premier League i ett januarifönster.

* * *

Potentiella preliminära januari-targets ”i Roys bok”:

 • Zoltan Gera, Fulham. Mindre än ett år kvar på kontraktet, potentiellt fyndköp för Roy.
 • Carlton Cole, West Ham. Liverpool ville köpa, WH ville sälja – om de hade haft tid att hitta en ersättare. Det får de i januari.
 • Artem Milevsky, Dynamo Kiev. Hans kontrakt går ut under 2011, närmare bestämt i december tror jag, och han kan mycket väl vara en av de bästa anfallarna som finns tillgängliga i januari, speciellt om man letar efter någon storvuxen.
 • Ola Toivonen, PSV. Roy är uppenbarligen intresserad av honom, men frågan är hur mycket pengar man har och om PSV är intresserade av att göra en deal.

* * *

Och förstås allas #1 target: Nya ägare.

1 kommentar
 1. Nu hoppas jag att nya ägare kommer innan januari, Så roy kan handla lite Pool kvalite.
  YNWA EVERBODY

Kommentarer är stängda.