Liverpool kommer allt närmare affärer som tar två av Englands hetaste talanger – Jordan Henderson och Phil Jones – till klubben för sammanlagt £30 miljoner. Klubben har höjt budet på Henderson från £13m till £15m, och hoppas att Sunderland ska acceptera en kompromiss från prislappen på £18m. Liverpool är dessutom beredda att komma med ett konkret bud på Jones, även om han blir svår att få, då både Arsenal och Tottenham också visar intresse. Liverpool intresse för Henderson och Jones är en del av Kenny Dalglishs strategi att införskaffa de främsta engelska talangerna. Man har dessutom hört av sig till Sunderland rörande den stentuffa mittfältaren Lee Cattermole. Just nu befinner sig både Henderson och Jones i Spanien, där de förbereder sig inför U21-EM i Danmark, men Henderson är på ”stand-by” för att resa till Merseyside och slutföra övergången till LFC så fort man är överens med Sunderland. Angående Jones, är Arsene Wenger mycket intresserad av både honom och hans nuvarande lagkamrat Chris Samba. Wenger avser att köpa Samba i sommar och vänta ytterligare ett år med att signa Jones, men Liverpools konkreta intresse för Jones innebär att Wenger kan komma att tänka om. Blackburn skulle föredra att behålla Jones och sälja Samba, men inser att de måste sälja Jones om rätt erbjudande kommer (The Daily Mail).

Liverpool och Aston Villa visar intresse för Monacos sydkoreanska anfallare Park Chu-Young (The Daily Mail).

Kenny Dalglish är angelägen om att förstärka Liverpools mittfält med engelsk talang. Daligish gillar både Lee Cattermole och Jordan Henderson. Liverpool har redan gjort formella förfrågningar om Cattermole och ser ut att följa upp intresset med ett bud. Bollvinnaren Cattermole värderas till £10 miljoner. Samtidigt försöker Liverpool göra sig av med spelare som Alberto Aquilani, Joe Cole, Christian Poulsen, Milan Jovanovic, Emiliano Insua och Paul Konchesky (The Telegraph).

Liverpools ägare Fenway Sports Group är angelägna om att skeppa iväg klubbens överbetalda spelare för att maximera Kenny Dalglish budget till nyförvärv av högsta kvalitet. FSG har sanktionerat en stor transferbudget, och man gjort förfrågningar till Sunderland om Jordan Henderson, och visar dessutom intresse för Stewart Downing och Ashley Young. Även om FSG är beredda att spendera stora övergångssummor, är de motvilliga att höja den redan stora spelarbudgeten – istället vill man sälja flertalet högavlönade spelare gör att göra plats åt nyförvärv. Liverpool hade den fjärde högsta lönebudgeten i Premier League under 2010, då man betalade ut hela £121 miljoner i spelarlöner. Exempelvis tjänar Joe Cole och Milan Jovanovic £100 000 respektive £120 000 i veckan, vilket inte representerar deras roller i truppen – Cole startade 9 ligamatcher och Jovanovic endast 5. Paul Konchesky, Christian Poulsen och Brad Jones har också höga löner – LFC vill göra sig av med de också (The Guardian).

Kenny Dalglish vill signa Jordan Henderson. Liverpools bud på £13 miljoner för Henderson visar på hur klubben har skiftat transferstrategi; nu vill man värva unga brittiska spelare. Fenway Sports Group vill inte göra misstag som den tidigare regimens värvningar av Joe Cole, Milan Jovanovic och Christian Poulsen – istället har man sagt åt Dalglish och Damien Comolli att inrikta sig på brittiska talanger. Henderson passar in perfekt i Liverpools strategi och man tror att man kan genomföra en affär för mindre än de £20 miljoner som Sunderland vill ha i övergångssumma. Henderson tros vara angelägen om en flytt till Liverpool, som för övrigt kollar på många andra spelare. Den äldsta av klubbens ”targets” är 26-årige Stewart Downing. Man visar också intresse för Ashley Young, Sylvain Marveaux, Charlie Adam, Jose Enrique, Emiliano Izaguirre, Scott Dann och James McCarthy, som samtliga har sina bästa år framför sig. FSG vill inte ha utländska spelare som betraktar Liverpool som en sista anhalt innan pensioneringen; istället vill man ha hungriga spelare med återförsäljningsvärde (The Mirror).

* * *

Uppdatering #1:

Tottenham har gjort klart med Brad Friedel (Tottenhams officiella hemsida).

Liverpool har återupplivat sitt intresse för Connor Wickham – som Ipswich kräver £10 miljoner för. Liverpool har scoutat honom intensivt under säsongen och kommer att fortsätta med detta i U21-EM, där Wickham har blivit uttagen i Englands trupp. Den unga anfallarens kontrakt innehåller en utköpsklausul mellan £10-15 miljoner, den exakta summan är inofficiell, men Liverpool kommer troligtvis att försöka förhandla ner prislappen (Metro).

Jordan Henderson är en spelare som Kenny Dalglish gillar, men Liverpool har ännu inte lagt något bud på mittfältaren. Andra spelare som ryktas till Liverpool är Ashley Young, Stewart Downing, James McCarthy, Charlie Adam och Alex Oxlade-Chamberlain (The Liverpool Daily Post).

*  *

Ett lästips. I mitten november 2010 skrev The Daily Mail om den då landslagsdebuterande Jordan Henderson. Läs artikeln genom att klicka HÄR. Intressant läsning om en högaktuell spelare!