Liverpool väljer att inte överklaga Luis Suarez avstängning. Klubben är alltjämt inne på Suarez linje och anser att uruguayanen är oskyldigt anklagad och dömt, men man vill lämna hela det här bakom sig och gå vidare.

Jag tror att Liverpool hade överklagat om man hade trott på att det skulle leda till en rättvis och demokratisk prövning av anklagelserna. Dessvärre är förtroendet för FA i stort sett inget, vilket pressmeddelandets inledande ord kraftigt antyder: ”It is our strongly held conviction that the Football Association and the panel it selected constructed a highly subjective case against Luis Suarez based on an accusation that was ultimately unsubstantiated.”

Klicka HÄR för att läsa hela Liverpools pressmeddelande.

Läs Suarez pressmeddelande HÄR.

* * *

Kommentar: Jag har läst hela FA:s rapport och jag är fortfarande chockad över domen. Det finns egentligen inga bevis som mot Suarez: Det är Evras ord mot Suarez ord – och FA har valt att tro på Evra. Jag har full förståelse för att LFC anser att panelen och hela processen har varit subjektiv, eftersom anklagelsernas utgångspunkter har varit fullständigt odemokratiska och ovärdiga ett demokratiskt land som Storbritannien.

För att precisera, med en snabb google-search och citat härifrån : ”Oskuldspresumtion (rätten att betraktas som oskyldig till dess att skuldfrågan avgjorts) är en grundläggande rättighet som fastställs i Europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna (nedan kallad Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna) och i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna.

Suarez är inte bevisat skyldig. Det som FA har sysslat med är inte rättvisa. Det är bara en desperat, politisk dom för att visa att de minsann tar tag i rasismen – som ÄR ett problem i många länder inklusive Storbritannien. FA statuerar exempel genom att bedriva en modern häxprocess mot Suarez.

På ett sätt är det synd att Liverpool inte överklagar, men å andra sidan hade det inneburit att detta hade dragit ut på tiden ännu mer och fått ännu mer uppmärksamhet i medierna. Och; vad är egentligen meningen med att överklaga om man ändå inte anser att fallet skulle få en rättvis prövning?

Jag skulle absolut inte ha någonting mot att Liverpool tar FA till en civil domstol. Då är jag övertygad om att FA skulle bli tvingade att rentvå Suarez namn.

Med allt detta sagt, vill jag ändå poängtera att jag alltid avskyr alla former av rasism. Men oavsett vilket brott folk anklagas för måste de betraktas som oskyldiga innan motsatsen bevisas. När ord står mot ord  – utan andra riktiga bevis – kan man aldrig döma något i dagens moderna demokratiska samhälle.

Läs mer om omständigheterna kring processen HÄR.