[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

John Arne Riise hade ett bra skott och en bra inställning, men hade stora brister i defensiven och var oerhört enfotad.
Andreas Dossena gjorde visserligen mål på Old Trafford, men visade tidigt att han var på tok för långsam för Premier League, att han dessutom inte kunde pricka straffområdet med sina inlägg gjorde inte hans status högre.
Djimi Traore, vann Champions League, men det var verkligen trots honom snarare än tack vare honom.
Stephen Warnock, hade ett liverpoolhjärta och en bra inställning, men var helt enkelt inte tillräckligt bra.
Emanuel Insua kanske släpptes lite tidigt, men när han kom fram hos oss saknade han tempot för att spela i ligan.
Paul Konchesky är en av de sämsta spelarna jag sett i Liverpool.
Jose Enrique har varit en duglig vänsterback, men inte mer.
Fabio Aurelio hade kunnat vara en av ligans bästa, men hade en skadefrekvens som knappt Harry Kewell kunde konkurrera med.

Under de senaste 10-15 åren har vänsterbacksplatsen varit en våra svagaste positioner, många spelare har försökt att ta den och bevisa sig duglig att behålla den, men det är ingen som riktigt lyckats. Av de ovan nämnda är det Riise som lyckats bäst, men värt att lägga på minnet är att hans bästa insatser oftast kom som vänstermittfältare och inte vänsterback. Under samma tid har våra konkurrenter haft några av sina mest stabila startspelare just samma position. Evra, Cole, Clichy, Kolarov, det har funnits många bra vänsterbackar i ligan, men de har aldrig spelat i vårt lag. De gånger jag varit mest nöjd med positionen har det varit högerbackar som flyttat över och mest täppt igen, t.ex Arbeloa, Flanagan och, en gång i tiden, Jamie Carragher. Den lösningen har oftast kommit till eftersom de ordinarie vänsterbackarna inte hållit måttet.

Kraven som ställs på en modern vänsterback är stora, de ska både kunna bidra framåt och hjälpa till att hålla tätt bakåt. De flesta av namnen jag nämnde ovan hade problem med båda delarna, man hade inga riktiga styrkor i spelet och i vissa av fallen måste man verkligen ifrågasätta scoutingen(Vad såg man i Dossena?). Den här säsongen är det dags för en ny spelare att försöka etablera sig ute till vänster, nämligen Alberto Moreno. Han har startat fyra matcher för oss nu och det känns verkligen positivt. Debutmatchen var oerhört tuff och missen mot City hade kunnat knäcka honom, men den verkar snarare ha stärkt honom. Mot Spurs visade han prov på en stark offensiv, inte bara med sitt mål, utan med fina löpningar och inlägg. Tittar man på hans statistik innan matchen mot West Ham har han en passningsprocent bättre än våra konkurrenters vänsterbackar, han har dessutom en högre procent i antalet vunna dueller.

Jag är dock inget större fan av statistik, det som gör mig positiv till Moreno är att han känns trygg på planen. Han tar bra beslut med bollen, överarbetar inte situationer och verkar kunna värdera när han ska gå framåt i offensiven. Det är inget självspelande piano han hamnat i Moreno, vår backlinje är allt annat än samspelt och som enhet har de inte sett stabila ut under säsongen hittills, de senaste matcherna tycker jag dock att det är Moreno som fått lämna med högst betyg. En sak som talar till Morenos fördel är dock att våra minnen om hur vänsterbackar presterar för oss gör att det inte krävs några bragdartade insatser för att vi ska vara tillfredsställda. Vi kommer säkert att få se mer av hans offensiv när han blivit mer trygg i laget, det ska samtidigt sägas att för mig är det andra delen i spelet som är viktigast. Konservativ som jag är inom fotbollen ser jag på en back som en försvarsspelare i första hand och ett anfallsvapen i andra hand, jag har hellre en vänsterback som håller tätt bakåt och brister framåt än tvärtom. Att döma av det Moreno visat hittills kan vi ha hittat vår första vänsterback på otroligt länge som är kapabel att klara båda delarna av planen, om det stämmer vet vi inte förrän längre fram på säsongen, men jag skulle inte bli förvånad om Moreno är det nyförvärv vi är mest nöjda med när säsongen summeras i maj.

Avslutningsvis, även Patrice Evra gjorde en dålig insats i sin första match, även den matchen var en bortamatch mot City. Hur mycket jag än avskyr honom går det inte att bortse från att han under många år var en av ligans bästa vänsterbackar, så kanske var Morenos blunder på Etihad ett gott tecken?

* * *

Ovanstående text är skriven av Totaal Liverpools skribent Tomas, vars twitter du hittar HÄR.

Vanligtvis skriver Tomas på sin blogg Weepingbrother.blogspot.se.