Senaste nytt

Matchkrönika: Dynamiken saknades trots diamant

[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Egentligen skulle jag vilja döpa den här krönikan till mörker, domedag, eller annan passande synonym. Att beskriva Liverpools prestationer under gårdagen och den senaste veckan är endast en nyansering av något negativt. Att vara allt för extrem  i sitt pusslande med synonymer är dock meningslöst. Det är inte bara meningslöst utan det är helt enkelt inte trovärdigt. Urvalet matcher är alldeles för litet, och när urvalet är lite större hoppas jag innerligt att valet av synonymer inte lika självklart kan kastas in på en negativ skala. Men gårdagen var sannerligen grå och låt oss innerligt hoppas att varje dag efter den spelmässigt såväl som resultatmässigt är betydligt bättre. Det finns dock oroväckande indikationer som behöver åtgärdas.

Det mest anmärkningsvärda är att Rodgers den här gången gav spelsystemet huvudrollen. 4-4-2 diamant valdes framför de 11 starkaste individerna. Lucas och Borini fick båda möjligheten att skina, trots att Rodgers ville sälja dem för mindre än en månad sedan. Värvade spelare fick stå tillbaka för att systemet prioriterades och att prestationen mot Aston Villa inte skulle upprepas. Den justeringen fungerade dock inte.

Motståndarna har blivit bättre på att krympa ytor för oss samtidigt som individuell briljans från en Sturridge, en Coutinho, eller en Suarez helt enkelt har saknats. Vi har nu visat upp ett statiskt spel oavsett spelsystem, vi behöver hitta tillbaka till förra årets dynamiska Liverpool. Vi behöver ytorna som ett ledningsmål skapar, den briljansen har dock varit skadad, osynlig, eller såld.

När motståndaren ger oss färre ytor krävs den här magin för att låsa upp tillställningen, den här säsongen har sådana trollkarlar saknats helt, i princip allt ansvar har hamnat på vår unge Sterling. Det hade inte varit ett problem för oss om motståndarna backade hem och vi fick kontrollera matchen, men självklart blir det extremt svårt när vi match efter match bjuder på mål som gör att motståndarna får vind i seglen. Men vi behöver inte leta syndabockar, låt oss istället konstatera att vi är i desperat behov av någon som tar ansvar, inte endast det ansvaret som krävs när alla gör jobbet, utan även ansvaret som krävs för att vinna matcher åt en klubb som Liverpool såväl offensivt som defensivt.

LÄmna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

11 Kommentarer

 1. Christoffer

  Vet inte om det nämnts men vi körde aldrig med diamant?
  Trodde att vi skulle köra med diamant innan matchen, men när matchen startade visades det vara så att de spelade med 4-3-3.
  Vilket var ännu mer otroligt iom att de lät både Borini samt Lucas spela.

  Vi måste spela 4-2-2, skaffa en målvakt och arbeta kraftigt med försvaret. Men även mittfältet måste även lyckas komplettera vårt svaga försvar.

 2. Jörgen

  Jag hoppas att Sturridge är tillbaka mot Everton och att Allen är snart klar för spel för han saknas då vi har Can skadad.
  Sen måste Couthinio komma i form.

 3. Jason

  Vet inte om det har skrivits men jag tycker att en av de största anledningarna till vårt undermåliga spe för tillfället är något så enkelt som att springa!!

  När vi bygger våra anfall tycker jag det går väldigt långsamt. Forwards löper inte, mittfältare löper inte. Egentligen är det bara ytterbackarna som i den bemärkelsen varit positiva.
  Vi får inte glömma att en grundläggande del i fotboll är att ta jobbet och då menar jag att även ta jobbet för din kamrat.
  Jag tycker att tex Hendo kommit alldeles för långt ner i banan många ggr istället för att gå i djupled.

  Sen inser även jag att det tex är en stor skillnad mellan att ha Mario som inte springer mycket och Suarez som sprang väldigt mycket på topp. Men då måste övriga laget ta ett större ansvar..

  Så till en början mer löpningar och uppoffrande spel önskas till nästa match!

  1. coffe

   Rörelse saknas ja. Enligt mig är dock inte viljan skillnaden. Istället tror jag att motståndaren ger oss färre ytor att springa in i offensivt. Matchen mot Chelsea förra året var samma sak och tror tyvärr många lag kommer försöka spela så mot oss.

 4. Fantasi

  Tycker vi måste se till att Lallana får en roll i laget där han kan prestera likt förra säsongen. Även om han just nu kanske inte är 100 % match-fit så visar han ändå att han har kvalitéer som inte många andra har.
  Det är svårt att hitta rätt balans i laget just nu när Gerrard och Henderson inte presterar, de är så viktiga för oss just nu när vi inte har några andra spelare som kan gå och spela på deras positioner i och med Can och Allens skador. Dessutom är Lambert alldeles för lik Balotelli, ingen av dom är rörliga nu och Borini är helt enkelt för dålig.

  Jag har förespråkat det förr och hade gärna sett det i någon match, sätt Sterling bredvid Balotelli längst upp och ge honom en sorts Messi-roll där han får röra sig lite vart han vill. Han är smart nog att inte ta upp andra spelares ytor och är det något vi behöver så är det mer rörelse.

 5. Pär

  Vi måste börja försvara oss som en enhet där alla spelare vet vad de ska göra. När Liverpool fungerar så börjar pressen redan på topp vilket oftast gjort att de blivit tvungen att slå långbollar som vi lätt kunnat vinna tillbaka.

  Det fungerar inte att ha Lucas eller Gerrard som press spelare då dessa herrar är alldeles för långsamma för ändamålet.

  Sen tycker jag det var helt rätt att köra Borini som komplement till Balotelli då vi verkligen saknat djupledsspelet sen Sturridge skadade sig.

  Jackhysell: Håller med dig om Mings att han verkligen varit svajig men chip målet kom från ingenstans och Mings tyckte jag gjorde rätt som täckte av ytan för skott från vänster. Har Mings stått mer mitt i målet och han skjutit i första (där skottläget faktiskt var) så hade han fått skit för det för det känns ändå svårare att chippa in den i det läget än att skjuta vid första stolpen.

  1. coffe

   Helt rätt, behöver 2 som kan pressa bättre på mitten för att det ska fungera med den uppställningen

 6. jackhysell

  Känns bra med resultaten idag! Väldigt skönt! Men även om vi breddat truppen extremt mycket till denna säsongen så blir de hetsigt när vi startar med Lucas och Borini…
  Vi saknar Allen och Sturridge extremt mycket. Balotelli är inte de djupledslöparen som sturridge, tyvärr!

  Suarez var ju en spelare som var helt komplett som anfallare. Han kunde löpa i djupet, han kunde gå ner och hämta boll och han kunde från inget skapa exakt vad som helst.

  Nu är ju då frågan hur vi ska ställa upp för att få ut så mycket som möjligt av de spelarna vi har.

  Defensivt så finns de mycket att jobba på. Jag tycker att Moreno har börjat riktigt bra! de 3 mittbackarna som vi har spelat med måste höja sig väldigt mycket för att vi ska kunna utmana.
  Jag läste en krönika om att vårt försvar är svajigt pga Mignolet, vilket jag bitvis kan hålla med om. Han har för lite pondus och äger inte sitt straffområde. Som nu mot West Ham så när chippen kommer så måste han ju ha den… Eller är jag fel ute?

  Offensivt så har vi spelare som kan. Men alla litar på att Sterling ska göra allt.

 7. coffe

  Ja helt underbart att vi trots den här risiga veckan inte är längre efter än vad vi är. Nu är det bara dags att komma på banan igen.

 8. RobinD

  Så otroligt skönt att se att det finns två lag som förväntas slåss med oss om 3-4 platsen som är mer eller mindre precis lika illa ute. Vi fick precis tid på oss att reda ut det här innan det skenade iväg. Skönt.

Laddar...