Ryktena hade florerat ett tag och i takt med att andra namn föll bort från diskussionerna blev det mer och mer troligt att Evertons nya tränare skulle heta Rafa Benitez. Spanjoren, som ledde oss fram till titeln i Istanbul, offentliggjordes som tränare för våra rivaler härom dagen och jag kan inte säga annat att jag har väldigt kluvna känslor kring det här.

På ett sätt är det här fullt logiskt. Om man ser det ur Rafas synvinkel, han får ett bra jobb i den stad där hans familj bor. Han får en chans att komma tillbaka till den liga där han lyckats bäst och han hamnar i ett lag som har goda möjligheter att slåss på den övre halvan av tabellen. Efter en tid i den kinesiska ligan är han alltså tillbaka i en av de stora ligorna igen och det tror jag han uppskattar väldigt mycket. Everton får in en tränare med hög status, en man som tränat storklubbar i Europa och vunnit titlar. Han har dessutom bevisat att han kan nå viss framgång även med mindre klubbar och begränsade resurser. Benitez är kanske inte högvilt på marknaden längre, men han känns som en naturlig ersättare till Ancelotti. Om Everton vill fortsätta bygga vidare på samma bana som förra säsongen är det inte konstigt att man vänder sig till Rafa. De kommer inte kunna vänta sig någon succé, men inte heller någon katastrofsäsong, de kommer att få ett stabilt lag som kommer att plocka sina poäng. Så, att plocka in Benitez som tränare är fullt logiskt.

Men, trots det ska det här inte vara en rekrytering som ens ska finnas med i planerna för ett lag som Everton. Klubbens ägare ska inte överväga att plocka in en tränare som finns på väggarna inne hos den värsta rivalen, de ska inte vilja ha in en tränare som det sjungs om på The Kop. Hur skicklig han är, hur bra han än skulle passa in, det ska inte kunna ske. Rivaliteten medan klubbarna borde vara för stor. Det är inte som att de plockar in Hodgson eller Rodgers, som trots att de tränat oss inte alls förknippas med klubben på samma sätt, de värvar en man som tog oss tillbaka in i Europas finrum och ledde oss fram till den kanske mest ikoniska CL-titeln i turneringens historia. De ska inte vilja ha honom som tränare. Det är här jag ett problem med att Rafa tränar Everton nästa säsong, det här är ett tecken på att den moderna fotbollen håller på att ta bort den naturliga rivaliteten mellan klubbarna. Ägarna kanske läser om att det finns en rivalitet, men de förstår den inte och kanske främst lägger de ingen större vikt vid den. Det kändes konstigt redan när Rafa var i Chelsea, men det här är ju ännu värre. Trots att det gått lång tid, Rafa är en del av vår historia.

Som jag nämnde tidigare, jag förstår Benitez i det här, det finns saker i livet som är viktigare än fotbollen och komma nära sin familj igen är såklart ingenting som man som utomstående kan komma med åsikter om. Jag är helt övertygad om att Rafa, trots att det här klubbvalet, älskar Liverpool FC och jag är lika övertygad om att han kommer att visas respekt när han besöker Anfield. Att bua åt en man som gjort så mycket för klubben, både under sin tid som tränare och därefter, tror jag inte kommer att vara aktuellt. Benitez lärde sig vår klubb och han har visat så många gånger att han fortfarande känner för oss, han har min fulla respekt även när han står som tränare för våra värsta rivaler. Jag kommer inte att önska honom någon lycka i klubben, men jag kan inte ogilla honom. Det är Evertons ledning jag inte förstår, eller är det kanske bara den moderna fotbollen som jag inte förstår? Någonstans är det någonting som inte är helt rätt när Rafa Benitez kliver in i Premier League som Everton-tränare

3 kommentarer
  1. Personligen tycker jag att våra ”värsta rivaler” är Scums och det tror jag de flesta (vilket är en majoritet) av våra fans tycker.
    Everton har inte vunnit något sedan 1995 (26 år sedan) och jag kan inte se hur de skulle kunna betraktas som största rivaler. Rivaler om vad, förutom äran då?

    • Förutom de som bor i staden skulle med där i första meningen. Sorry!

    • Det går såklart att se United som våra värsta rivaler, för mig personligen känns den matchen viktigare, men för Evertons del tror jag inte att det är något snack om att vi är den värsta rivalen och det borde ha vägt tyngre här.

Kommentarer är stängda.