Trots att endast 5 omgångar är spelade börjar Brendan Rodgers leva farligt. Det ser helt enkelt inte alls bra ut på planen. Varken offensivt eller defensivt. Det finns frågetecken som behövas rätas ut lite överallt på planen. Jag brukar sällan vilja sparka managers, men även för egen del börjar tålamodet ta slut med Rodgers. Många frågor väcks inuti mitt huvud; har Rodgers någonsin varit en manager för Liverpool eller fixade Luis Suarez resultaten på egen hand? Har vi överskattat Rodgers hela tiden? Är dagens Rodgers överhuvudtaget samma människa som tog över Liverpool?

Chris Bascombe på The Telegraph menar att Rodgers omedelbart måste se till att leverera resultat och bättre spel. Annars kommer FSG att börja undersöka vilka etablerade managers som finns lediga.

Samtidigt lurar Jürgen Klopp i vassen. Den tyska tidningen Bild har uppmärksammat att många Liverpool-fans vill se 48-årige tysken ta över Liverpool. #KloppForTheKop som det så vackert (eller fult?) heter på twitter. Klopp har varit öppen med att han är ute efter att ta över ett intressant projekt. Liverpool vore onekligen ett sådant. En storklubb med enormt fin historia. Pengar finns också. Kanske inte som i Manchester City, men i jämförelse med de flesta andra runtom i Europa har Liverpool stora pengar att spendera. Inte minst i jämförelse med Klopps tidigare arbetsgivare Borussia Dortmund, som ju bland annat lyckades snuva Bayern München på ett par ligatitlar under Klopps ledning.

En som definitivt hoppas att Klopp ska ta över Liverpool är Didi Hamann, som nyligen sa: The pressure in Liverpool gets bigger. The fans are on the barricades. But the coach is backed by the club, and anyway the question is: Would Klopp move there during the season?” …. ”Had they asked before the season, I am 99 percent sure that he would have joined them. Many people say that he will take over Bayern on July 1, 2016, but I don’t know whether he’s a fit there. He’d be a great fit at Liverpool.”

Den som lever får se om Klopp hamnar i Liverpool, Bayern München eller någon annanstans.

* * *

Avdelning det finns de som har det värre.

Vanligtvis så defensivt skickliga Chelsea har släppt till flest farliga chanser av samtliga lag i ligan hittills. 13 rena chanser! Som en jämförelse har inte Manchester City släppt till en enda.

Branislav Ivanovic och John Terry har sett gamla ut. Samtidigt har deras backlinje heller inte fått tillräckligt bra hjälp av innermittfältarna Nemanja Matic och Cesc Fabregas. Någonting har hänt i Chelsea – och det är ingenting som är bra för deras del.

* * *

Jack Wilshere fortsätter att ha problem med skador. Kommer skadehelvetet aldrig upphöra för mittfältaren?

6 kommentarer
 1. Jag har varit kritisk till BR sen första början. Mitt missnöje började med alla floskler och värvningarna av Borini, Allen och Assaidi (samt en besvikelse att King Kenny fick gå, jag gillar inte heller att sparka tränare tidigt utan att de fått chansen riktigt och han borde fått ett år till, och det tror jag han fått om vi inte förlorat FA-cupfinalen på snöret). Med Coutinho å Sturridge i januari det första året blev det bättre, och år två såg det anfallsmässigt mkt bra ut, även om försvaret läckte som ett såll.

  När han nu är inne på sitt fjärde år och fått mer tid än någon annan manager i PL bortsett från Wenger går det knappast att be om mer tålamod och tala om projekt längre. Massa urusla värvningar, spelare i fel position, ingen spelidé och följaktligen inga genomtänkta värvningar. Lägg därtill att vi trots alla värvningar har en trupp som brister betänkligt på flera positioner. En skada på Clyne och en 18-åring ska ta hand om den platsen, en 18-åring som har en ordinarie plats som vänsterback. Ingen defensiv mittfältare som är bättre än Lucas har värvats in, som nu på sin höjd duger som nr 2 i den positionen. En Joe Allen kvar i laget men på en plats där han alltid är – i sjukstugan.

  – Det urusla försvaret
  – Det urusla anfallsspelet
  – En obefintlig filosofi numera
  – Envisas (just nu) med 4-3-3 men värvar för något annat
  – Spelare i fel positioner (ständigt!)
  – Värvningarna

  BR kan nog vara en bra tränare, men ibland funkar det inte ändå i en klubb, och då är det dags att byta. Jag tror inte Klopp eller Ancelotti skulle göra det sämre, och med samma pengar (som gör att Liverpool borde vara en topp10-klubb i Europa) borde de kunna attrahera toppspelare till ett genomtänkt spelsystem. Det är dax för BR att lämna, och det var det redan i våras.

  • Väl sagt, håller med om precis allting.
   Vi har ingen identitet som lag och lagbygget är riktigt svagt. ”Projektet” har pågått över 3 år nu och vi har inte rört oss framåt.

 2. Rodgers har säkert vissa kvalitéer som tränare. Problemet är att han är relativt orutinerad. Detta i kombination med att han verkar ha en väldigt stark tro på sin egen förmåga och därmed inte anser sig ha något behov att ta hjälp av kunniga och erfarna personer i staben. Det märks tydligt av hans val av ersättare av Pascoe och Marsh eller hans avskedande av de ansvariga för ungdomsverksamheten.

  Rodgers behöver hjälp att värva rätt spelare och bygga ett lag. För det är ju faktiskt så att Liverpool har blivit sämre ju fler spelare, som fanns när han kom till klubben, försvinner eller blir sämre p.g.a. ålder. Rodgers har inte lyckas ersätta dessa, utan tvingas istället nu ersätta de spelare som han själv värvat eftersom dessa helt enkelt inte har varit tillräckligt bra.

  Sedan kanske jag är för konspiratorisk. Men jag börjar mer och mer tro att Rodgers är inblandad i någon slags maktkamp med transferkommittén, eftersom de spelare som man vet är kommitténs val petas eller får lämna klubben. Och detta är maktkamp som Liverpool inte har råd.

  Så enligt min mening är det dags för ett tränarbyte så snart man hittar en lämplig ersättare.

 3. Man känner igen sig lite ”barnsligt” sagt från football manager.
  Man tar sig an ett lag med ambitionen att nu ska alla minsann få se. Truppen man tar över är bra, men man ser utvecklingspotential och inte minst brister i truppen och taktiken. Efter ett par säsonger är allt det positiva borta. De bästa spelarna har flytt, eller surar för att de inte fått flytta så att de inte tillför ett dyft, talangerna har inte utvecklats, nyförvärven gör inte en bra match, alla taktiska drag misslyckas, och du står där till slut med ett jag där du helst vill sälja av minst hela truppen, men ingen är intresserad av att köpa dem, just för att de är så dåliga.
  I spelet finns då knappen ”Vill du avsluta utan att spara?” Den är då den fega lösningen som gör att det går att börja om och efter ett par omgångar med det nya spelet är frustrationen från den tidigare helt omöjliga spelomgången i alla fall delvis glömd.
  Problemet för Rodgers är att han inte har den knappen, men jag hoppas att vi snart kan titta tillbaka, med en ny tränare (med keps) och konstatera att det i alla fall känns hoppfullt igen, och att röran från innan är bortblåst.

 4. Jag har ända sen Rodgers namn började figurerat i pressen varit positivt inställd till honom. När han till slut blev anställd blev jag överlycklig. Historien om hur han suttit i förhandlingar med Liverpool och presenterat sin plan tjock som en bok på över tusen sidor som inkluderade allt från taktik till ungdomslagen.
  Jag var oerhört imponerad av detta och kände att här har vi en manager som kan bli en ny Shankley för oss. Någon som kan sitta kvar som manager i 20 år och föra klubben till nya stordåd.
  Nu är min positiva känsla borta. Jag har inte sett någonting av det han pratade om i början av sin karriär i Liverpool. Jag har inte sett något av det spelet han hade i Swansea.
  Hans taktiska beslut är oerhört konstiga och i mina ögon har han behandlat många spelare extremt fel och det förvånar mig inte om några av de bättre spelarna i laget snart blir sura och vill lämna.
  Att inte spela Sakho, som i mina ögon är vår bästa försvarare, är dårskap!
  Och stackars Gomez. Får spela vänsterback och även om han stundtals gjort det bra så är det inte där han ska spela. Låna ut killen eller ha kvar men ge honom bara speltid i cuperna och då som mittback. Låt Moreno spela. Och ge förtroende åter till Enrique i några matcher. Oerhört skadedrabbad men har oftast varit väldigt stabil.
  Mittfältet är det många som kommenterar och jag kan bara hålla med. Vart är den där tuffa, jobbiga spelaren som tar hand om defensiven? Lucas håller inte. Allen gillar jag men han är inte på den nivån att han ska spela i Liverpool, plus alla skador så klart.
  Och offensivt blir jag nästan gråtfärdig. Tycker så oerhört synd om Markovic. En av de största talangerna i dagens fotboll, en offensiv ytter som gillar att utmana med fart och teknik. Och vad gör Rodgers? Jo spelar honom som wingback. Snacka om att förstöra en spelare! Nu tycker jag att han gjorde det ganska bra efter hans förutsättningar. Han kämpade och slet så gott han kunde. Men hans styrkor ligger i offensiven och det var där han borde få spela. Och att sen låna ut honom istället för att ge honom chanser som offensiv ytter är horribelt!
  Taktiken är också så himla konstig. Detta velande med uppställningar. Jag tycker truppen idag borde spela med 4-2-3-1 med två yttrar som vågar ta djupledslöpningar inåt, 4-3-2-1 med en mer defensiv innermittfältare och två offensiva yttrar som håller sig mer centralt i plan för att ge anfallaren mer understöd (Firminho och Coutinho) eller 4-3-3 där en av yttrarna i anfallet kan vara t.ex. Ings och att hans utgångspunkt ska vara mer central än på en kant. Lite som PSG försöker spela när Cavani och Zlatan spelar tillsammans i ett tremanna anfall.
  Egentligen är dessa tre uppställningar samma, bara att i vissa fall är ligger en spelare på mitten mer defensivt eller offensivt samt de offensiva yttrarnas utgångspositioner varierar. Så man kan egentligen spela alla tre uppställningar under samma match beroende på motstånd och hur matchen artar sig.
  Så vad ska Liverpool göra? Sparka Rodgers mitt under säsongen? Ha kvar honom och hoppas att vissa matcher ska vara så pass okej att man kan nå i alla fall EL? Ha kvar honom men att styrelsen ger sig in och kräver ett visst spelsystem samt vilka spelare som ska spela?
  OM man sparkar honom, vem ska ta över? De flesta vill ha Klopp. Jag gillar tanken på Klopp men frågan är om han vill ta över mitt i säsongen och om han vill ta över den här truppen som i mina ögon inte räcker till för att kriga i toppen utan allt över plats 8 är en stor bonus.
  Blev ett långt inlägg, kände att jag behövde få ur mig lite tankar som flyger runt i huvudet. Tack för att ni orkar läsa! 🙂

 5. Få in Klopp snabbt som tusan samt resurser att använda i januari fönstret där vi värvar Witsel för att få en städgumma och att vi börjar spela mer längs kanterna med Ibe och en ny ytter, t.ex Bellarabin, Herrmann eller Carrillo för att få lite fart i anfallen. En coutinho som kan slå farliga djupledsbollar på dessa yttrar som utmanar alt kommer med inlägg på Benteke med flera som fyller på. Det ska vara jobbigt att möta oss, det känns det inte som att det gör nu… Vi står och passar med dålig rörelse och dålig energi. Har det verkligen sprudlat om oss en enda match i år? Kan inte komma på någon…

Kommentarer är stängda.