Det brukar alltid vara en glödhet kamp, alltid ser man någon spelare som är lite för taggad, väldigt ofta tvingas domarna ge ut ett tidigt gult kort för att lugna spelarna på planen, röda kort brukar vara mer regel än undantag. Manchester United mot Liverpool brukar koka, både på planen och på läktaren. Var det någon som kände av hettan igår? Om ni gjorde det är det antagligen fel på ventilationen där ni såg matchen. Ett par minuter in kändes det som vilken match som helst, de närkamper man väntat sig förbyttes mot felpass från båda lagen. En halvlek i en match mot våra rivaler brukar vanligtvis flyga fram, igår kändes det som om det var bromsolja i matchklockan. Det går egentligen inte att fundera kring vad som gick rätt och vad som gick fel, för det känns väldigt oklart kring hur vi hade tänkt oss att den här matchen skulle se ut.

I inledningen försvarade vi oss okej, i andra halvlek var det tillbaka till gamla synder, med Gomez idiottackling och Skrtels pinsamma försvarsförsök mot Martial. Tre mål i baken mot ett anfall som såg extremt uddlöst ut, inget gott betyg. Offensiven existerade inte i någon av halvlekarna. Efter fem spelade matcher har vi gjort tre mål, ett som borde varit avblåst för offside och två drömmål. Det smärtar verkligen att se hur uddlösa vi är framåt, inte bara för att matcherna känns förlorade i samma stund som vi släpper in ett mål, utan också för att det är precis samma problem som varit under hela Rodgers tid i Liverpool, nämligen att när vi spelar med en central, ensam anfallare blir denne helt isolerad. Det var exakt samma sak de gånger Rickie Lambert spelade i fjol, det var exakt samma sak när Mario Balotelli spelade i fjol, det enda möjliga passningsalternativet är att knacka tillbaka bollen till väntande mittfältare. Löpningar i djupet för att hota fanns inte då och det finns inte nu.

Christian Benteke må vara en skicklig targetspelare och vinner det mesta i luften, men när han får stå så ensam som han gjort i alla våra matcher i år är det inget som hjälper oss. När jag såg startelvan igår blev jag mycket nöjd, med Ings från start hade vi äntligen två anfallare på planen och det, trodde jag, skulle betyda att vi återgick till den diamantformation som var så lyckad under vår titelkamp härom året. Så blev icke fallet. I stället satte vi en van anfallare som yttermittfältare, på den andra kanten satte vi en stjärnvärvning, en dyr brasse, vars bästa position är centralt. Två offensiva hot sattes alltså i ovana positioner och presterade långt under förväntan. Det känns otroligt konstigt att man investerar så mycket pengar i en spelare som Roberto Firmino och sedan inte utnyttjar hans styrkor, de enda gångerna han märktes var när han lyckades bryta eller vinna boll, offensivt var han aldrig delaktig. Om ni nu tänkt spela med tydliga kantspelare i vårt spelsystem, varför har vi då i sommar främst värvat centrala spelare?

Det är långt ifrån den enda fråga som väcks kring laget. När Sturridge kommer tillbaka, är det då till en position liknande den som Ings hade igår eller ska vi då spela med två anfallare? Om vi ska spela med två anfallare då, varför gör vi det inte nu? Om vi inte litar på Moreno som vänsterback, är det då klokt att värva in en oprövad, ung mittback och spela honom ur position? Givetvis kommer det att uppstå situationer som igår, när United fick straff. Om vi tänkt oss att spela med ett defensivt ankare på mittfältet, varför försökte vi då göra oss av med det enda alternativet på positionen, en nu ordinarie Lucas? Om vår tanke var att ligga på försvar och bevaka första timmen, varför spelade vi då med två offensiva, ovana spelare på ytterkanterna? Hade det då inte varit bättre att starta t.ex Ibe och Moreno, för att sedan byta in offensiv kraft mot slutet? Hur jag än försöker kan jag inte se några linjer i varken vårt spel eller vårt lag. Jag trodde vårt avvaktande spel i premiären mot Stoke berodde på nerver och rädsla att förlora, men när det ser likadant ut efter fem omgångar börjar jag bli orolig. Det finns mycket fotbollskunnande i vår trupp, men känslan av att de inte vet vad de ska göra på planen blir bara starkare och starkare. Vi pressar en och en, inte tillsammans. Passningsspelet visar tydligt att vi inte vet var vi har varandra, de där ryggmärgspassningarna förekommer nästan inte alls och när de väl kommer går de fel. I stället för att frågetecknen rätas ut, bildas fler. Jag har sagt att jag ska ge Rodgers till jul innan jag börjar ropa efter ersättare, men om det fortsätter så här kan vi vara borta från CL till jul och jag tror Phillipe Coutinho är ganska sugen på att spela i den prestigefyllda turneringen. Jag kände hopp efter tre omgångar, då vi plockat poäng trots knackigt spel, men när vi två matcher senare inte ens visar tendenser till att få till ett eget spel är det dags att börja bli orolig. Vad vill Liverpool 2015? Vad ska vara våra kännetecken? Hur ska vi spela?

15 kommentarer
 1. Vi brukade sakna en plan B, nu saknar vi en plan A…

 2. Jag har Hållt på Liverpool sedan jag var 6 , jag är nu 24 år.
  Under all min tid som supporter , har aldrig sett en grupp spelare som verkar så ointresserade att spela för sina fans / tränare / klubben.

  Tränarens misstag ( Brendan rodgers ).
  1. Han har köpt spelare och spelar dom ur position = Markovic , Ings , Gomez , Firmino , osv
  2. Han spelar en target ensam = Benteke har varit bra och tror han skulle vara lysande med någon brevid han så han kunde ( skarva / ta ner och passa ).
  3. Det är oförlåtligt att spela unge Gomez som vänsterback ( Gomez tycker jag ser näst bäst ut i vår back linje , efter clyne spela han som mittback eller sätt han på bänken ).
  4. Hur kan man köpa balotelli & markovic och sedan låna ut dom …? Facepalm
  Markovic är bättre än ibe & firmino som winger alla dagar i veckan , balotelli kunde lirat brevid benteke testa iaf innan du kastar han ändå 16 millar där…
  5. Hans fega taktik och spela Lucas som någon regista … Lucas leiva håller inte Liverpool nivå vi behöver en defensiv CDM som passar bollen snabbt & inte dräller med den.

  Ska han sparkas nu ?
  Ja om det finns ett alternativ som är bra.
  Finns det inget får vi hoppas att vi kommer 6/8 i år.

  YNWA My friends 🙂

  • Om man ska vara liye positiv så såg det betydligt värre ut under Hodgson’s tid än vad det gör nu. Nu har vi i alla fall en ung, talangfylldtrupp med som stora utvecklingsmöjligheter. Då hade vi Paul Konchesky och Christian Paulsen.

  • Å andra sidan hade nog Hodgson kunnat göra något bättre med denna trupp än vad BR gör (även om Hodgson hade bättre mittbackar att jobba med). Inte för att han är en bra tränare men för att få tränare kan göra det sämre än BR.

 3. Suarez fick mig verkligen att tro att BR, var mannen som skulle bygga en nya era och dynasti..
  Men ack vad fort luften gick ur när Suarez lämnade, och vi nu står här med en oduglig och fablande mupp i BR..
  Vi har verkligen inte tagit en mm på lagen ovanför, o ändå har det svajat rejält med bland våra konkurrenter….

  Mitt tålamod är nu över, desto fortare vi kickar han, desto snabbare får den nya managern komma igång och bygga på nåt riktigt.. dessvärre blir det väl en kostsam historia, men att han kvar BR kommer sänka klubben än mer.

  Finns det några realistiska ersättare? Klopp känns som önskenamnet men hur troligt är det?

 4. Fin krönika. Många bra synpunkter. Synpunkter som jag hoppas och antar att FSG också har noterat. Jag undrar verkligen hur deras krisplan ser ut. Förutsätter återigen att de måste ha skapat en sådan, då det var otroligt tydligt hur denna säsong skulle bli Rodgers sista chans att bevisa sig.

  Personligen så är för den långsiktiga planen framför den kortsiktiga. Med det menar jag inte att vi ska låta Rosgers dra oss ner för långt i fördärvet, utan att jag räds ytterligare en manager-omställning med allt vad det gäller i trupp/coach och filosofi förändringar.

  Tror/vet personligen att det finns en jäkla massa talang i detta lag men för tillfälligt så låser det sig och vår coach verkar tyvärr inte längre av att låsa upp denna mentala knut, då det verkar slm han själv sitter fast där.

  Som sagt så ska det bli intressant att följa utvecklingen.

  • Personligen är jag lite frågande inför FSG:s långsiktiga strategi, efter man lät Rodgers vara kvar i somras. Mitt hopp är att detta berodde på att man väntar på en bättre tränare skall bli tillgänglig. För om man har fortfarande har förtroende för Rodgers så blir jag allvarligt orolig, eftersom hans brister och misstag är så tydliga. När man har en mycket lovande men oerfaren 18-årig mittback som förstaval som vänsterback, efter att man värvat för närmare 3 miljarder under 3 år, så finns det inte mycket till långsiktighet i värvningarna.

 5. Blir det inte bättre när Cou, Hendo och Sturre börjar spela igen får BR avgå. Det var ändå våra tre bästa spelare som var borta mot United.

  Tycker inte längre om BRs filosofi med den importerade tiki-takan. Dels fungerar inte idén, men också för att jag tycker det är tråkigt med allt lallande med bollinnehavet. Ge oss en coach som förespråkar lite fart och fläkt, så man iaf blir underhållen under matcherna.

  Tycker ironiskt nog att det vi saknar mest i dagens lag är karaktär. Gerrard som vi släppte har dubbelt så mycket karaktär än hela laget tillsammans.

 6. Fin krönika Tomas,
  Jag tycker våra brister blir tydliga när vi sätts under press tidigt. Backlinjen känns otrygga med bollen och i bästa fall tjongar vi upp den mot Benteke. Både Skertl och Lovren har svårt i passningsspelet, även Mignolet känns otrygg vid bakåtspel. Gomez är ung och spelar på fel kant (har dock klarat sig bra). Clyne tycks tappa i form och sugas i det kollektiva tvivlet.
  Lucas har patent på att slå lösa passningar i sidled eller bakåt. Ideligen sätter han sina medspelare i tidsnöd. Det känns som mittfällt/anfall inte riktigt litar på att de skall få passen, så därför blir de orörliga.
  Vi saknar en Gerrard/Alonso i uppspelsfasen. Can skapade med sin bollsäkerhet stabilitet i uppspelsfasen förra året. Denna typ av fötter hade jag föredragit. Trotts att Sakho känns något stabbig med bollen kanske han borde få chansen? Han spelar gärna i djupled och till rätt adress.

 7. Bra krönika och det är nog så de flesta tänker.

  Att spela med Benteke ensam på topp är ok om man spelar ett sådant spel men då måste yttrar och mittfältare fylla på. Sen vet jag inte riktigt hur det är med de långa uppspelen. Benteke har närmsta medspelare 25m ifrån sig mot eget mål och ändå slår de ballong bollar som han knappt når med huvudet. De måste väl ändå slå bollar som han kan ta ner om han spelar som en isolerad anfallare.

 8. Lite off topic men ändå: Jag uppmanar alla som ansåg att Balo gav allt förra säsongen och hade bra inställning, läs på Sky Sports vad Legenden Gerrard har att säga om Balo. Svart på vitt om Balo!!!

 9. Du beskriver helt och hållet mina tankar!

  Jag insåg problemet med vår(a) isolerade anfallare efter ett par matcher in på förra säsongen och trodde även att BR skulle inse det så småningom. Det ser uppenbarligen ut som att jag kommer få vänta länge innan det kommer inträffa…

  Det värsta är att man tappar lusten att se dem spela. Man vet på förhand hur det kommer se ut, dvs. tempo svagt, idéfattigt och virrigt. TRIST glömde jag.

  Nä, något måste hända. Jag bryr mig inte om vad, bara det leder till det bättre.

 10. Lite off topic..
  Men komiskt att BR på allvar trodde att Kroos var intresserad av att gå till oss ifjol… O bad Stevie övertala 🙂

 11. Mkt bra krönika

  När vi kom tvåa i ligan så frågade man sig, vem är viktigast för liverpool: suarez el BR. Då sa man det seriöst, idag bara man skrattar åt det.

Kommentarer är stängda.