Liverpools sommar visar att man är tillbaka i fotbollens finrum för att stanna.


För några år sedan fick Liverpool nöja sig med att shoppa på storklubbarnas Överskottsbolag. När de rika CL-klubbarna hade handlat färdigt kunde Liverpool välja mellan spelare som de av någon orsak valt att inte köpa. Ibland kunde Liverpool förstås göra ett och annat fynd, men förutsättningarna att skapa ett konkurrenskraftigt lag var otillräckliga – i synnerhet eftersom många ansåg att LFC minsann alltid borde konkurrera om alla titlar, oavsett truppens faktiska slagstyrka. Truppens nivå var inte i nivå med varken utomståendes förväntningar eller klubbens storlek.

Sedan Jürgen Klopps inträde i klubben har mycket förändrats. Tysken har i sammanhanget ovanligt stort tålamod med spelare, men kan likväl vara så hänsynslös som en manager på den allra högsta nivån måste kunna vara. Det är också tydligt att han har ställt tuffa krav på klubbledningen – och att det finns en ömsesidig tillit mellan ägarna, Klopp och andra sportsligt ansvariga.

Klassiska brittiska managers kräver att få bestämma precis allt kring rekryteringar. Ibland litar de på scouter, men då oftast scouter som de har tillsatt själva. Scouter som är deras gamla polare. Klopp gjorde entré i Liverpool med en helt annan acceptans och ödmjukhet inför att experter som FSG tillsatt – typ Michael Edwards – kan vara till stor hjälp. Klopp ser Edwards som en tillgång när en klassisk brittisk manager mycket väl kanske hade sett honom som en belastning istället.

De senaste åren har allt mer börjat klaffa. Fler och fler pusselbitar har kommit på plats. Mohamed Salah var exempelvis en spelare som Edwards ville ha in, vilket Klopp på ett väldigt prestigelöst sätt har varit öppen med i media.

* * *

Liverpools lagbygge har haft en makalös utveckling de senaste 12 månaderna. CL-framgången betydde förstås ökade ekonomiska intäkter, även om experter inom ”fotbollsekonomi” som jag brukar prata med alltid betonar att CL-intäkterna inte är lika viktiga för PL-klubbar i dagens läge, eftersom TV-intäkterna har blivit så enorma inom PL. Det är mycket viktigare för klubbar från andra ligor, men säsongens framgångar innebar förstås mer klirr i kassan även för LFC.

Men, sportsliga framgångar är inte enbart viktigt för att generera ökade intäkter. Det är också viktigt för att kunna attrahera spelare. Just attraktionskraften är någonting som klubben har förbättrat avsevärt under de senaste åren. Många vill spela för Klopp, många vill spela för Liverpool; många vill framförallt spela för Klopps Liverpool. Att klubben har tillräckliga ekonomiska muskler för att göra LFC till ett konkret val för toppspelare är förstås en nödvändighet, men missta er inte, de spelarna som införskaffats i sommar har tackat nej till andra storklubbar.

Liverpool är tillbaka i finrummet för att stanna.

* * *

Alisson är självklart en fantastisk värvning.

Liverpool behövde en målvakt. Alisson var den bästa målvakten på marknaden.

Klubben hade is i magen. Initialt krävde AS Roma hela £90 miljoner för att släppa honom. Liverpool väntade och väntade – och satte slutligen in sin stöt. Övergångssumman blev stor, men rimlig sett till hur dagens fotbollsvärld ser ut.

Alisson är en komplett målvakt. Att jämföra honom med Karius är som att jämföra van Dijk med Klavan. Klasskillnad rakt igenom. Allt kommer att bli lite bättre med Alisson. Färre skott kommer att passera honom. Utespelarna kommer att känna sig tryggare. Till och med spelvändningarna kommer att bli bättre av brassens mycket skickliga iscensättande.

Det är också en stor prestigevärvning. Vi som tidigare handlade på ÖB kan numera  köpa de allra finaste spelarna. Vi bör vara stolta över faktumet att både världens dyraste back och världens dyraste målvakt representerar Liverpool. Det är kul, inte jobbigt!

* * *

Klopp har antytt att det kanske inte blir fler köp i sommar, men många insatta journalister är övertygade om att Liverpool fortfarande letar efter en ersättare till Coutinho. Sökandet tog som bekant klubben till Nabil Fekir; kanske kommer man att rikta blickarna någon annanstans om han av någon orsak inte går att lösa.

Bli heller inte förvånade om de tre målvakterna bakom Alisson vill lämna. Om Liverpool tappar alla tre – Ward uppges redan vara aktuell för Leicester – kommer man förstås att införskaffa en backup-målvakt också.