I sociala medier har man kunnat följa Björn Melins(@bokstavstrogen) arbete med hans bok om Liverpool, nu är boken klar och snart ute i affärerna. Vi har fått läsa boken och det är verkligen en underhållande stund man bjuds på i det här verket, som har något både för oss som följt klubben länge och för de som är nya i sitt supporterskap.

Det räcker egentligen med att titta på omslaget till den här boken för att man ska vilja kasta sig över den, för är det något tillfälle som ligger nära hjärtat hos oss supportrar så är det när Steven Gerrard jublandes lyfter Champions League-bucklan mot himlen. Den där kvällen i Istanbul 2005 är ett fantastiskt minne och just den bilden passar bra som omslag till den här boken, en bok som är en renodlad till hyllning till den klubb som vi älskar. Som supporter av ett engelskt lag har man fått vänja sig vid att läsa om klubben på engelska, alternativt invänta svenska översättningar, men det här är något så unikt som en bok som Liverpool som är skriven med svenska som originalspråk. Författaren Björn Melin har faktiskt varit med på vår sida tidigare, bland annat var han en av de profiler som tippade Europa League-finalen härom året.
Melins bok är väldigt snyggt utformad. Den innehåller rikligt med bilder till texterna, varvat med olika topplistor, elvor och personliga reflektioner. Just den personliga prägeln som jag tycker att många av texterna i den här boken har gör den mer intressant att läsa och jag tror att många av oss kan känna igen oss redan i inledningen, där han berättar om vägen in i sitt supporterskap. Vi har alla olika anledningar till att vi håller på klubben, trots det tycker jag att man ofta hittar delar som stämmer överens med varandra när man får höra om hur andra blivit frälsta.

Boken är indelad i tre delar:
Pregame, som är en historisk tillbakablick i klubben.
It´s of to the match we go, där Melin tagit ut en elva med spelare, som han fattat tycke för av olika anledningar. Flera av spelarna intervjuas också i boken.
Extra time, där får vi träffa profiler som bl.a Nilla Fischer och Anders Bjuhr, som berättar om sin relation till Liverpool Football Club.

Som jag skrev inledningsvis är det här en bok för alla som av någon anledning är intresserade av Liverpool, den är lättillgänglig och . Ett avsnitt i boken som jag läste extra noga var det då Melin träffat och intervjuat en av överlevarna från Hillsborough. Att få ögonvittnesberättelser från tragedin är alltid gripande och den här berättelsen var inget undantag. Att få läsa om hur det var där på läktaren lämnar nog ingen opåverkad, minst lika starkt var det att få en inblick i hur tiden efteråt var och hur man levde vidare efter det som inträffat.

Överlag tycker jag att det första avsnittet ger en kortfattad och bra bild av grunderna i Liverpool, det är inte så djupgående, men man får läsa om klubbens tillkomst och om rivaliteten till Manchester United. Jag kan tänka mig att det varit svårt att göra en begränsning här, för vad som ska tas upp och hur det ska tas upp. Klubbens historia är något som man skriva hur mycket som helst om. Melin gör dock en bra avvägning och skriver på ett sätt som skulle kunna få även en oinvigd att förstå varifrån vår klubb kommer. Just lättillgängligheten är en av bokens styrkor, det är tydligt att Melin önskat skriva en bok som alla kan ta till sig och där tycker jag att han lyckats.

I bokens andra del får vi möta en mängd spelare som Melin av olika anledningar fattat tycke för eller blivit intresserad av. Vi får läsa både om våra största profiler och spelare som florerat i utkanterna av våra trupper de senaste åren. Vissa av spelarna har Melin fått intervjua och personligen fastnade jag mycket för avsnittet om Howard Gayle, den förste mörkhyade spelaren att spela i Liverpool. Att höra honom berätta om hur det var att komma fram som spelare i England under en period där rasismen var så pass utpräglad var tankeväckande och det är svårt att tänka sig att det här faktiskt inte var speciellt länge sedan. Överlag är det intervjuerna som jag tycker är bäst i den här delen, flera av de spelare som Melin mött är väldigt öppna och att läsa hur Damien Plessis och Kristoffer Peterson berättar om hur hade det under sin tid i klubben är väldigt intressant. Steven Gerrard och Kenny Dalglish är, som sig bör, givna inslag i den här delen också, kortfattat får man veta varför de är så pass viktiga namn för Liverpool FC.

Den sista delen innehåller en blandning av möten med profiler med koppling till klubben och startelvor med olika teman, en lättsam avslutning på boken som jag läste med stor behållning. Extra underhållande var det att läsa drömelvan från en av de mest kända imitatörerna runt klubben, man kan lugnt säga att det bjuds på några speciella namn.
Helhetsintrycket av den här boken är positivt. Vad man får ut av att läsa den beror till stor del på vilka förkunskaper du har av Liverpool Football Club, men oavsett vad du vet sedan tidigare så kommer du att möta sådant du inte hört, du kommer att möta sådant som du kanske hade glömt bort och du kommer att förstå ännu mer varför vi älskar den här klubben. Man behöver inte läsa boken från pärm till pärm, man kan välja något man är intresserad av för stunden eller slå upp ett avsnitt på måfå. Är man helt ny som supporter är det här en bra introduktion. Är man gammal i gamet kan man förnöjsamt läsa och vara stolt över vad vår klubb är och har uppnått genom historien. Är det så att man har nära och kära som inte riktigt förstår hur man kan vara så fascinerad av en fotbollsklubb – Låt dem läsa boken, så kommer de förhoppningsvis att förstå.

Boken finns bland annat att köpa på Bokus

2 kommentarer
  1. När släpps den? På Adlibris kan man inte köpa den än 🙁
    Måste ha den!!!

    • Boken släpps 25 juli, den går att köpa nu på Bokus, länken i texten är ändrad så du kommer dit om du klickar nu.

Kommentarer är stängda.