[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Aly Cissokho ryktas vara i stort sett klar för Liverpool. Det rör sig om ett ettårslån med en avgift på cirka £800 000 och därefter en köpoption för £3-4 miljoner beroende på vilken källa man tror. Möjligtvis kan köpoptionen aktiveras automatiskt om Cissokho spelar ett visst antal matcher i Liverpools tröja.

Jag har aldrig varit en av Cissokhos största beundrare – men jag har inte varit en av hans största kritiker heller.

I grund och botten är den numera 25-årige Cissokho en överskattad spelare. Många blir besvikna över att en spelare med hans CV inte är bättre. Han har trots allt spelat Champions League för tre olika klubbar – Porto, Lyon och Valencia – och skaffat sig gedigen erfarenhet, men framförallt har han haft höga prislappar, då i synnerhet när han flyttade från Porto till Lyon för €15 miljoner.

Vid den aktuella tidpunkten för Lyon-flytten, det vill säga sommaren 2009, var han en hypad spelare. Han hade egentligen inte spelat särskilt länge i Porto, men han hade imponerat desto mer. Många minns säkert den extremt märkliga Milan-sagan, där den italienska klubben skyllde på dåliga tänder(!) och därför drog sig ur affären. Berlusconis klubb hade förmodligen inte tillräckligt med pengar för att köpa Cissokho och tandhistorien var nog bara trams. I synnerhet då det aldrig presenterades några bevis för att Cissokho skulle ha haft dåliga tänder…

 

Aly

Nåja, jag tror absolut att detta är en bra deal för Liverpool, om avtalet med Valencia blir som det ryktas om. Det finns absolut bättre vänsterbackar än Cissokho på den globala marknaden – men det finns knappast någon som är lika bra och som kostar ett fåtal miljoner pund att köpa loss. Man ska dock ej glömma att Cissokho, med sitt gedigna CV, knappast är en lågavlönad spelare.

Cissokho är som sagt erfaren. Han har spelat i tre starka ligor och hela 36 CL-matcher. Som spelare är han atletisk; springer snabbt, bra acceleration, kondition och fysiskt stark. Han är däremot ingen särskilt bra passningsspelare, vilket gör att Liverpools intresse är något överraskande.

Än dock, Liverpool har troligtvis scannat av marknaden och där finns inte många bättre vänsterbackar än Cissokho. Det bästa alternativet – Lucas Digne – var ju en spelare som LFC var ute efter, men som PSG lyckades ro hem efter att ha vunnit en dragkamp mot framförallt Monaco.

Om Cissokho ansluter till Liverpool bör man inte betrakta honom som en stjärnvärvning. Snarare något som konkurrerar med Jose Enrique på ungefär lika villkor som spanjoren. Jag tycker visserligen att Cissokho är bättre – men det är endast marginellt. Förhoppningsvis kommer Enrique att höja sig av att få seriös konkurrens om sin plats. För laget som helhet är det naturligtvis bara positivt med två etablerade alternativ istället för ett på vänsterbackspositionen.

Just nu är framtidsmannen Jack Robinson ingenting annat än en man för framtiden, men jag har väldigt stora förhoppningar om att 19-åringen ska utvecklas till en riktigt bra vänsterback på sikt.