[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde är originaltiteln på en novell som Robert Louis Stevenson skrev i slutet av 1800-talet. Berättelsen handlar kortfattat om en person med två helt olika sidor och illustrerar människans inneboende förmåga till både ont och gott.

Hide

Den här säsongens Liverpool har också haft två sidor. En bra och en dålig. Den bra är naturligtvis lagets fantastiska offensiva spel, som är nästan overkligt bra. 82 gjorda mål på 30 ligamatcher är magiskt bra. Lagets kollektiva offensiva spel är bra, likaså de individuella prestionerna. Man har sylvassa spelvändningar, men kan även luckra upp samlade försvar och göra mål på fast situationer. Det är en härlig variation!

Defensiven lämnar mycket i övrigt att önska. Framförallt har lagets mittbackar – ja, i stort sett allihopa – levererat grova individuella försvarsmisstag. Den stora spridningen bland truppens mittbackar är oroväckande, med tanke på att man inte kan isolera misstagen till en enskild spelare. Då hade åtgärden varit enkel; peta den spelaren.

Liverpool ligger tvåa i Premier League. Anfall har varit bästa försvar hittills. Den senaste matchen illustrerade detta bra. Laget släppte in 3 enkla mål men producerade 6 framåt. Vinst med 6-3 mot Cardiff. På bortaplan!

Brendan Rodgers lagbygge lever inte upp till den gamla klyschan att man minsann bygger lag bakifrån – men är det inte så att man bygger titelvinnande lag bakifrån? Kan Liverpool verkligen vinna ligan med den här typen av defensiv instabilitet? Jag tvivlar.

Det känns fortfarande osannolikt att uttala detta faktum; Liverpool kan faktiskt vinna Premier League. Det känns overkligt. Därför är anmärkningarna egentligen ett lyxproblem. Nyckelmatcherna blir definitivt drabbningarna mot Chelsea och Manchester City på Anfield.

Det är två olika typer av motståndare. Chelsea är en tunga, effektiva men ganska trista lagmaskinen som bara vinner och vinner. José Mourinho skiter i om han vinner med 1-0 eller 4-0, även om 6-0-krossen mot Arsenal senast säkerligen var skönt för portugisen. Hur som helst, mot Chelsea kan inte Liverpool hålla på ge bort mål. Jag törs lova att man inte kommer att göra 6 mål på Mourinhos mannar, om man säger så.

City stänger inte ytorna lika bra som Chelsea, men de släpper också in få mål. I skrivande stund har LFC släppt in 38, Chelsea 23 och City 27 men lagen har inte spelat exakt lika många matcher. City har en fruktansvärt stark offensiv och är ett relativt komplett lag. Inte heller denna motståndare kan besegras om man ger bort mål. Liverpool kommer inte att kunna sätta 6 bollar på City heller.

Det är ingen tillfällighet att Liverpool förlorade bortamatcherna mot både Chelsea och City. Det är heller ingen tillfällighet att de är de största titelutmanarna. Ytterligare en sak är också klar; Liverpool är en underdog i jämförelse med 'the big spenders' City och Chelsea. En underdog som måste slipa bort de defensiva misstagen om man ska kunna fightas om titeln på allvar.

28 kommentarer
  1. Vi har dock gjort fina matcher med stark defensiv, som mot Man U, Spurs och Arsenal.., men då har hela laget från forward till målvakt jobbat till 100% under 90 min.

    • Inte för att ta något ifrån vårt lag men ärligt talat har det inte varit lag i form vi mött så som det kommer att vara när vi möter City och Chelsea.

    • Fast när vi mötte Arsenal så hade de en förlustfri svit på 7 matcher i ligan, varav 6 vinster.

  2. Defensiven brukar fungera bättre mot svårare motstånd tycker jag. Våra spelare skärper sig och är mer taggade i toppmatcher vilket bådar gott inför CL.

  3. Vi ska komma ihåg att även om försvaret har sett svajigt ut, så har vi inte åkt på någon överkörning med 5-6 insläppta mål som flera av våra konkurrenter gjort under säsongen, utan det är mer att vi släppt in mål oftare under säsongen. Mot topplagen har vi dock inte släppt in fler än två mål som mest, om man bortser ifrån Everton borta som slutade 3-3.

    • 0-3 mot Hull skulle jag vilja påstå var en sådan match…

    • 1-3 och nej det var ingen sådan match.

    • Glömde bort poängen med möten mot topplagen. Men skulle väll likväl vilja kalla det en genomklappning.
      I min bok så är 0-3 eller 1-3 mot Hull ofösvarbart i min bok.

    • Visst är det oförsvarbart, men 3 insläppta är inte samma som 5-6, och 3 är också det mesta vi släppt in i en match den här säsongen, även om det hänt ett flertal gånger tyvärr.

    • Ja det är säsongens uslaste insats men den skedde också innan serien vände, vi har utvecklats mer och mer ju längre säsongen gått. Vår förlust mot hull är jämförbar med Arsenals och Chelseas förluster mot aston-villa, inte riktigt som de stjärnsmällarna Arsenal och Tottenham stundtals blivit förnedrade i.

    • Fast är inte 0-3 mot Hull som 0-6 mot City? Blir ju hellre slagen av ett bra lag.

      Förstår självklart era poänger. Och är medveten om att jag säkert driver iväg drån just de poängerna för varje inlägg jag gör.

      Men jag måste ändå trycka på att känslan att släppa in 3 bollar mot Milan, Barcelona, PSG eller City är lättare att acceptera än mot Hull, Swansea, Stoke och Cardiff.

    • Nja, tycker det är en viss skillnad ändå. Att släppa in 3 mål, oavsett motstånd, är inte lika förnedrande och moralsänkande som att åka på 5-6 i baken. Det må vara irriterande, men tar faktiskt hellre en sådan förlust, som man vet mest beror på dålig inställning eller en dålig dag på jobbet, än att bli krossade av en direkt konkurrent om CL- eller förstaplatsen.

      Att förlora mot Hull fungerar förmodligen mer som tändvätska inför nästa match, medan en storförlust mot en konkurrent kan sätta sig i huvudet. Arsenal t ex har ju haft ett bra försvarsspel generellt i ligan, men klappat igenom mot några toppkonkurrenter.
      En tillfällighet, eller något mentalt? Samma med Tottenham.

  4. Ang. Gerrards 9 gula kort och risken av att bli avstängd 2 matcher om han drar på sig ett till innan andra söndagen i april (vilket han förmodligen kommer göra), tror ni han ser till att få ett gult nu mot Sunderland för att vara avstängd mot W.Ham och Tthm för att vara tillbaka till matchen mot City?

  5. Alltså.. Jag vägrar att tro att det här med gula kort i cuperna läggs till PL korten. Av den anledningen att alla lag inte har samma förutsättningar med olika antal matcher osv..
    Och jag har inte sett någon källa där det bekräftas att så inte skulle vara fallet. Olsson är ju avstängd nu efter 10 gula. Gerrard har 7 PL gula nu enligt PLs hemsida.
    Verkar ju osannolikt att det skulle vara på ngt annat sätt men bevisa mig fel. 😉

    • Jag hoppas jag har fel 🙂 Och någon ordentlig källa kan jag inte hänvisa till utan jag har helt enkelt baserat det på några kommentarer som hävdade detta och även en post på någon utav alla Liverpoolfansidor som jag följer på facebook. Men detta har plågat mig i några dagar nu, hoppas Stevie och Rodgers är uppdaterade och tar bästa möjliga beslut!

  6. Tror nog vi får ge upp ligatiteln i år, Chelsea ligger förvisso bara en poäng före förhoppningsvis efter 31 matcher. Man har då LFC borta som enda svåra match kvar.. Resterande sex är Crystal Palace, Stoke, Swansea, Sunderland och Cardiff..

    City har åtminstone Utd, Arsenal, Everton och oss kvar, dessutom samtliga på bortaplan. Southampton hemma också, ska väl vara seger där men man kan alltid hoppas.

    • Du startar med ett påstående och fortsätter med argument som man snarare kan tolka som att vi har chans och inte att vi kan ge upp.

      Mot Chelsea har vi allt i egna händer då dem bara är 1 poäng före. City behöver tappa 1-2 poäng någonstans om vi slår dem, vilket kan ske då de har flertalet svåra matcher. Men det är nog att vinna resten eller tappa max 2 poäng som krävs för titeln. Jag tror iaf Liverpool kommer göra över 100 mål den här säsongen, in brendan we trust!!

    • Tycker att min redovisning av lagens resterande matcher för året i sig styrker min tes. Vi har allt i egna händer mot Chelsea, ja, men det är också den enda svåra matchen för de.

      Vi ska möta City, Chelsea och Spurs under den här tiden.. Jag tror inte att vi vinner resterande matcher vilket vi måste.

    • Stoke o swansea finns möjlighet för poängtapp.

  7. Tycker många gör det väldigt enkelt för sig och hänger ut lagets MB som enda problemet och svaga länken!

    Hur många andra topplag har exempelvis aly o flano på ytterbackarna?? Flano har tagit jättesteg, men sist såg man att han inte alls var på tårna.

    Hade vi fått in typ, zalabeta, evra, ivanovic klass Mm är jag övertygad om att vi släppt in min 10 färre…

    Sen har vi ju ett uttalat offensivt spel, där MF har ganska fria tyglar och är något ovana i def..

    • En spelare som Gerrard och vår uppställning, 4-4-2 med diamant är inte en bra uppställning defensivt, men den är bra offensivt, tycker det är skönt att vi tror på oss själva och vet att vi kommer göra fler mål än motståndaren. Du har alltså rätt i att det inte är försvarets fel då de lämnas alldeles för sårbara med vår taktik men det är 3 poäng som räknas, är helt säker på att vi kommer ha en helt annan uppställning mot Chelsea t.ex rent formationsmässigt och då blir också defensiven bättre.

    • Tycker även Mignolet och hans (o)förmåga att styra och dominera sitt straffområdet ska vägas in…

    • 10 mål hade vi ju kunnat undvika utan deras indianare och klantiga självmål..

  8. Kan vi lägga titelsnacket åt sidan? Vi skall först klara oss till CL!

  9. Tror som någon nämnde här ovan, vi har inte chansen på ligatiteln iår men det är jäkligt kul att vi är i närheten. Att vi skulle få en CL-plats i år trodde jag inte en knyst på när säsongen drog igång, men ändå är vi nu så gott som klara. Vågar inte tro förrän det är klart rent teoretiskt, Everton ser ruggigt starka ut 🙂

    Får vi till ett mer balanserat lag nästa säsong, med starkare ytterbackar och en tuff cdm (M’Vila eller liknande) och en bredare trupp. Då kan vi vara med och slåss på flera fronter samtidigt. Är dock orolig över att Real Madrid kommer göra allt i sin makt för att få över Suarez dit, tror att de inte vågade gå all in i somras då de inte visste status på denna man. Nu när han har chansen att vinna guldskon, då kommer han bli otroligt attraktiv runt om i Europa. Men visst, hoppas och tror att han vill följa sin dröm och spela för Liverpool i CL 🙂

  10. Klart som fan att vi kan ta hem ligan. Både City och Chelsea borta hade vi kunnat få med oss oavgjort.
    Nu har vi hemmaplan och kommer förhoppningsvis få med oss en del domslut vi borde fått med oss i de matcherna.
    Jag kommer aldrig att ge upp ligan så länge det finns en möjlighet att vi kan vinna den.

Kommentarer är stängda.