[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Liverpool har trots sina resultatmässiga framgångar väldokumenterade försvarsproblem. Således är det extra intressant att granska potentiella försvarsvärvning inför sommarens transferfönster. Den här gången har turen kommit till Cardiffs försvarsbjässe Steven Caulker.

Den 29:e december 1991 föddes Caulker i Feltham, som ligger i sydvästra London. Han tillbringade ungdomsåren i Tottenhams ungdomsakademi. Precis som så många andra unga britter har han upplevt ett antal utlåningar; Yeovil Town (2009-2010), Bristol City (2010-2011) samt Swansea City (2011-2012). Hos de sistnämnda hade Caulker en viss Brendan Rodgers som manager när han spelade 26 matcher och hjälpte Swansea att stanna i Premier League.

Säsongen 2012-2013 var det meningen att Caulker skulle etablera sig i Spurs. Ett nytt fyraårskontrakt skrev sommaren inför säsongen och i slutändan gjorde han sammanlagd 28 framträdanden med både ligan och cuper inkluderat.

Detta räckte inte för Caulker, som ville flytta vidare för att få regelbunden speltid. Nykomlingarna Cardiff City såg möjligheten och köpa loss honom för hela £8 miljoner. Där har Caulker varit helt given i startelvan och haft en ledande roll under hela säsongen.

Caulker har även testats i landslagssammanhang. Han representerade Storbritannien i OS 2012 och gjorde sin A-landslagsdebut i ”Zlatans match”, det vill säga träningsmatrchen mellan Sverige och England. Det är hans enda landskamp hittills och han gjorde faktiskt ett mål, även om det knappast var hans mål som man minns efter den matchen. Sedan dess har han varit kallad till ett antal landslassamlingar och är en outsider till en VM-plats, men då handlar det om att fylla ut truppen snarare än att spela.

Caulker_2

Det har cirkulerat rykten som gjort gällande att Liverpool är intresserade av Caulker. Det är ärligt talat ganska naturligt att den typen av rykten har uppstått, med tanke på att Liverpool har försvarsproblem och detta är en spelare som Rodgers känner till väl sedan tidigare. Rodgers gillar som bekant att värva spelare som har etablerat en relation med, vilket Fabio Borini och Joe Allen är exempel på. Samtidigt är Rodgers inflytande över värvningarna oklart, då FSG rekryterade en transferkommité häromåret och de förefallet ha dragit i transfertrådarna sedan dess.

Hur som helst, Caulker är en intressant spelare som många lag säkert scoutar. Han är främst en väldigt fysiskt stark mittback med ett huvudspel av hög klass. I luftrummet agerar Caulker med stor pondus och han utstrålar vinnarmentalitet. Det är alltid härliga egenskaper att ha i ett lag, men det räcker inte som kvalifikationer för en mittback i dagens spelande Liverpool.

Caulker är helt okej i passningsspelet. Jag tycker inte att han är utmärkande bra, men han sköter passningsspelet på ett acceptabelt sätt. Där har jag ingenting att anmärka på.

Min stora anmärkningar rörande den här spelaren är helt klart långsamheten och spelförståelsen. Caulker är synnerligen seg i vändningarna, vilket knappast skulle vara gynnsamt i ett lag med hög backlinje. Det funkade skapligt i Swansea när de överraskade ligan, men min känsla är att Ashley Williams var en starkt bidragande orsak till detta.

När man granskar Caulker är det nämligen uppenbart att hans spelförståelse och positionsspel inte är det bästa. Då menar jag framförallt när motståndarna kommer i snabba anfall och den försvarande backlinjen måste ta snabba beslut i spelet utan boll. Caulker hamnar ofta i fel position i Cardiffs extremt läckande försvar. Nu är han inte huvudorsaken till deras urusla försvarsspel, men i dagsläget är han definitivt inte redo att organisera ett försvar på PL-nivå.

Williams

Med Williams vid sin sida hade Caulker en smart ledartyp som organiserade hans positionsspel. Och positionsspelet blir extra viktigt för en spelare som är långsam i vändningarna. Jag kan förstå att många gillar Caulker för hans huvudspel och inställning, men tills han blir smartare är han ingen spelare för något av topplagen.

Om Cardiff åker ur ligan, vilket de troligtvis kommer att göra, bör Caulkers köpare (jag antar att han kommer att flytta) inte betrakta honom som en försvarsgeneral som ska organisera försvaret, utan istället som en framtidsspelare och ett komplement till en rutinerad försvarsgeneral.

Micah Richards

Jag skulle vilja jämföra honom med Micah Richards när denne spelade mittback tillsammans med Richard Dunne i Svennis Manchester City. Då var Richards en individuellt bra spelare – ja, bättre än Caulker, då jag tycker att han är betydligt smidigare – men beroende av den erfarna ledartypen Dunne som organiserade positionsspelet, vilket underlättade väldigt mycket för Richards.

I sommar kommer troligtvis både Richards och Caulker att flytta. Om jag hade blivit tvungen att välja någon av dessa, hade det blivit Richards trots dennes skador. Hans överlägsna smidighet och mångsidighet gör att han vinner på knockout i ”head-to-head” mot Caulker, åtminstone i min bok.

8 kommentarer
 1. Är Sakho en ”försvarsgeneral” i era ögon? För i så fall skulle det väl funka med antingen Caulker och Richards i backlinjen. Richards är väl rätt snabb dessutom så skulle nog välja honom också!

  • Det skulle jag mycket väl kunna kalla Sakho, men frågan är om han inte måste lära sig språket bättre innan han kan organisera Liverpools backlinje? Jag tycker ändå att Caulker är för långsam för att spela i ett topplag. Ja, Richards är annorlunda, han har även mycket bättre ’recovery speed’. Kommer förresten ytterligare ett dylikt inlägg imorgon, men om en annan spelare förstås 🙂

 2. Mer sånt här! Det är så jag får folk som inte är Liverpoolfans att läsa bloggen!

 3. Berättade för en polare till mig som är Spurs-fan att Liverpool enligt rykten är intresserade av Caulker! Han skrattade till och sa; ”Skönt! Då slipper jag oroa mig för att han kommer tillbaka till Tottenham!”
  Jag har också känslan av att Caulker helt enkelt inte är bra nog för Liverpool.

 4. Caulker känns som ett transfertarget om vi skulle missa fjärdeplatsen. Dock ser jag inte honom som mycket bättre än Wisdom eller Ilori. Richards däremot är mer intressant då han även kan spela HB. Ett orosmoment är hans skadehistorik samt att han spelat så lite de senaste åren.
  Sen vill jag hellre se Johnson stanna än att vi tar in tex en spelare som Sagna eller Ashley Cole. Synd att Montoya kritat på ett nytt kontrakt då jag hoppats på honom.

 5. Caulker är för dålig för oss tycker jag. Alldeles för långsam.

  Pelle2x och jesperess, jag har en fråga till er.
  Om vi går till CL, vilka spelare tycker ni LFC ska värva och som även känns realistiska…
  Som gör att vi kan fortsätta utmana kommande år.

 6. Haha! Ja den artikeln bara måste jag visa honom! 🙂

Kommentarer är stängda.