Cech

Den tjeckiska målvaktsjätten är fortfarande en av världens bästa målvakter och verkar vara på väg att byta klubb i januari. Liverpool kommer troligtvis aldrig att få ett bättre tillfälle att lösa målvaktsproblem en gång för alla.

Chelsea har egentligen för bra målvakter. Att ha både Petr Čech och Thibaut Courtois är verkligen symboliskt för hur ett fåtal klubbar har för många världsklasspelare i sina trupper. Det var naturligtvis givet att Courtois förr eller senare skulle förpassa Čech, trots att den sistnämnde inte har gjort sig förtjänt av att bänkas. Nu är det oförtjänta bänknötandet ett faktum för Čech – som av allt att döma verkar vilja lämna Chelsea redan i januari.

Med sina över 300 PL-matcher för Chelsea och 111 landskamper för Tjeckien är Čech en snudd på läskigt rutinerad spelare, men det är lätt att glömma att han fortfarande bara är 32 år. Det är ingen hög ålder för en målvakt. Det är inte ens en överdrift att Čech kan ha 6-8 bra år kvar mellan stolparna. Det vore med andra ord rent felaktigt att kalla honom för en kortsiktig lösning för den klubb som snappar upp honom.

Med den bakgrunden är det enkelt att förstå varför Čech vill lämna och varför det finns intresse för hans tjänster. När man talar om tjeckiska spelare ska man heller inte glömma att deras landslag har gjort en fantastisk start i EM-kvalet, där de leder Grupp A med maximala 12 poäng på de 4 första matcherna. Landslagets utveckling gör att de bör betraktas som en genuin outsider i kommande EM-slutspelet, även om de naturligtvis måste bli helt klara först. Hittills ser det åtminstone mycket bra ut.

Det saknas förstås inte intresse för Čech. Enligt The Daily Mail är Liverpool, Arsenal, AC Milan, Roma och Real Madrid intresserade av den meriterade målvakten. Chelsea prislapp ligger på £7 miljoner. Han är givetvis en högavlönad spelare, men Liverpool bör kunna frigöra utrymmet i lönebudgeten genom att exempelvis skeppa iväg Glen Johnson, vars lön troligtvis ligger på ungefär samma nivå (över £100 000/veckan).

Förra månaden sa Čechs agent Viktor Kolar att ”Han vill till en klubb där han får spela regelbundet i Champions League och det är hans största målsättning. Han vill spela centralgestalt i en trupp hos en storklubb.” Däremot var Kolar osäker på om en flytt kan bli av i januari, eftersom behovet hos storklubbarna kanske inte finns: ”I fotbollsvärlden kan du aldrig utesluta något helt, men om du sätter ihop fakta med Petrs ambitioner som toppmålvakt, återstår inte allt för många alternativ,” sa agenten och fortsatte ”Om vi tillägger att det faktiska behovet hos dessa klubbar att ta in en målvakt i vinterfönstret är litet, så förstår du att chanserna för en övergång under de närmaste veckorna eller månaderna inte är särskilt stora.”

Två klubbar som kanske redan har hört sig för till Kolar(?) efter intervjutillfället är Liverpool och Arsenal, som ju enligt The Daily Mail är intresserade – och som ju helt uppenbart skulle bli bättre lag med Čech mellan stolparna. Jag tror att Čechs tillgänglighet kan vara en fantastisk möjlighet för Liverpool att lösa målvaktsfrågan. Han håller otroligt hög klass och sprider ett lugn mellan stolparna, vilket lagets virriga försvar skulle må väldigt bra av att få in.

Chelsea bör rimligtvis kunna sälja Čech till Liverpool om han vill genomföra flytten. Dels bör de vara lojala mot en klubbikon som Čech, dels bör de inte betrakta Liverpool som ett hot den här säsongen. Londonklubben sålde trots allt Juan Mata, som innan valts till klubbens bästa spelare, till Manchester United när David Moyes mannar befann sig i en prekär situation. Därför har jag goda förhoppningar om att de skulle kunna sälja Čech till Liverpool. Dessutom bör LFC kunna vara ett attraktivt alternativ för Čech; han skulle bli given målvaktsetta i en storklubb, få fortsätta spela i Premier League och fortsätta bli högavlönad.

8 kommentarer
 1. Vilken dröm det hade varit. Svårt att se det hända dock :/

 2. Cech vore ju onekligen ett tillskott i laget. Han borde hålla ett par år till och till dess har vi förhoppningsvis hunnit plockat fram en värdig ersättare. Tror dock Chelsea känner en viss skeppsism inför att göra affärer med LFC igen. De fem senaste dealarna – Benayoun, Meireles, Torres, Sturridge och Moses – har inte direkt fallit väl ut för Chelsea. Min gissning är att dom helst ser att han går utanför Premier League då jag inte kan se varför dom skulle vilja stärka en rival såsom Liverpool eller Arsenal? Mata? Tja, han dög inte defensivt i Mourinhos lagbygge och ingen annan klubb i världen var villiga att betala den enorma summan av £37m, än ett desperat United med en lika desperat tränare i Moyes. Min gissning är att Cech går till Roma och ersätter Morgan De Sanctis. Kanske återförenas han med sin fd lagkamrat Glen Johnson?

  • har jag väldigt svårt att se. De Gea har varit bra den här säsongen.
   Vad har du för källor?

  • Valdes är hos United och tränar enligt uppgifter.
   Men de beror nog mer på att hans gamla målvaktstränare Hoek jobbar där och inte att han ska skriva på.

  • Det är officiellt bekräftat att Valdes tränar med Man Utd. Bekräftades för några veckor sen.

 3. Tja, skulle vi kunna knyta till oss Petr Čech skulle jag klassa det som ett av de bästa spelarförvärv klubben har gjort på bra länge. Oerhört kompetent och högklassig målvakt. Mignolet skulle lära sig massor av Čech och LFC skulle ha målvaktsproblemet löst för flera år framåt.

  Dock väldigt osannolikt att Chelsea skulle släppa honom till LFC eller att han skulle vilja komma till klubben.

Kommentarer är stängda.