[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Söndag 16:e mars 2014. Manchester United – Liverpool 0-3.

Den nuvarande interna tabellen:

2.   Liverpool76-35
7. Man United46-34

Det som huvudsakligen skiljer sig mellan Liverpool och Manchester United är antalet gjorda mål. Många av Rodgers mannar har presterat på toppnivå, medan Moyes mannar har underpresterat.

Suarez2

Luis Suarez leder skytteligan med 25 mål . Daniel Sturridge är tvåa med 18 mål. Uniteds bästa målskyttar är Wayne Rooney och Robin van Persie, som delar den nionde placeringen. Steven Gerrard har gjort 10. Det som slår mig är även att Southampton har två gedigna målgörare i form av Jay Rodriguez (12) och Rickie Lambert(9).

Suarez och Sturridge har gjort 43 mål tillsammans. Hela United har gjort 46. Rooney och van Persie har skrapat ihop 22 mål. Rodriguez och Lambert 21 mål.

DuoLigamål
Suarez-Sturridge43
Rooney-RvP22
Rodriguez-Lambert21

Southampton må ha en match mer spelad än United, men de är bara 3 poäng bakom. Årets United – både som lag och om man betraktar toppspelarnas prestationer ur ett statistiskt perspektiv – är alltså snarare i klass med Southampton än Liverpool.

Trots Suarez nya kontrakt är dock uruguayanen och Sturridge sammantaget betydligt billigare i drift än Rooney och van Persie. För att inte tala om Lambert och Rodriguez för den delen; Saints-duon behöver knappast skaffa extrajobb för att kunna försörja familjen, men i jämförelse med Uniteds toppduo är deras lönekuvert ganska små.

Anfallsspelet utgörs naturligtvis av fler spelare än endast anfallarna, men det är ändå intressant att studera Liverpools och Uniteds anfallare, och kanske framförallt fundera över varför Liverpools producerar så extremt många fler mål. Visst har inte United någon central spelare som är lika löpstark som Jordan Henderson eller någon yttermittfältare som erbjuder lika snabba och vältajmade djupledslöpningar som Raheem Sterling, men det går inte att bortse ifrån att Rooney och van Persie har stått för många urusla individuella prestationer.

Inom gruppdynamik talar man ofta om att en grupp kan få ut större kapacitet än den sammanlagda kapaciteten av gruppdeltagarnas enskilda kapacitet. Anledningen är att människor kan göra varandra bättre. På samma sätt kan människor göra varandra sämre.
Det är enkelt men sanningsenligt att krasst konstatera att Suarez och Sturridge gör varandra bättre, medan Rooney och van Persie snarare gör varandra sämre. Det är trots allt så att varken Rooney eller RvP får ut sin individuella kapacitet. Deras samarbete är i princip icke-existerande. Min uppfattning är att framförallt RvP är en väldigt egoistisk spelare som inte har någon intresse av att ta uppoffrande löpningar som öppnar upp för medspelarna. I den bemärkelsen är holländaren en egoistisk spelare.

Samtidigt ska vi inte inbilla oss att Suarez och Sturridge inte är stora egon. Förmodligen har de kommit till insikten att det är bäst för samtliga inblandade om laget vinner – och att lagets chanser att vinna är betydilgt större om de hjälper varandra på planen snarare än försöker göra allt själva. Där måste man givetvis åter igen berömma Rodgers för att han har lyckats tygla deras egon och fått de att komma till insikt för vad som är bäst för lagets bästa.

11 kommentarer
 1. Är det fler än jag som skulle vilja ha en eller flera Southampton spelare i LFC. Helst Lallana men även Rodríguez, Lambert, Shaw, Clyne ser intressanta ut. Säkert glömt någon men det jag sett av Lallana ser jag gärna i Liverpool.

 2. Tänkte på en sak till…
  Alla skrek efter mittfältare och särskilt DM(inkl. Mig själv). Detta ser ut att lösa sig med Gerrard och Lucas nu. Och Allens utblommande har ju gjort att vi inte desperat behöver en mittfältare. Jag ser gärna en ung och lovande mittfältare. Vad hände med Will Hughes? Tror ni vi vill ha honom till sommaren. Hoppas verkligen FSG ger BR lite pengar att handla för i sommar. Ska vi vara med och kämpa om CL behöver vi en bred trupp.

  • Det skulle i så fall vara en fysiskt starkare DMF, för att ha den bredden på mitten då det kommer att komma sådana matcher emellanåt.

   In
   Vänsterback
   Mittback (spelande som är högerfotad)
   Def mf (fysisk)
   Kant anf/mitt (snabb)
   Anfallare

   Vad tror Ni? Namn?

  • Jag tycker fortfarande att en DM är prio på sikt, Gerrard kan mer eller mindre när som helst börja dala.. inte minst vid en skada. Nu tror jag dock att han håller 2 år till ifall BR spelar honom lite smart, han kanske inte ska matchas så hårt framöver t.ex. Just nu är förvisso varje match som en cup-final men nästa år kan han inte spela så här mycket om vi ska satsa på CL och inte bara vara med.

 3. Shaw for sure, Lallana hade nog inte varit fel heller, inte dom andra två dock för min del : >

 4. Det märkliga i allt det här är väll det faktum att Rooney och Van Persie endå hade ett ganska bra samarbete förra säsongen. Är det Moyes som har fått det att falla sönder eller är det så att Van Persie nu är ”mätt” efter sin ligatitel och därför inte så sugen på att jobba för laget?

  • Jag tror man glömmer bort hur jävla dåligt Utds mittfält faktiskt är. Dessutom bidrar inte Mata till balansen på något sätt.

 5. Jag vet inte om jag håller med om det sista stycket i det här blogginlägget. Det stämmer angående Suarez och det är väl därför han just nu kanske är världens bästa spelare och även Sturrdige har fått visa sig väldigt bra. Dock tycker jag att Sturridge fortsatt är dum-ego för ofta och tyvärr i allt för klara lägen där chansen till individuellt mål är relativt små men där en pass skulle leda till mål.

  • Vet inte om man ska kalla det dumego men visst finns det lägen han kan passa istället men man ska inte glömma att han är ung fortfarande och bättre beslut kommer med åldern. Sen tycker jag SAS kompletterar varann bättre än ett bra samspel. Coutinho och Sturridge har däremot ett bra samspel. Suarez är mer killen du passar så gör han sin magi själv. Sturre behöver däremot smörpassningarna så han kan sticka ifrån försvararna. Att ha den variationen mellan Suarez och Sturridge är guld värt. Den variationen finns inte ManU eller de andra topplagen möjligtvis bara Aguero och Dzeko.

  • Samtidigt är han inte så ung längre heller. Han fyller 25 i år. Jag tycker att det är dumego när man skjuter ur vinklar där det räcker som målvakt att stå stilla så räddar man bollen, ändå ganska ofta man ser en lack Suarez i dessa lägen. Det har inte med ålder att göra och jag hoppas att han helt enkelt skärper sig, vi har ändå sett att han fått skäll för detta och inte minst när BR böt ut honom mot Everton.. Däe var matchen avgjord förvisso men han är lika målkåt i alla lägen, bra ibland, dåligt ibland… Hoppas att han blir smartare, då har vi ett anfall ingen kan stoppa… Vi är inte långt ifrån det nu ändå.

 6. Injury update på Enrique?? Någon??

Kommentarer är stängda.