. . .

Är Mkhitaryan världens bästa doldis?

Ja, det är sannerligen en befogad fråga. Den 24-årige armeniern är sensationellt okänd i västvärlden sett till den klass som han faktiskt håller.

I Ukraina och naturligtvis även Armenien är alla mycket väl medvetna om att Mkhitaryan håller en ytterst hög klass. Det finns folk som talar om världsklass – och man kan förstå varför.

Den gångna ligasäsongen gjorde Mkhitaryan makalösa 25 mål och 10 assist på 29 matcher. Det är ett galet bra facit – även om den ukrainska ligan knappast håller toppklass. Jag är inte beredd att säga att Mkhitaryan håller världsklass – inte än i alla fall – men jag tycker att man måste konstatera att han håller extremt hög klass ändå. Och att han förmodligen är världens bästa doldis.

Henrikh

Så, vad är det som gör Mkhitaryan så extremt bra och framförallt produktiv?

Detta är en offensiv mittfältare som framförallt är extremt smart och har vältajmade löpningar. Han är även en teknisk och snabb spelare som är väldigt spelintelligent såväl med som utan boll. Sedan har han vad vi svenskar brukar kalla ”näsa för mål” och är helt enkelt otroligt vass i motståndarnas straffområde; duktig på att hitta fria ytor, luckor och så vidare.

Att Mkhitaryan dessutom verkar vara väldigt ödmjuk och jobbar stenhårt för laget är naturligtvis också tacksamt. Han är ingen spelare som riskerar att ”spåra ur” under jobbiga perioder i matcherna.

Jag tror att Liverpool kommer att behöva betala £22-25 miljoner för honom. Mindre än så blir knappast aktuellt, med tanke på hur mycket stålar Shakhtar har.

Det är ett rimligt antagande att, om han kommer, tar Hendersons offensiva mittfältsplats.

Intressant nog för Liverpools del skulle Mkhitaryan och en ny anfallare av god klass – säg typ Muriel – sammantaget troligtvis producera mer än Henderson och Suarez gjorde under säsongen 12/13.