_______________

Det är illa bevarad hemlighet att Liverpool letar efter en ny anfallare, som man helst vill värva redan i januaris transferfönster.

Jag har listor på spelare till alla positioner och brukar kategorisera spelare i tre olika kategorier.

Kategorierna är enligt nedan:

Kategori #1: Stora talanger 17-19 år gamla som gränsar mellan reserv- och A-lag. Sommarvärvningen är Samed Yesil är ett exempel på en sidan spelare, som ligger på gränsen just nu, men som ju troligtvis kommer att bli en framgångsrik A-lagsspelare på sikt. Jag tänker dock inte lista anfallare i denna kategori här, eftersom det inte är den profilen som Liverpools nya anfallare behöver – man behöver någon som kan leverera omedelbart.Kategori #2:
Unga spelare som är 20-22 år gamla. Dessa spelare håller normalt sett en nivå som innebär att de vore användbara rotationsspelare i LFC på kort sikt, med potential att utvecklas till nyckelspelare på lång sikt.

Anfallare som jag gillar i kategori #2: Luis Muriel, Eduardo Vargas, Alexandre Lacazette, Abel Hernandez.

Luis Muriel, 21 år, Udinese – Påminner mycket om den brasilianska legenden Ronaldo. Briljant talang som dessvärre checkade in aningen överviktig till Udineses försäsongsträning. För tillfället har Muriel skadebekymmer, men jag är övertygad om att den här colombianen kan explodera innan säsongen är över. Vore en mycket smart värvning av Liverpool, med tanke på hans potential.

Eduardo Vargas, 22 år, Napoli – Chilenare som jag kollade mycket på när han spelade i hemlandet. Har inte fått det att stämma i Napoli, men besitter stor potential. Vore dock mer högerforward än central anfallare i Liverpools system, vilket utgör ett problem. Annars ett gediget alternativ, då han är en vass avslutare.

Alexandre Lacazette, 21 år, Lyon – Snabb, teknisk spelare som skulle kunna spela på alla tre anfallspositionerna i Liverpool. Har dock inte riktigt fått till det i Lyons A-lag och är inte riktigt den notoriska målskytten som Liverpool verkligen skulle behöva.

Abel Hernandez, 22 år, Palermo – Uruguayan som inte har fått sitt definitiva genombrott i Palermo än, men känslan är att det finns mycket potential att ta. Han är väldigt snabb och kan göra mål på många sätt – både med huvudet och fötterna.

Kategori #3: Unga toppspelare på 23-25 år som redan är mogna att ta betydande roller i A-laget samt kan utvecklas ännu mer på sikt.

Anfallare som jag gillar i kategori #3: Leandro Damiao, Seydou Doumbia, Robert Lewandowski, Adrian Lopez, Martin Harnik, Loic Remy, Pierre-Emerick Aubameyang, Luiz Adriano, Jonathan Cristaldo.

Leandro Damiao, 23 år, Internacional – Brasiliansk OS-skyttekung som är en personlig favorit. Stark anfallare som har bra avslut och är oväntat allround. Bra i luftrummet och urstark när han täcker bollen längs marken. Kan göra oväntade saker med bollen, duktig på att hitta små ytor och komma på skott nära eller i motståndarnas straffområde. Skulle troligtvis kosta £18-25 miljoner.

Seydou Doumbia, 24 år, CSKA Moskva – Ivorianen är väldigt snabb och en väldigt bra avslutare. Vidare är hans allround-spel ganska underskattat och han är stark i kroppen. Skulle ta chansen om CSKA accepterar bud, men han skulle knappast kosta mindre än £18-23 miljoner. Skulle dock tillföra mycket och förmodligen vara värd pengarna.

Robert Lewandowski, 23 år, Borussia Dortmund – Allroundanfallare som tillför mycket och kommer till hur många lägen som helst, men som inte alltid är den mest kliniska avslutaren. Han skulle säkerligen komma till sin rätt som central anfallare i Liverpools spelsystem, men frågan är om han skulle vara den vassa avslutaren som LFC verkligen behöver… Kanske inte den mest realistiska spelaren, då flera storklubbar är intresserade, men har ändå med honom eftersom hans kontrakt går ut sommaren 2014 och Borussia Dortmund kanske skulle kunna få för sig att casha in i januari om de mottar ett fint bud och har ersättare klar.

Adrian Lopez, 24 år, Atletico Madrid – Rörlig och målfarlig anfallare som – med all rätt – har hamnat i skuggan av världsklassanfallaren Radamel Falcao. Det betyder dock inte att Adrian är en dålig anfallare; tvärtom vore han ett bra alternativ för Liverpool, förutsatt att han skulle kosta max £10 miljoner. Samtidigt är känslan att Falcao är på väg bort och då Atleticos logiska val att satsa mer på Adrian, som är en hårt jobbande anfallare med flyt i löpsteget och gedigna avslut.

Martin Hanrik, 25 år, Stuttgart – Snabb och löpvillig spelare som har utvecklat sina avslut under de senaste åren. Missar fortfarande en del chanser, men har ändå förbättrat sin effektivitet avsevärt. Kan spela överallt i ett 3-mannaanfall och vore absolut inget tokigt alternativ. I jämförelse med Lewandowski är Harnik kapabel att spela på fler positioner, men är inte riktigt lika allround i sitt spel. Den största skillnaden är att Lewandowski är betydligt bättre felvänd, men annars är de ganska lika när de spelar central anfallare. En stor skillnad vore dock prislappen – Harnik kostar troligtvis ungefär en tredjedel av Lewandowskis förväntade övergångssumma på £25+ miljoner.

Loic Remy, 25 år, Marseille – Snabb och teknisk fransman som är väldigt duktig på att komma förbi sin motståndare. Inte hypereffektiv, men 27 mål på 60 matcher för Marseille är ändå ett gediget facit i en bra liga. Skulle kunna spela centralt eller på kanterna i Liverpools anfall.

Pierre-Emerick Aubameyang, 23 år, Saint-Etienne – Spännande anfallare som AC Milan hade inom sin organisation under tre års tid, men obegripligt nog släppte på permanent basis. Förra säsongen fick Aubamenyang sitt stora genombrott med 16 mål på 36 ligamatcher för Saint-Etienne och den här säsongen har han fortsatt på den inslagna vägen med 4 mål på de 6 första matcherna. Har även lyckats på A-landslagsnivå, vilket 8 mål på 26 landskamper för Gabon vittnar om. Han är en allroundanfallare, som dock har sina absoluta styrkor i snabbheten och avsluten.

Luiz Adriano, 25 år, Shakhtar Donetsk – Underskattad brasse som har visat sin målfarlighet för Shakhtar både i ligan och europeiskt cupspel. Adriano är främst en snabb djupledslöpande anfallare med bra avslut och är inte minst ett vapen vid kontringar.

Jonathan Cristaldo, 23 år, Metalist Kharkiv – En riktig doldis som har utvecklats producerat kontinuerligt för Metalist Kharkiv. Den här argentinaren är snabb och har vassa avslut. Hittills har han gjort 28 mål på 57 matcher i ukrainska ligan och dessutom fått göra en A-landskamp sedan flytten från Vélez Sársfield i 2011 års januarifönster. Det skulle dock bli svårt för honom att få arbetstillstånd i Storbritannien såvida han inte har EU-pass, vilket jag inte är helt säker på om han har eller ej. Men ändå en spelare som jag tycker är värd att uppmärksamma.Utanför kategorierna:

Fernando Llorente, 27 år, Athletic Bilbao – Spansk centertank som har visat att han klarar av att spela under liknande taktiska direktiv som de Rodgers förespråkar i Liverpool. Blir free agent nästa sommar och skulle således kunna vara tillgänglig för en billig summa i januari. Känslan är dock att han hamnar i någon annan klubb, som exempelvis någon av de största spanska, Juventus eller Manchester City.

Jag tackar definitivt nej till både Theo Walcott och Daniel Sturridge.

En anfallare som jag i princip räknar bort är Demba Ba, då han troligtvis inte skulle klara läkarundersökningen i Liverpool.