Naby Keitas säsongsstart har – sett med neutrala ögon – varit underhållande. Han har blandat lysande insatser och fina mål med mindre lyckade framträdanden och han har redan dragit på sig två röda kort.

Statistiken talar sitt tydliga språk för Keitas minst sagt livliga inledning. Han har spelat nio tävlingsmatcher, fördelat på en i tyska cupen, en i Champions League, tre i VM-kvalet och fyra matcher i Bundesliga. På framträdandena har mittfältaren gjort fyra mål, en assist, dragit på sig fyra varningar och två direkta röda kort.

I Leipzig har han oftast matchats som en av två centrala innermittfältare, medan han i Guinea spelat på ett tremannamittfält. Han har fortsatt att likt förra säsongen spela med stor energi och med stor rörlighet över banan. Keita vill hela tiden spela bollen framåt, vilket gör honom till en sevärd spelare. Han har i många matcher spelat på gränsen, vilket också visat sig i domarnas botbok. Målfarligheten sitter i, men stundtals har han sett något okoncentrerad och frustrerad ut.

Den senaste månaden har gått tungt resultatmässigt för Keita. Han har inte vunnit någon av sina tre senaste matcher. Och vi får gå tillbaka till den 9 september för att hitta hans senaste trepoängare.

Hemma i Tyskland har han fått en del kritik för sin svajiga inledning. Keita har dock inte fått någon kontinuitet i sitt spel. Två kortare skadeuppehåll och avstängningar gör att han missat hälften av Leipzigs matcher. Efter sitt första Mané-liknande röda kort satt han två matcher på botbänken och efter helgens utvisning kommer han vara avstäng i Guineas avslutande, betydelselösa kvalmatch i kväll onsdag.

I helgen drog han alltså på sig säsongens andra röda då hans Guinea blev utspelade av Tunisien. Efter att själv gjort ledningsmålet på typiskt Keita-vis –  där han kom från en djup position in i boxen – tappade laget ledningen. Vid ställningen 3-1 fick 22-åringen det röda kortet efter en hand i ansiktet på en motspelare.

Keita har som sagt fått viss kritik för sina insatser i Leipzig denna säsong. De svaga insatserna har öppnat diskussioner i media gällande att klubben möjligtvis kan överväga att släppa Keita redan i januari. Några kommentarer på den fronten har inte kommit från klubben, och tränare Hasenhuttl uttalade för några dagar sedan ingen oro för att Keita ska hitta tillbaka till förra säsongens form. Coachen menade att skador och avstängningar ställt till det för mittfältaren, och att hans prestationen föregående säsong är svåra att överträffa.

På lördag nalkas det stormatch, då Leipzig ställs mot Dortmund på bortaplan i Bundesliga.

2 kommentarer
  1. Yes, har vi fått ett nytt psykfall i laget? Suarez 2.0? 😀 😀

  2. Enligt whoscored.com har han högst snittbetyg av alla i Bundesliga, så kraven på honom verkar vara hyfsat höga.😀
    Kommer att bli en klassvärvning.
    Tvåa på listan är för övrigt Nuri Sahin, en spelare som nog Klopp är lite sur över att vi inte lyckades spela in i laget.

Kommentarer är stängda.