Som en del av uppladdningen inför matchen mot Leicester kör vi en julpanel på Totaal Liverpool!

* * *

Mer läsning inför matchen:
Införrapport
Q&A med en Leicester-supporter

KloppLFC

* * *

1) Klopps tid i Liverpool började med oavgjorda matcher, som därefter blev segrar, men som nu har blivit förluster. Varför?

Pelle: Det är svårt att förklara. Det känns som att verkligheten har kommit ikapp på något sätt, men samtidigt borde verkligheten inte vara så illa som 0-3 mot Watford. Många kritiserar spelarmaterialet, men hur bra spelarmaterial har de klubbarna som har besegrat Liverpool på sistone? Jag tror stenhårt på Klopp men det känns märkligt att spelet på planen har blivit sämre. Skador är förstås en del av förklaringen, men vid den här tidpunkten på säsongen är inga befriade från skador.

Jesper: Som alltid när det kommer in en ny tränare så lyckas det på nåt sätt alltid bli samma trend som beskrivs ovan – en smekmånad de första matcherna följt av överprestation och sedan en vattenplaning där fordonet antingen glider mot räcket eller så kraschar man rakt in i det, vilket LFC gjort de senaste tre matcherna. Anledningen till förlusterna i det här fallet är ganska enkel, truppen är i sin helhet extremt ojämn vilket gör att man pendlar upp och ner i prestationerna som en blinkande jojo. Det finns inte många spelare i dagens Liverpool som man alltid kan lita på kommer göra en bra match. Sami Hyppiä, Jamie Carragher, Steven Gerrard, Gary McAllister…the list goes on… man kunde alltid lita på att grundstommen och den centrala linjen gjorde en stabil insats oavsett utgång. Det saknas en grundstomme i dagens Liverpool som alltid håller en jämn och hög nivå och därför förlorar man fotbollsmatcher.

* * *

2) Med Sturridge mer eller mindre alltid skadad, hur tycker du att Klopp bör formera anfallet?

Pelle: Jag ser gärna att Origi finns i startelvan, antingen med eller utan Firmino vid sin sida. Så länge Benteke finns på planen riskerar lagets presspel att bli drastiskt sämre och anfallsspelet mer statiskt. Tyvärr är Benteke bättre som inhoppare än startspelare i min bok. Origis och Firminos löpande ger laget en helt annan typ av anfallsspel, som troligtvis passar Klopps högenergiska strategi bättre.

Jesper: Det går att vrida och vända på den här frågan hur mycket som helst egentligen. Benteke passar inte in i Klopps spelsätt, Firmino saknar allt form av självförtroende och Origi är fortsatt ett råämne som kan bli bra, men som i nuläget inte håller för att få starta varje vecka i Liverpool. För mig är det ganska tydligt att ingen av dessa spelare har det som krävs för att leda anfallet ensam på topp just nu. Det man måste göra då är att kombinera anfallspar och det paret jag hade valt att satsa på är Benteke/Origi. Benteke för att han trots allt är en stabil PL-anfallare som när det väl lossnar brukar gå in i ett målstim, och Origi för att han är den anfallare i truppen som är formstarkast just nu.

* * *

3) Leicester leder Premier League. Varför?

Pelle: Jag tror att det beror på en kombination av Claudio Ranieris ledarskap, ett underskattat spelarmaterial där många alltid verkar sträva efter fortsatt utveckling även relativt sent i karriären, och att de har haft lite flyt med skador. Det går trots allt inte att bortse från att Leicester skulle bli kraftigt försvagade om Vardy och/eller Mahrez gick sönder. Det är imponerande att se hur orädda och offensiva de är, men samtidigt lyckas behålla en defensiv balans, mycket tack vare de underskattade mittfältarna Kanté och vattendrickaren. Ranieri och spelarna förtjänar all beröm de får, jag är lika imponerad som alla andra.

Jesper: Från början handlade det nog mycket om ren underskattning från motståndarlagen som inte såg förra årets nykomlingar som något hot mot tre enkla pinnar. I övrigt så har Leicester varit väldigt bra på att utnyttja det som dom verkligen är bra på – nämligen att kontra j*vligt snabbt och vara effektiva när chanserna dyker upp. Ranieri har dessutom gjort det bra som förändrat så lite som möjligt i laget och fått sina spelare att spela enkelt. Precis som Adam Lallana snabbt fick sitt genombrott i Premier League så har Mahrez och Vardy varit i sitt livs form den här säsongen. Bara de två har stått för 28 mål, och gör man mycket mål vinner man som bekant fotbollsmatcher. De två är den överlägset största anledningen till att Leicester leder Premier League och det ska bli intressant att se om man får behålla de båda över januarifönstret, och om de går en liknande framtid till mötes som Lallana i en större klubb.

* * *

4) Just nu är Rodgers arbetslös. Var tror du att han hamnar härnäst?

Pelle: Det beror delvis på Rodgers prestige, dvs om han är villig att ta en lite mindre klubb än Liverpool, eller om han vill ha en lika stor (eller större) klubb. För det är nog inte realistiskt att Arsenal, Manchester United etc vill ha Rodgers. Kommer han att vilja ta en klubb som Sunderland om de ger honom en fet plånbok att värva för nästa sommar? Ett annat tänkbart scenario är att Rodgers efterträder Hodgson som Englands förbundskapten. Hodgson har förvisso många beundrare bland de jämnåriga gubbarna som styr FA, men hans kontrakt går ut efter EM och FA har skjutit upp kontraktsförhandlingarna tills efter turneringen. Jag ser definitivt en möjlig öppning för Rodgers.

Jesper: Det var ju mycket snack ett tag om att Brendan skulle gå in och ta över en spansk klubb med tanke på nordirländarens kopplingar till de södra breddgraderna och att han dessutom talar språket flytande. Men jag tror däremot att han återigen kommer få ta över en klubb på de brittiska öarna – antagligen en stabil mittenklubb i Premier League med förutsättningar att spela fin fotboll. Rodgers gamla klubb Swansea ser ut att behöva hjälp i den nedre delen av tabellen, frågan är om inte det är det hetaste tipset ändå. Var tror ni han tar vägen?

* * *

5) Bör Liverpool värva i januari? Vad behövs?

Pelle: Det är ofta svårt att hitta rätt spelare i januari, men min uppfattning är att Liverpool i ett idealiskt scenario skulle värva tre spelare; en mittback, en vänsterback samt en spelskicklig defensiv mittfältare. Det är dock inte realistiskt att tro att Liverpool ska lyckas genomföra tre så svåra värvningar den kommande månaden. Grujic och Matip, som mycket väl kan bli klara till nästa säsong, låter som smarta framtidsvärvningar. Det vore nog värt att betala några miljoner pund för att få över Matip redan i januari, med tanke på lagets mittbacksskador.

Jesper: Efter den senaste tidens svaga resultat så känns det svårt att svara annat än ja på den frågan. Dock så tror jag vi kommer få vänta till sommaren innan den största förändringen sker. Att en ny förstamålvakt behövs då tycker jag känns rätt självklart. Visst hade Simon Mignolet en fantastisk vår i LFC, men känslan är att han är för ojämn och inte alltid kliver fram i pressade lägen. Misstag kan alla målvakter göra, men i ett lag som ska slåss om topp fyra håller inte belgarens kvalitéer.

Om vi inte ska stirra oss blinda på målvaktsfrågan så behövs det i januari en mittback, en defensiv mittfältare och en renodlad ytter enligt mig. En mittback för att stärka upp ett skadedrabbat mittförsvar, en defensiv mittfältare för att stärka upp och stabilisera mittfältet samt en ytter som kan tillföra viktig bredd till Klopps anfallstänk – Jordon Ibe är duktig och osar potential men har för svag end product. Frågan är om man inte ska hämta hem Lazar Markovic från Turkiet om det saknas prisvärda alternativ.

4 kommentarer
 1. En defensiv mitt skulle inte vara dumt med det är väl lite större klubbar som också drar på just den positionen. Hoppas Klopp har lite koll på den tyska scenen och kan locka hit någon ung hungrig DM.

  Om ni får välja en DM vilken skulle ni välja?

  Som jesper säger borde vi hämta hem Markovic för han borde passa bättre som Winger i ett press spel än som wingback.

  • Jag hade plockat in Tielemans från Anderlecht.

  • Du och resten av fotbollsvärlden, Pelle. Det sjuka är ju att ingen har haffat honom än. Har väl länge setts som Belgiens största talang kanske någonsin.

  • Det verkar som att varken Tielemans eller Anderlecht har varit intresserade av att flytta hittills. Av allt att döma kommer han att flytta nästa sommar. Jag har sett honom 7-8 matcher den här säsongen och han är verkligen inte alltid bra, ganska ojämn, men tror alla kan se potentialen i honom.

Kommentarer är stängda.