Bottenlagen vägrar acceptera en omstart med spel på neutrala arenor om de kan åka ur Premier League – trots att deras tabellplaceringar beror på deras egna prestationer och inte på coronakrisen.

Imorgon kommer PL-klubbarna att ha ett möte för att försöka komma överens om hur säsongen ska slutföras. En klar majoritet av klubbarna är ense om att spel på neutrala platser är ett bra alternativ – men de sex sämsta lagen accepterar bara neutral arena med ett väldigt specifikt krav; att de inte kan åka ur.

Enligt Mirror kräver Norwich, Watford, Aston Villa, Bournemouth, West Ham och Brighton att inte kunna åka ur ligan om man ska slutföra säsongen på neutrala arenor. Av oklar anledning anser nämligen bottenlagen att hemmafördelen inte kan offras för deras del, trots att de ju även skulle slippa att spela på bortaarenor.

Samtidigt rapporterar Mirror att engelska fotbollsförbundet (FA) redan har motsatt sig idén att ingen klubb ska kunna degraderas från Premier League. Relevant i sammanhanget är också att förändringar kring regler relaterade till degradering samt antalet lag i en division måste godkännas av FA. Därför måste PL få med sig FA i beslutet.

Dessutom finns en ekonomiskt stark parts åsikt att ta ställning till. Det är TV-bolagen som har betalat enorma summor för att sända PL och som troligtvis starkt motsätter sig en utebliven bottenstrid. Det skulle trots allt bli mycket färre viktiga matcher och mycket mindre spänning i slutet av säsongen om inga degraderas.

Slutligen kan också vissa spelare vägra spela matcher på grund av riskerna som coronan utgör. Det är någonting som vissa medier menar ligger och bubblar i bakgrunden, men det är oklart om de bara syftar på ett fåtal högljudda spelare eller om det verkligen är ett relevant antal spelare som står bakom en sådan eventuellt strejk om ligaspelet drar igång.