[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Financial Fair Play börjar äntligen sätta sin prägel på transfermarknaden. För syndare som PSG och Manchester City har livet som oändligt rik helt plötsligt blivit aningen tuffare. De har naturligtvis endast sig själva att skylla.

PSG börjar nästan bli komiska att följa på marknaden. De vill verkligen satsa. Och satsa mer. Och satsa ännu mer! De inledde sommarens fönster genom att lägga £50 miljoner på David Luiz. Det ryktas om att PSG och Bayern München budkrigade om Luiz – men trots att PSG vann dragkampen måste tyskarna skrattat mest efteråt.

Nu har PSG försatt sig själva i en knepig sits. UEFA-restriktioner innebär att de inte får spendera mer än 60 miljoner euro netto. Luiz gick på nästan hela den summan, vilket har gjort PSG till en ofrivilligt förlamad aktör på marknaden. Detta är naturligtvis hur praktiskt som helst för konkurrerande storklubbar, som exempelvis Bayern München.

I skrivande stund vill PSG köpa loss Serge Aurier för €9-10 miljoner, men för att kunnna göra detta måste de sälja Christophe Jallet, Clement Chantome och kanske även Adrien Rabiot. Den sistnämnde har bara ett år kvar på sitt kontrakt och jagas av framförallt itailenska toppklubbar. Rabiot vill inte förlänga med PSG – som egentligen inte vill sälja honom – men vad har de egentligen för val? Jag tror att Rabiot kommer att säljas och bli en av sommarens allra största fynd.

PSG:s eviga värvande under presidenten Nasser Al-Khelaifis styre har gjort att klubbens egna produkter inte längre ges chansen. Mamadou Sakho lessnade och stack till Liverpool. I sommar har Kingsley Coman redan skrivit på för Juventus och Rabiot förväntas också lämna. Lägg därtill att flera av värvningarna verkar ogenomtänkta och man kan förstå varför de har stora problem med FFP.

Franska och spanska medier har rapporterat flitigt att om att PSG vill värva Angel di Maria för 60 miljoner euro, men helt enkelt inte kan göra detta på grund av FFP. Kan Liverpool utnyttja detta? Ja, självklart. Man kan utnyttja situationen på olika sätt.

Man skulle kunna tänka sig att Liverpool ’snor’ di Maria. Man skulle även kunna tänka sig att Liverpool hjälper PSG att värva argentinaren genom att köpa loss någon av deras nuvarande spelare. Ezequiel Lavezzi och Javier Pastore uppges vara till salu; jag har svårt att föreställa mig att LFC kan vara intresserade av Lavezzi, men möjligtvis av Pastore. Enligt medierna vill PSG inte sälja Marquinhos, Marco Verratti, Lucas Moura eller Edinson Cavani – men hur skulle de egentligen reagera om Liverpool budade £30 miljoner för Lucas? Jag skulle inte våga satsa några stora pengar på att PSG tackar nej till ett sådant bud.

Isco

Nere i Spanien är Real Madrid som vanligt helt köpgalna. De senaste hypen SKA in när Real Madrids höjdare sätter sig ner och planerar sina sommarköp. De har naturligtvis inte missat James Rodriguez och ingenting är mer självklart än att Real Madrid kommer att köpa honom för ett rejält överpris i sommar.

I Real Madrids fall handlar det inte särskilt mycket om FFP. De vill helt enkelt värva de största stjärnorna. Så har det varit i flera år. För att kunna köpa de som är mest uppskrivna för stunden är de villiga att offra fantastiska spelare. Jag minns när Wesley Sneijder såldes och sedermera var uppseendeväckande bra när Inter vann Champions League, likaså när Mesut Özil oväntat såldes på grund av att de av någon orsak var helt besatta av att köpa Gareth Bale.

Den här sommaren kan nya fantastiska spelare skeppas när Real Madrid ska köpa nytt. Di Maria har redan nämnts, men även den fullständigt magiska teknikern Isco ryktas som bekant ligga illa till. Jag kan tänka mig att Rodgers skulle älska att värva Isco – och FFP gör att konkurrensen om hans signatur är avsevärt mycket mindre än om PSG med flera hade kunna agerat som föregående år.

16 kommentarer
 1. Isco och lucas på sjuårskontrakt de vattnas ju i munnen och de talanger vi redan har, ibe, Sterling oj oj vilket lag.

 2. Lucas Moura… Ooooooaaaaaaeeeeeeaaaaaarrrrgggghhhhh!

 3. FFP-regeln är något oerhört pinsamt för
  UEFA eftersom den inte följs och dess ramar inte är fasta. Om den skulle fungerar enligt reglerna så skulle PSG och Man City inte fått värva alls samt att Real M även de haft köpförbud då de har enorma skulder men köper för enorma summor.

  PSG-Lucas ja tack alla dar i veckan 🙂

  • Det finns få regler som alla följer. Det viktiga är att det får konsekvenser när man inte följer regler. I det här fallet tycker jag att PSG:s situation på transfermarknaden visar att FFP åtminstone till viss del fungerar.

  • Real Madrid då??? Nej regeln fungerar inte. PSG och Man City fick förhandla om sitt straff! Det kallar jag korruption!

  • Fast i alla rättsliga sammanhang skulle man väl kalla förhandlingar och överklaganden för självklara delar av en demokratisk rättsprocess? Självklart var UEFA tvungna att lyssna på vad PSG, Man City etc hade att säga till sina försvar innan straffen spikades.

   Det finns ju t.ex ingen svensk lag som alla svenskar följer. Det betyder inte att alla svenska lagar inte fungerar. Vad konsekvenserna blir när man bryter lagar/regler är det som är viktigt, tycker jag.

  • Okej jag förstår hur du menar men våra åsikter går isär här. Jag hade köpt resonemanget mer om UEFA inte hade omgett sig av korruption inom sin organisation.

 4. Hur kommer det sig att Barca och Real Madrid kommer undan Uefas sanktioner? Köper ju för otroliga summor varje år, antar att dom går så bra att dom inte går back varje år då eller?

  • Man måste sätta deras värvande i ett sammanhang. Barcelona och Real Madrid är kanske världens två största klubbar; de omsätter mest pengar och har enorma inkomster. Självklart är det sådana klubbar som har råd att köpa dyrast spelare om alla följer FFP. Nu gör inte alla det, men du fattar min poäng. Dessutom brukar särskilt Real Madrid sälja spelare för väldigt mycket pengar. Barcelona ljög som bekant om Neymars övergångssumma, vi får se vilka konsekvenser som blir av det.

 5. Enligt Tony Barrett ska Remy flyga till Boston och genomgå en läkarundersökning på plats. Även Origi ska ha bestämt sig för Liverpool.
  Dessa herrar in borde i runda slängar hamna på runt £20 så då är de bara vänta på en VB moreno?
  Och sist men inte minst ”drömvärvningen”

 6. Isco räcker som marque signing för mig. Jag väljer nog hellre han än Alexis för han kan bli hur j-vla bra som helst och han är redan brutalt bra.
  Sedan in med en vb o gärna en hb, säg moreno och aurier och då var vi klara med det här fönstret.

  Hur trovärdiga är AS ang vårat intresse för isco o vad skulle han kosta, 30 milj…?

 7. Bra skrivit förresten, Pelle 🙂

 8. Bra skrivet!
  Hut ska Brendan få in de nya spelarna i laget tro? Snart börjar ligan.

 9. FFP har väl inte startat 100% än? Det började ju med vissa regleringar och har ökat under åren. De kunde ju inte göra alla regleringar direkt för då skulle det bli kaos. Det kommer bli hårdare tror jag.

  Adrien Rabiot tycker jag vi ska satsa på! Av det jag har sett är han i samma klass som Pogba var när han slog igenom och kan bli ännu bättre än honom!!

Kommentarer är stängda.